Презентація "Вшанування учасників бойових дій на території інших держав."

Про матеріал

Презентацію складено як опорний матеріал до виховної години для учнів та вчителів. Зроблено деталізацію з опорою на місцевий історичний матеріал. Розробка вводить в історію подій та детально розкриває їх хід. Виховує почуття гордості та патріотизму у вихованців, формує почуття обов'язку.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Бартощак Олег Казимирович Гамуза Олег Миколайович Кушнірук Сергій Олександрович Янкович Олексій Петрович

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Знайомтесь Афганістан

Номер слайду 9

Афганістан займає стратегічне положення в Цн. Азії. Через територію цієї держави можна провести самі короткі комунікації, що звяжуть країни Азії, країна багата корисними копалинами. В XX ст. ця боротьба почалась між СРСР та США в результаті «холодної війни». Почалось втручання у внутрішні справи Афганістану.

Номер слайду 10

Афганістан – типово гірська країна. Населення займається землеробством та скотарством. За даним перепису (1979 р.) тут проживає 15 540 тис. чоловік. Из них 2,5 млн. були кочовиками. В містах проживало 17 % населення. Ця держава багатонаціональна. Пуштуни – 52 % населення; таджики – 20 % населення; 28 % складають хазарейці, узбеки, пашаі, киргизи, джати та багато інших. Релігія – іслам Державна мова пушту і дарі.

Номер слайду 11

Закір-Шах та Л.І.Брєжнєв

Номер слайду 12

Революція 1973 року. Повалення феодального монарха Закір-Шаха. Проголошення Афганістану республікою Мухаммед Дауд Хан

Номер слайду 13

За владу боролись більше 70 партій та угруповань . Авторитет центральної державної влади впав,ж але піднялося ісламське духовенство. Війська афганської опозиції.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

1979р.весна-літо Антиурядові виступи в 11 з 20 провінцій Виступають проти Духовенство, Феодали Вожді опозиційних племен Крупна буржуазія

Номер слайду 16

Вересень 1979р. військовий переворот, Таракі вбито,зміна керівництва держави. Авторитет нової влади Аміна, підірвано швидкими реформами, особливо в сфері релігії. Хафізулла Амін

Номер слайду 17

СРСР та Афганістан мали 2460 км спільного кордону. СРСР здійснював допомогу у всіх напрямках. Готував спеціалістів, створював обєкти інфраструктури. С С С Р

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Спогади Збігнєва Бзежинського «Президент США Картер підписав першу директиву про таємну допомогу ворогам прорадянського режиму в Кабулі 3 липня 1979 р., і в той же день я написав доповідну записку для президента, в котрій я йому пояснив, що, на мою думку, ця допомога потягне за собою радянське військове втручання … Ми не змусили росіян втрутитись, ми просто свідомо збільшили можливість того, що вони це зроблять. Ця секретна операція була прекрасною ідеєю, метою якої було заманити росіян в афганську пастку. В той день, когда Совєти офіційно перейшли кордон, я написав Президенту Картеру: «У нас тепер є можливість дати СРСР свою вєтнамську війну»

Номер слайду 20

12 грудня 1979 р. – рішення про введення обмеженого контингенту радянських військ в Афганістан, прийняте Брєжнєвим, Громико, Андроповим, Устіновим.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

25 грудня 1979 р., в 15.00 війська 40-ї армії та сили радянських ВПС перетнули державний кордон Афганістану.

Номер слайду 24

Аміна усунуто 27 грудня 1979р. Країною починає керувати Б. Кармаль, а з 1986р. Н.Наджибулла

Номер слайду 25

Генеральна Асамблея ООН в 1980р. засудила дії СРСР в Афганістані та вимагала виведення радянських. Бойкотуються літні Олімпійські ігри в СРСР, Москва,1980 р.

Номер слайду 26

Перший «стінгер» захоплений у моджахедів

Номер слайду 27

Номер слайду 28

У моджахедів з'явилась сучана зброя, стала активно застосовуватись партизанська тактика бою. Дякуючи іноземним спеціалістам підготовка моджахедів вдосконалювалась із року в рік. На території Пакистану було створено тренувальні бази руху «Талібан» Полоса британської газети The Independent, присвячена "антирадянському воїну" бен Ладену

Номер слайду 29

Президент США Рональд Рейган зустрічається з делегацією афганских моджахедів в Білому домі в 1983 році.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Поступово радянські війська були втягнуті в громадянськую війну і присутність обмеженого контингенту стала носити затяжний характер. Багато афганців стали дивитись на наших солдат як на окупантів, що прийшли завоюватьи їх країну.

Номер слайду 33

Радянська армія виявилась неготовою до тривалої війни з партизанами. Вона захоплювала бази моджахедів, несла втрати, штурмуючи гірські перевали. Та моджахеди відходили в Пакистан та Іран по гірським стежкам, поповнювали свої ряди, і знову повертались. Перекрити всі гірські дороги було неможливо.

Номер слайду 34

Додому «Рейсом 200» Сергій Діденко Прикриваючи своїх бойових товаришів в нерівному бою

Номер слайду 35

Вже після війни померли Терещук Сергій Володимирович Сукеник Сергій Андрійович Боднар Володимир Васильович

Номер слайду 36

Загинуло — 15 031 солдат. Українці - 3300 солдат. З Миколаївщини – 64 солдати. Поранено — 53 753 солдати. Стали інвалідами - 6 669 солдат. Потрапили в полон - 417 солдат.

Номер слайду 37

Вічна пам’ять полеглим воїнам

Номер слайду 38

В 1988 р. при посередництві ООН в Швейцарії СРСР, США, Пакистан та Афганістан підписали Женевські домовленості про поетапне мирне вирішення афганської проблеми. Радянський уряд зобов'язувався до 15 лютого 1989 р. вивести війська із Афганістану. США та Пакистан, зі свого боку, повинні були припинити підтримувати моджахедів. М.С.Горбачов Вивід першої половини контингенту радянських військ, 1988 рік.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

ppt
Додано
19 березня 2020
Переглядів
6503
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку