Презентація:"Всесвітній день ВБУ."

Про матеріал

ВБУ – це райони боліт, драговин, торфовищ або водойм - природних

чи штучних‚ постійних або тимча-сових‚ стоячих або проточних‚ пріс-них‚ солонкуватих або солоних‚ вклю-чаючи морські акваторії‚ глибина яких не перевищує 6 метрів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

2013 рік Девіз «Здорові водно-болотні угіддя – здорові люди 2 лютого 2013 р – Всесвітній день водно-болотних угідь

Номер слайду 2

Рамсарська Конвенція 1971 р.: водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів. РК- перша глобальна угода з охорони та збереження природних ресурсів Стаття 1 Конвенції : ВБУ – це райони боліт, драговин, торфовищ або водойм - природних чи штучних‚ постійних або тимча-сових‚ стоячих або проточних‚ пріс-них‚ солонкуватих або солоних‚ вклю-чаючи морські акваторії‚ глибина яких не перевищує 6 метрів.

Номер слайду 3

Критерії ВБУ міжнародного значення: типовість та унікальність екосистем для біогеогрфічного регіону; цінність угіддя для підтримання біологічного різноманіття регіону; існування ендемічних, рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин; місце регулярного перебування понад 20 тис. водних птахів; важливе місце для нересту, нагулу і зимівлі місцевих видів риб.

Номер слайду 4

Основна мета РК - збереження і раціональне використання водно-болотних угідь як досягнення стійкого розвитку у всьому світі. В 1971 р. РК підписали 18 країн, а нині - 160. До Рамсарських угідь належить майже 1700 водно-болотних об’єктів загальною площею понад 121 мільйон гектарів.

Номер слайду 5

РК і Україна Україна поновила своє членство у Конвенції 1 грудня 1991 р. Мережа ВБУ в Україні: 33 водно-болотних угідь загальною площею 676 251 гектар

Номер слайду 6

ВБУ Галицького НПП Важливу роль у збереженні видів та екологічних угруповань, які знахо-дяться під загрозою глобального зникнення внаслідок потепління клімату відіграють Бурштинське водосховище і ріка Дністер. Вони за багатьма критеріями мають ста-тус ВБУМЗ і займають площу 2080 гектарів. Тут зимує понад 1 % (до 3 тис. осо-бин) європейської зимової популя-ції гоголя, занесеного до ЧКУ та до 25 % (150 особин) української зимової популяції креха малого.

Номер слайду 7

У заплаві Дністра, біля с. Водники, гніздяться регіонально рідкісні види голінастих птахів: квак - 45 пар, чепура мала – 20 пар, чепура велика – 35 пар, крячок чорний – 5 пар, а на островах розмножуються рідкісні, занесені до Червоної книги України, крячки малі (біля 15 пар).

Номер слайду 8

Під час міграційних та зимового періодів на Бурштинському водосховищі концентруються до 20 тисяч водоплавних птахів. Найбільша їх чисельність була відмічена в грудні 1996 р. – 4,5 тисячі особин птахів.

Номер слайду 9

Необхідність захисту ВБУ і усунення негативного впливу на них людської діяльності: висока інтенсивність водокористування та велика кількість виробничих і комунально-побутових стоків; виснажливе використання рибних запасів, браконьєрство і розлякування орнітофауни.

Номер слайду 10

Над цією важливою проблемою працюють: Органи державної влади і місцевого самоврядування; Природоохоронні установи і громадські організації екологічного спрямування (Галицький національний природний парк, Громадська екологічна організація «Еко-Галич»).

Номер слайду 11

Посильну участь у цій справі беруть шкільні екологічні формування – «Юні друзі природи», екологічні агітбригади, тощо

Номер слайду 12

ЗУСТРІЧ З ПРАЦІВНИКАМИ ГАЛИЦЬКОГО НПП

Номер слайду 13

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ЧИЛІЙСЬКИЙ СВИЩ З’ЯВИВСЯ У ГАЛИЦЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ ПАРКУ

Номер слайду 17

На початку лютого 2013-го року, під час обліків зимуючих водоплавних птахів на Бурштинському водосховищі, що у Галицькому національному природному парку, було виявлено незвичайного пернатого, якого, за 20 років моніторинґу, ніколи раніше не спостерігали. Птах виявився настільки незвичайним, що його не вдалось віднайти у жодному із європейських визначників!

Номер слайду 18

Номер слайду 19

“Мені, як фахівцю з 20-літнім стажем вивчення птахів, – розповідає пан Володимир Бучко, орнітолог, заступник директора з питань науки і рекреації Галицького національного парку –не було меж у подивуванні. Ця птаха була настільки відмінною від тих, які відомі у фауні України, що я губився у здогадках. Було зрозуміло лише одне – вид не тутешній, а за зовнішніми ознаками, орієнтовно, його можна було віднести, хіба, до групи свищів…” Своїми силами у національному парку не вдалось ідентифікувати вид, то ж світлини із Бурштинського водосховища було надіслано фахівцям-орнітологам у Державний природознавчий музей у Львові, з проханням допомогти встановити вид. “Відповідь не заставила себе довго чекати – веде далі пан Володимир Бучко – того ж дня нам емейлував пан Андрій Бокотей, голова Західноукраїнського орнітологічного товариства, повідомивши, що наш птах є південноамериканським екзотом!”

Номер слайду 20

Коментуючи знахідку, пан Андрій Бокотей зазначив: “…До Вас, у Галицький національний парк, завітав Свищ чилійський (Anas sibilatrix Poeppig, 1829) – південноамериканський птах! Його ареал охоплює Арґентину, Чилі, Бразилію, Фолклендські острови, острови в околицях Антарктиччного півострова… Звичайно, він літун добрий, одначе, найпевніше, є втікачем із якогось звіринцю чи приватної колекції… Попри те, цей вид занесений до Червоного переліку Міжнародного Союзу Охорони Природи – категорія LC (види під низькою загрозою вимирання)”.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Адміністрація Галицького національного природного парку бажає своїм юним помічникам-природоохоронцям відмінного навчання і активної участі в охороні навколишнього природного середовища. Будуть здоровими водно-болотні угіддя – будемо здоровими і ми.

ppt
До підручника
Біологія 7 клас (Базанова Т. І., Кузнецова М. О., Кіося Є. О., Павіченко Ю.В.)
Додано
8 грудня 2018
Переглядів
1062
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку