Презентація "Вплив кімнатних рослин на мікроклімат приміщень"

Про матеріал
Вплив кімнатних рослин на мікроклімат приміщень, Добір квітів для вирощування з урахуванням призначення, мікроклімату приміщення, інтер’єру та їх декоративних якостей
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив кімнатних рослин на мікроклімат приміщень

Номер слайду 2

Озеленення офісних приміщень привносить елементи естетики в інтер’єр, робить його більш затишним, не викликає ні в кого сумніву. Але не менш важливим є і те, як вплинуть кімнатні рослини на мікроклімат приміщення. Для того, щоб правильно підібрати кімнатні рослини для озеленення приміщення варто ознайомитися із деякими їхніми характеристиками, зокрема такими, що стосуються виділення рослинами шкідливих речовин, речовин, які можуть спричинити алергічні реакції, як під час вдихання їх виділень, так і в результаті контакту із частинами рослин і т.ін.

Номер слайду 3

Живі квіти в приміщенні – це не тільки краса, затишок, прикраса інтер’єру, а й відпочинок для очей і мозку (відомо, що зелений колір заспокоює). Кімнатні рослини зволожують повітря, таким чином запобігають пересиханню слизових оболонок носа і рота. Герань, наприклад, має властивість очищати і освіжати кімнату із застояним запахом. Запах м’яти також заспокоює збуджену нервову систему, знімає роздратування, втому, подавляє агресивність; допомагає сконцентруватися, тому психологи рекомендують тим, хто багато працює з комп’ютером, тримати поряд горщик із м’ятою або букетик висушеної м’яти і час від часу вдихати її аромат.

Номер слайду 4

До максимального очищення повітря більше всього придатні рослини, що мають великі листки та велику кількість пор на них. Рекордсменом серед таких рослин є хлорофітум чубатий. Хлорофітум надає перевагу сильно забрудненому повітряному середовищу. Чотири рослини хлорофітуму здатні очистити повітря в кімнаті 10 м2 на 70…80%. 

Номер слайду 5

Відомо, що кімнатні рослини знешкоджують отруйні речовини, такі як: –  формальдегід: алоє (поглинає до 90%),хлорофітум (86%),філодендрон (76%),нефролеписмаргариткадраценахамедорея

Номер слайду 6

ксилол і толуол: хлорофітумдиффенбахіянефролеписантуріумфікус Бенджаміна

Номер слайду 7

– аміак: антуріум, хризантема кущова, маранта, фікус Бенджаміна, драцена, азалія; – бензол: плющ (поглинає 90%), драцена (79%);– трихлоретилен: плющ, драцена (до 20%), спатифілум (23 %).– вуглекислий газ: хлорофітум (поглинає до 96%), епіпремнум (75%).плющепіпремнум

Номер слайду 8

Аспарагус поглинає частинки важких металів

Номер слайду 9

Крім того рослини виділяють фітонциди, які здатні оздоровити мікрофлору приміщення, зменшуючи вміст мікробів:– до 80%: бегонія, мирт, пеларгонія, розмарин; – до 70%: антуріум, диффенбахія, молочай, пеліонія, пілея, сансив’ера, санхезія, секвойя, товстянка, традесканція, туя, евкаліпт;– до 60%: аукуба, кипарис, олеандр, епіпремнум; – до 50%: аглаонема, жимолость, колеус, магнолія, самшит, смолонасінникк, циссус; – до 40%: алоє, дуранта, інжир, лаванда, лавр, лавровишня, фікус; – до 30%: плющ, агава, агапантус, офіопогон, тетрастигма.бегоніямиртпеларгоніямолочай

Номер слайду 10

Для кімнати стандартного розміру в 15…25 м2 достатньо 5…7 добре розвинутих кімнатних рослин, наприклад, фікус, пеларгонію, традесканцію.

Номер слайду 11

Якщо вологість повітря нижча від норми варто розвести вологолюбні рослини, такі як циперус, маранта,, які покращать водно-газовий обмін в приміщенні.

Номер слайду 12

Серед негативних наслідків присутності в приміщенні декоративних рослин виділяють такі, що пов’язані із їхніми морфологічними та фізіологічними особливостями, а також побічні наслідки, що пов’язані із особливостями догляду за ними. Серед кімнатних рослин є і отруйні, до того ж досить поширені у квітникарстві, їх можна об’єднати у декілька груп. Представники родини ароїдних: аглаонема, алоказія, антуріум дифенбахія, зантедескія замікулькас, каладіум, колоказія монстера, сингоніям, спатифілум, філодендрон, епіпремнум. Потрапляння соку цих рослин на слизові оболонки очей може призвести до сильного набряку.

Номер слайду 13

До представників родини молочайні належать молочай, кротон, ятрофа, акаліфа, пуансетія . Їх легко впізнати за білим (молочним) соком, що з’являється навіть за найменшого ушкодження листка і який містить речовину – еуфорбін. Варто лише злегенька доторкнутися до рослини, як сік відразу ж потрапить на шкіру або слизову оболонку, залишаючи свій слід: опіки, що довго не загоюються, а у разі потрапляння в очі – запалення слизових оболонок очей.

Номер слайду 14

Представники родини амарилісових – гіпеаструм, клівія, гемантос, гіменокаліс, еухаріс – приваблюють своїми великими, яскравими квітами. До цих рослин необхідно віднестись з особливою увагою, так як в листках, квітконосах і лусочках цибулин більшості амарилісових утворюються порожнини, що містять велику кількість слизу, який починає витікати у разі ушкодження.

pptx
Додано
17 вересня 2023
Переглядів
198
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку