Презентація. Всесвітній день чаю. Цікаві факти про чай.

Про матеріал

Презентація призначена для використання на уроках і позакласній та виховній роботі. Містить цікаві факти про Всесвітній день чаю,чайні трафиції,види чаю,способи вживання. Музичний супровід - музика Генделя.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала презентаціювчитель початкових класів Троїцького ліцею. Полстянкіна І.Є.

Номер слайду 2

Міжнародний день чаю (англ. International Tea Day) — неофіційне свято, яке відзначається щорічно 15 грудня з ініціативи Центру Освіти та Спілкування. Не є неробочим днем.

Номер слайду 3

Найбільш широко святкування «Міжнародного дня чаю» проходить в Індії і Шрі-Ланці, однак і такі країни, як Бангладеш, Непал, В’єтнам, Індонезія, Кенія, Малайзія, Уганда і Танзанія, будучи провідними світовими сільгоспвиробниками чаю, не залишаються байдужими до цього свята.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Слово «чай» прийшло до нас з китайської мови, від популярного напою, який стародавні китайці називали «Тей». Але чай не завжди носив відому нам назву. Китайські філософи у своїх творах називали його «тоу», «чун», «тсе», «мінг». Найчастіше використовували слово «ча», що має переклад «молодий листок».

Номер слайду 6

Чай є найпопулярнішим напоєм в світі за статистикою. Він посідає перше місце у світі за популярністю

Номер слайду 7

Незважаючи на те, що «найбільш чайною» країною вважається Англія, там чай не вирощують. В основному його вирощують в Індії, Шрі-Ланці (Цейлон), Китаї і Японії. Саме ці країни мають найбільші чайні плантації.

Номер слайду 8

Чайний кущ - вічнозелена рослина. У висоту може досягати до 10 м, якщо буде рости в дикій місцевості. Тривалість життя чайного куща може становити 100 і більше років, але період його використання для збору листя не більше 50 років.

Номер слайду 9

Слово «чайові» походить від англійського слова «tips». В Англії у 18 столітті чай пили в особливих «чайних садах». В таких садах розташовувалися столики, на яких красувалися невеликого розміру коробочки з написом «T. I. P. S.» To Insure Prompt Servise – що перекладається, як «забезпечення швидкого обслуговування». Коли гість бажав гарячий чай швидко, йому потрібно було кинути в коробочку монету.

Номер слайду 10

У 1904 році Томас Салліван випадково винайшов чайний пакетик. Спочатку він використовував тонкі шовкові мішечки чисто для зберігання чаю, так як це обходилося набагато дешевше, ніж залізні банки. Але коли один з клієнтів випадково впустив такий пакетик в воду, було виявлено, що виходить точно такий же чай, як і після звичайного заварювання. Після цього шовк замінили на ще більш дешеві матеріали.

Номер слайду 11

Довгий час існувала думка, що з різних рослин виробляють різні сорти чаю. Адже китайці суворо зберігали секрет його виготовлення. Насправді все набагато простіше – сорти зеленого та чорного чаю роблять з однієї рослини, яка називається Camellia Sinensis.

Номер слайду 12

Всі різновиди чаю діляться на такі категорії: чорний, зелений, червоний, жовтий. Колір є зовнішнім відображенням біохімічних якостей чайного листа.

Номер слайду 13

Кожного року у світі вирощують понад три мільйони тонн чаю, завдяки цьому кожного дня люди купують близько трьох мільярдів чашок цього прекрасного напою.

Номер слайду 14

Використані чаїнки можна застосовувати для усунення запахів у холодильнику, до того ж це дуже гарне добриво.

Номер слайду 15

. У 1904 році Річард Блечінден ввів таке поняття, як охолоджений чай. У США з того часу у вигляді готового охолодженого напою продається до 80% чаю.

Номер слайду 16

Чай сприяє засвоєнню їжі, надзвичайно полегшує процес травлення, створює умови для його правильного перебігу, запобігаючи тим самим захворюванням травних органів. Ось чому настільки корисно пити чай після їжі, особливо після жирної, м'ясної і важкої їжі.

Номер слайду 17

Чай не можна кип'ятити: аромат випаровується разом з парою

Номер слайду 18

В Сибірі до початку 19 століття кубики чаю використовувались в якості грошей.

Номер слайду 19

Найпівнічніша у світі ділянка чаю знаходиться в Україні на Закарпатті. Чай експериментально почали вирощувати на Закарпатті у 1949 р. Була закладена плантація в 2,5 гектари, яка дала добрий урожай. З метою охорони цієї плантації створено заказник місцевого значення «Широкий». Найкраще акліматизувалися в умовах Закарпаття краснодарські та грузинські сорти чаю. Це найпівнічніша ділянка чаю у світі. Але промислового вирощування чаю до початку XXI ст. тут так і не організовано.

Номер слайду 20

Сьогодні в світі існує 1500 сортів чаю.

Номер слайду 21

Покласти в чай шматочки лимона першими здогадалися в Росії.  А якщо пити чай з нарізаним листям лимону, то не буде відчуватися кислота, буде тільки сильний аромат лимону.

Номер слайду 22

В Англії прийнято наливати в чашку спочатку молоко, а потім чай. Такий спосіб приготування називається чаєм по-англійськи.

Номер слайду 23

Приготування чаю відбувається в п’ять етапів: верхні листки і квітки збирають вручну, їх залишають на добу підсохнути. Листя прокочують між металевими валками, для того, щоб поліпшити ароматичні та смакові якості майбутнього напою, після їх залишають на відкритому повітрі для окислення. Листя нагрівають, щоб видалити залишки вологи…

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Звучить музика Г. Ф. Генделя . Музика води.

Номер слайду 27

Для створення презентації використані ресурси ІНТЕРНЕТУ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Шмагун Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кулак Ірина Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бабенко Валентина
    Дякую! Дуже цікавий , об'ємний матеріал зібрано.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Руденко Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Петухова Ірина Іванівна
    Цікавий матеріал. Дякую авторці!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
9 грудня 2021
Переглядів
8250
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку