Презентація "Вплив АЕС на довкілля, екологію"

Про матеріал
До уроку "Екологічні проблеми атомної енергетики" ; Екологічна безпека атомної енергетики. Природна радіоактивність — безпечна чи небезпечна.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив АЕС на довкілля,екологію. Екологічна безпека атомної енергетики. Природна радіоактивність — безпечна чи небезпечна.

Номер слайду 2

Радіація — випромінювання, випускання променів яким-небудь тілом, наприклад Сонцем (сонячна радіація) чи іншим джерелом. Під іонізуючою радіацією розуміють потоки елементарних частинок і квантів, проходження яких через речовину викликає її іонізацію. Це електрони, позитрони, протони, нейтрони та ін. елементарні частинки, а також атомні ядра і електромагнітне проміння гамма-, рентгенівського та ультрафіолетового діапазонів.Іонізуюче випромінювання надходить із радіоактивних матеріалів, рентгенівських трубок, прискорювачів частинок і присутнє у навколишньому середовищі. Це проміння невидиме, і його неможливо безпосередньо виявити за допомогою людських відчуттів, тому використовуються такі інструменти як лічильник Гейгера, іонізаційний детектор. У деяких випадках іонізуюче випромінювання може призвести до вторинної емісії видимого світла при взаємодії з речовиною.Іонізуюче випромінювання має багато практичних застосувань у медицині, наукових дослідженнях, будівництві та інших галузях, проте є небезпечною для здоров'я при неправильному використанні. Вплив радіації призводить до пошкодження живих тканин, внаслідок яких бувають опіки, променева хвороба, смерть при високих дозах і рак, пухлини та генетичні мутації при низьких дозах.

Номер слайду 3

Альфа-промені — потік альфа-часток, тобто ядер гелію-4. Альфа-частки, що створюються при радіоактивному розпаді. Бета-промені — це потік електронів, що виникає при бета-розпаді; для захисту від бета-часток енергією до 1 МЕВ достатньо алюмінієвої пластини завтовшки декілька мм. Гамма-промені мають набагато більшу проникну здатність, оскільки складаються з високоенергетичних фотонів, що не мають заряду; для захисту від гамма-променів ефективні важкі елементи (свинець тощо). Проникна здатність всіх видів радіації залежить від енергії. У результаті радіоактивного розпаду, поділу ядра, термоядерного синтезу і при роботі прискорювачів частинок можна отримати різні види іонізуючого випромінювання.

Номер слайду 4

Зовнішнє опромінення. Зовнішньому радіаційному опроміненню ми піддаємося при перельотах літаком, через дію космічних променів. Наприклад, при походах в гори Ви піддаєтеся більш сильному впливу природного радіаційного фону, ніж поблизу рівня моря. Такий рівень радіації вважається нормальним.

Номер слайду 5

Внутрішнє опромінення. На внутрішнє опромінення припадає приблизно 2/3 еквівалентної ефективної дози, яку отримує людина від природних джерел радіації, що надходять в організм з їжею, водою і повітрям.

Номер слайду 6

Летальні дози поглиненої радіації, які призводять до загибелі половини популяції різних організмів{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Живі організми. Доза поглиненої радіації, Грей. Віруси62-4600 Бактерії17-3500 Найпростіші100-3500 Водорості, лишайники300-17000 Голонасінні4-150 Комахи580-2000 Молюски120-200 Рептилії15-500 Риби6-55 Птахи6-14 Гризуни8-15 Велика рогата худоба1,5-2,7 Людина2,5-3,0

Номер слайду 7

У людському організмі міститься близько 3 ⋅ 10-3 г радіоактивного калію та 6 ⋅ 10-9 г радію. Унаслідок цього в тілі людини щосекунди відбувається 6000 β-розпадів і 220 α-розпадів. Ще 2500 β-розпадів за секунду відбувається завдяки радіоактивному вуглецю. Загалом у тілі людини щосекунди відбувається 10 000 актів розпаду.

Номер слайду 8

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Одноразовий вплив гамма- випромінювання 100 з. В смерть настає через декілька годин або днів внаслідок ушкодження центральної нервової системи 10—50 з. В смерть настає через один—два тижні внаслідок внутрішніх крововиливів 4—5 з. В 50% опромінених гине протягом одного—двох місяціввнаслідок ураження клітин кісткового мозку 1 з. В нижній рівень розвитку променевої хвороби 0,75короткочасні незначні зміни складу крові 0,30опромінення при рентгеноскопії шлунка (разове), 0,25допустиме аварійне опромінення персоналу (разове), 0,1допустиме аварійне опромінення населення (разове), 0,05допустиме опромінення персоналу в нормальних умовах за рік0,005допустиме опромінення населення в нормальних умовах за рік

Номер слайду 9

Хвороби, які виникають внаслідок дії іонізуючого випромінювання на людину ураження гострою променевою хворобою;розвиток лейкозу, лейкемії та ін. пухлинних хвороб крові;виникнення злоякісних новоутворень (рак) будь-яких органів;порушення генетичного коду (мутаційні зміни);ураження нервової системи, кровоносних та лімфатичних судин;пошкодження органів зору, помутніння кришталика ока, розвиток катаракти;порушення обміну речовин та ендокринної рівноваги;виникнення тимчасової або постійної стерильності та імпотенції;розвиток імунодефіциту, підвищення чутливості організму до звичайних захворювань;порушення психічного та розумового розвитку;прискорення старіння організму.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 37. Екологічні проблеми атомної енергетики
Додано
20 квітня 2021
Переглядів
1428
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку