Мета уроку-проєкту розглянути значення харчування для життя і здоров’я людини; розглянути поживну цінність продуктів харчування, дослідити склад харчових продуктів,дослідити склад харчових продуктів,розвивати навичкинадання першої допомоги при харчових отруєннях виховувати прагнення до збереження власного здоров’я.
. Визначення поживності харчових продуктів національних страв(борщ, вареники)Сформувати здоров’язбережувальну компетентність. Опрацювати у групах вплив харчових продуктів на здоров’я людини;Оволодіти вміннями та навичками надання домедичної допомоги при харчових отруєннях. Очікувані результати
Улюблена національна страва моєї родини. Завдання: на картинках написати улюблену національну страву своєї родини і прикріпити на карту « Національні страви України»Проблемне питання: Чи є ваша улюблена страва корисною для здоров’я?Правильне харчування – це різноманітне харчування. Для життя людині необхідні поживні речовини, які знаходяться у різних продуктах харчування.
Завдання: У вас є 180 гривень. Вам необхідно на цю суму купити продукти, які необхідні для приготування борщу(буде добре, якщо ви заощадите деякі кошти) Ціна за один кілограм продукту:1 кг.м’яса-130 гривень1 кг.картоплі-7 гривень1 кг.моркви-12 гривень1 кг.капусти -7 гривень1 кг.цибулі -12 гривень1 пучок окропу-12 гривень1 пучок петрушки-10 гривень1 літр олії-50 гривень1 упаковка сметани-42 гривніЗавдання №2 для « Шеф -кухарів» від Клопотенка
Лайфхак « Перевіряємо яйця на свіжість»Опускаємо яйце у воду і спостерігаємо за реакцією.-Лежить на дні –свіже. -Плаває посередині-полежало кілька днів. Кінчиком визирає з води- неприздатне для їжі або тухле. Лайфхак «Перевірка якості ковбаси у домашніх умовах»На нарізану ковбасу капніть декілька капель спирту. Якщо ковбаса набуде червоного кольору-вона підфарбована фуксином(м’ясо не придатне)Лайфхак «Перевірка якості вершкового масла»Якщо масло повністю розчинилося у воді й вода набула білого відтінку-вершкове масло якісне і не містить рослинних жирів. Лайфхак для групи « Експертів»
Вправа «Кубик Блума»Назви симптоми, які виникають внаслідок харчового отруєння. Пригадай-Які хвороби можуть виникнутим внаслідок вживання неякісної їжі?Поділись- Як надати домедичну допомогу при отруєнні?Запропонуй-однокласникам поради, які допоможуть уникнути отруєння. Поясни-Яку функцію виконують білки, жири, вуглеводи?Чому-потрібно перевіряти якість продуктів?Оцінювання проєкту та власної роботи