Презентація: Європейський суд з прав людини

Про матеріал
Практичне заняття з Громадянської освіти на тему: "Європейський суд з прав людини"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичне заняттяЄвропейський суд з прав людини

Номер слайду 2

Завдання для актуалізації опорних знань дайте визначення правам і свободам людини; назвіть механізм захисту прав і свобод, який не може бути реалізованим у національних межах.

Номер слайду 3

Європейський суд із прав людини — міжнародна судова установа, заснована в 1959 р. Суд розміщується у Страсбурзі, у Палаці прав людини, що був спроектований у 1994 р. британським архітектором Річардом Роджерсом

Номер слайду 4

Європейський суд із прав людини створено з метою забезпечення дотримання Європейської конвенції про захист прав людини й основоположних свобод.юрисдикція суду поширюється на всі держави-члени Ради Європи, що ратифікували цю конвенцію (загалом їх 47), у тому числі й на Україну.

Номер слайду 5

Преамбула КОНВЕНЦІЇпро захист прав людини і основоположних свобод Уряди держав – членів Ради Європи, які підписали цю Конвенцію,беручи до уваги Загальну декларацію прав людини, проголошену Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй 10 грудня 1948 року,беручи до уваги те, що ця Декларація має на меті забезпечити загальне та ефективне визнання і додержання проголошених у ній прав,беручи до уваги те, що метою Ради Європи є досягнення тіснішого єднання між її членами і що одним із засобів досягнення цієї мети є забезпечення і розвиток прав людини та основоположних свобод,знову підтверджуючи свою глибоку віру в ті основоположні свободи, які становлять підвалини справедливості та миру в усьому світі і які найкращим чином забезпечуються, з одного боку, завдяки дієвій політичній демократії, а з іншого боку, завдяки спільному розумінню і додержанню прав людини, від яких вони залежать,сповнені рішучості, як уряди європейських держав, що є однодумцями і мають спільну спадщину політичних традицій, ідеалів, свободи і верховенства права, зробити перші кроки для забезпечення колективного гарантування певних прав, проголошених у Загальній декларації, домовилися про наступне:

Номер слайду 6

ЄВРОПЕЙСЬКА КОНВЕНЦІЯ ПРО ЗАХИСТ ПРАВ ЛЮДИНИ Й ОСНОВОПОЛОЖНИХ СВОБОД ст. 8 Право на повагу до приватного і сімейного життяст. 9 Свобода думки,совісті і релігіїст. 10 Свободавираження поглядівст. 11 Свобода зібраньта об'єднанняст. 1 Зобов'язання поважати права людинист. 2 Право на життяст. 3 Заборона катуванняст. 4 Заборона рабства і примусової праціст. 5 Право на свободу та особисту недоторканністьст. 6 Право на справедливий судст. 13 Право на ефективний засібюридичного захистуст. 14 Заборона дискримінаціїстатті конвенції

Номер слайду 7

Європейський суд з прав людини має право  :розглядати індивідуальні та міждержавні скарги, подані до Європейського суду з прав людини проти одного або де-кількох держав — членів Ради Європи або проти Європейського союзу  ;визнавати факт того, що було порушено, те чи інше право заявника ;присудити заявнику виграну, справедливу компенсацію  ;тлумачити Конвенцію про захист прав людини та основних свобод встановлювати факт того, що будь- яке порушення в певній державі носить масовий характер через си-стемність проблеми, у зв'язку, з чим наказувати цій державі вжити заходів щодо виправлення  цього недоліку  ;розглядати запит комітету міністрів Ради Європи з питання про те, чи не порушила держава — відповідач своє зобов'язання по виконанню постанов (рішень)  Європейського суду з прав людини та ін.

Номер слайду 8

Суддею Європейського суду з прав людини від України з квітня 2010 року є Ганна Юдківська

Номер слайду 9

Відповідно до звіту ЄСПЛ за 2019 рік Україна посіла третє місце за кількістю заяв (8850), - 14,8%. Станом на початок 2019 року у ЄСПЛ подали 7267 скарг на Україну, що становило 12,9% усіх заяв у суд.

Номер слайду 10

Адреса, за якою надсилаються Заяви до Європейського суду з прав людини. The Registrar European Court of Human Rights Council of Europe F–67075 STRASBOURG CEDEX FRANCE – ФРАНЦІЯ.

Номер слайду 11

Контрольні запитання до уроку: Назвіть дві-три причини вивчати права людини та механізми їхнього захисту. Які органи займаються питаннями захисту прав людини на міжнародному рівні?У яких випадках ви можете звернутися по захист до Європейського суду з прав людини?

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Написати твір-роздум за темою: «Захист власних прав – особиста чи суспільно вагома справа?»

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вдовиченко Тетяна Василівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 січня 2021
Переглядів
6212
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку