Презентація "Вступ до біології. Основні поняття."

Про матеріал
Основні поняття біології. Класифікації біологічних наук, основні ознаки живого, методи досліджень.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вступ до біології. Основні поняття.

Номер слайду 2

Біологія-наука про життя БІОЛОГІЯ (bios — життя, logos — вчення) — наука, яка вивчає життя у всіх його проявах. «Батьком» біології називають давньогрецького вченого Арістотеля, який жив у 384-322 рр. до н.е. Назва «біологія» давньогрецькою означає «наука про життя», але сам термін «біологія» запропонували набагато пізніше, у 1802 році, і незалежно один від одного французький вчений Ж.-Б. Ламарк (1744-1829) та німець­кий ботанік Л. X. Тревіранус (1779-1864).

Номер слайду 3

Система біологічних наук

Номер слайду 4

Гідробіологія- наука про водяні організми;Бактеріологія – вивчає бактерії;Палеонтологія - наука про вимерлі організми;Батрахологія - наука про земноводних; Герпе­тологія - наука про плазунів; Орнітологія - наука про птахів;Теріологія - наука про ссавців;Альгологія - наука про водорості;Бріологія - науку про мохи.

Номер слайду 5

Основні властивості живого Всі організми побудовані з КЛІТИН. Організми поділяють на:одноклітинні -(складаються з 1 клітини):багатоклітинні -(складаються з багатьох клітин, які утворюють тканини). Організми – це тіла живої природи, яким властиві клітинна будова, а також подразливість, дихання, рух, живлення, ріст, обмін речовин розмноження.

Номер слайду 6

живлення – процес отримання поживних речовин;дихання – процес надходження в організм кисню і виділення з нього вуглекислого газу;обмін речовин та енергії – сукупність процесів надходження поживних речовин і перетворення їх в організмі.подразнення – здатність організмів сприймати впливи довкілля і проявляти життєдіяльності у відповідь на дію подразника(зміну температури, освітлення і т.п.);рух - здатність організмів змінювати положення своїх частин або свого тіла в просторі.ріст – здатність збільшувати свої розміри і масу;розвиток – сукупність змін, які зумовлюють формування організмів упродовж життя, наприклад, гусінь яка перетворюється в метелика:розмноження – здатність утворювати собі подібних.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Методи вивчення організмів

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додано
12 червня 2020
Переглядів
2661
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку