Презентація "Всесвітній день яблук"

Про матеріал
Мета: актуалізувати знання здобувачів освіти про яблука, їх значення для людей; вчити вибирати корисну для здоров’я їжу; розвивати прагнення бути здоровим; закріпити знання про взаємозв’язок людини з природним оточенням; виховувати естетичний смак; дбайливо ставитись до свого здоров’я та сприяти згуртованості колективу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація до Всесвітнього Дня яблука. Підготувала майстер виробничого навчання. З професії кухар-кондитер. Романкова Інна Анатоліївна

Номер слайду 2

21 жовтня – Всесвітній день яблука

Номер слайду 3

 Наша зустріч присвячена саме Всесвітньому Дню яблук, який відзначають 21 жовтня. Метою його святкування є демонстрування багатства природи, її значення для людини. Яблуня – найпопулярніше фруктове дерево у світі, тому і заслуговує на таке свято, адже яблуко – це один з найсмачніших і найпопулярніших на планеті фруктів. Поширені вони практично всюди і з незапам'ятних часів відіграють значну роль не тільки в раціоні, але і в культурі людей. У різних народів з яблуками пов'язано безліч міфів, повір'їв і легенд, і навіть в райському саду саме яблуні відводилося найпочесніше місце. Любителі всього світу недаремно обрали такий день у жовтні. Адже саме в цьому місяці осіння природа не тільки приваблива і багата на кольори, але іще багата і щедра на врожай. Вся Європа у ці дні сяє ярмарками, фестивалями і виставками. Отож і ми будемо свято святкувати, яблуко величати. Тож оголошую про початок наших “яблучних” посиденьок і будемо святкувати.

Номер слайду 4

Вікторина «З якої казки?»В якій казці яблунька рятує дітей від погоні? «Дівчинка зарила кісточки в землю і щодня їх поливала. І виросла яблунька. А які на ній яблучка восени! Наливні, листочки над ними золоті, а гілочки срібні. Хто не йде – зупиняється, на дерево заглядає.» «І був у царя сад, а в ньому яблуні із золотими яблуками. Став хтось в сад ходить та яблука красти…» Яку казкову героїню намагалися убити отруєним яблуком?«А Ворона все каркає: Каррр! Всім яблука роздавав, а мене хоч би одненьким пригостив! Знітився Заєць, витрусив із мішка останнє і сказав: - Ось! Саме найкраще! Дзьобай на здоров’я!»

Номер слайду 5

Вранці раненько хто сонце стрічає? Личко росою собі умиває. Щічки його у яскравім рум’янці. Яблучко сонце стрічає у ранці. Вірш про яблуко

Номер слайду 6

Гра «Подаруй яблучку комплімент»

Номер слайду 7

Цікаві факти про яблуко Перша цікавинка стосується всесвітньо відомої біблійної легенди про Адама і Єву. Вважається, що вони були вигнані з райського саду за те, що скуштували заборонений плід, яким було яблуко.

Номер слайду 8

Яблука також згадують у міфі про Геракла «Яблука Гесперид». Він повинен був відправитися до великого титану Атласу, який тримає на плечах небесне склепіння, і дістати з його садів, за якими дивилися дочки Атласа гесперіди, три золотих яблука. Яблука ці росли на золотому дереві, вирощеному богинею землі Геей в подарунок великої Гері в день її весілля з Зевсом.

Номер слайду 9

Домашня яблуня росте 100 років, а дичка(кисличка) аж 300! Яблуня довгожителька із Мантхетенського саду (США) перевершила ці показники – її посадили в ХVIIст. 1647році. Тобто їй майже 400 років, а вона й досі плодоносить. Швейцарський садівник Маркус Коберт витратив 20 років, щоб виростити плід ,що зовні нагадує яблуко, а в середині помідор.

Номер слайду 10

Одне із найвеличніших відкриттів, за легендою, також пов’язане з яблуком. Вважається, що Ньютон прийшов до закону всесвітнього тяжіння, звернувши увагу на яблуко, що впало з гілки, і вперше замислився над тим, чому, власне, речі падають донизу.

Номер слайду 11

Чим корисне яблуко?Яблука містять пектин – розчинну клітковину. Яблучна яскрава шкірка – джерело флавоноїдів, сполук, які мають антиоксидантну дію. Яблука зменшують прояви Астми та хвороби Альцгеймера. Яблука в раціоні щодня зменшують ризики появи діабету 2 типу. Яблука допомагають берегти здоров’я серця та судин. Яблука запобігають переїданню та допомагають тримати в нормі вашу вагу.

Номер слайду 12

Гра «Яблучні фантазії» Команди протягом 1 хв записують на аркушах, що можна приготувати з яблук, які смаколики. Наприклад:

Номер слайду 13

Серпень – благодатний місяць, коли українці збирають врожаї на полях, городах і в садах. Не дивно, що в цей період душа прагне свята. Саме на серпень припадають улюблені літні релігійні свята наших предків – три Спаси, кожен із яких має свою історію та особливі традиції. Перший Спас – Медовий або, як його ще називають, Маковея – святкують 14 серпня

Номер слайду 14

Другий Спас – Яблучний, святкують 19 серпня. У давнину це свято знаменувало закінчення літа. У народі свято Спаса мало світське значення, пов'язане зі святом врожаю. Це дає підставу вважати, що його первісне коріння сягає дохристиянських вірувань. Адже майже в усіх давніх народів існували урочисті свята врожаю. Красномовним свідченням того, що Спас символізував свято врожаю, яке згодом використало в своїй обрядовості християнство, є звичай освячувати в церкві дари природи: яблука, сливи, груші, обжинкові вінки, бджолині стільники тощо. Вважалося, що до 19 серпня яблука їсти не можна.

Номер слайду 15

Третій Спас – Горіховий, святкують 29 серпня

Номер слайду 16

Прислів’я та приказки про яблуко Хто яблуко в день з’їдає, той у лікаря не буває. Від одного гнилого яблука увесь віз згниє. Яблуко від яблуні далеко не котиться, а хоч одкотиться, то хвостиком обернеться. Кисла яблуня солодке не вродить.

Номер слайду 17

Українські яблука

Номер слайду 18

Гавайські гірські яблука. Вони нагадують смак яблук з пелюстками роз.

Номер слайду 19

Кремове яблуко. Назва фрукта повністю відповідає смаку м'якоті чудо-яблука. Нагадує смак ананаса.

Номер слайду 20

Карамбола Це вічнозелене дерево в Шрі-Ланці, Індонезії, Індії.

Номер слайду 21

Сметанне яблуко. Зустрічається на Бермудських і Багамських островах.

Номер слайду 22

Половинчасте яблуко Фермер Кен Морриш збирає яблока більше 60 років. Одного разу він побачив мутацію яблук «Голден». Говорять, що це буває тільки один раз з 10 мільйонів випадків.

Номер слайду 23

Каймито. Говорять, що ці яблука омолоджуючі.

Номер слайду 24

Яванське яблуко Це один з екзотичних сортів яблук у дикій природі в Азії.

Номер слайду 25

Яблуко зображене на 80-ти гербах

Номер слайду 26

В Україні 2022 року виростили яблука нового вигляду під назвою «Яблука для ЗСУ»

Номер слайду 27

В Кореї вирощують квадратні яблука

Номер слайду 28

У Дніпрі є памятник, де дівчинка дає солдату яблуко як символ вдячності.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Австралія. Англія Білорусь Німеччина

Номер слайду 31

pptx
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
182
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку