Презентація. «Вступ до історії України та громадянської освіти», 5 клас.

Про матеріал
«Вступ до історії України та громадянської освіти» (розроблено за модельною навчальною програмою «Вступ до історії України та громадянської освіти» авт. О. Бурлака та ін.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 1 Що вивчає наука «Історія»

Номер слайду 2

Що таке історія і чому історія важлива. Поява на Землі динозаврів і давньоєгипетських пірамід, відкриття нових земель і жорстокі війни, перший політ людини на Місяць і навіть ваше навчання в четвертому класі —усе це історія, усе це відбувалося колись.

Номер слайду 3

З давніх-давен слово «історія» означає звістку, розповідьпро минуле людини, родини, народу. Людство завжди цікавилося минулим. Відтоді, коли люди оволоділи мовою, вонипочали передавати перекази про минуле з вуст в уста.Іноді оповідачі фантазували у своїх розповідях, і тоді народжувалися легенди й міфи. Дехто намагався передати своївідчуття щодо подій минулого в ритмічній формі — і тодіз’являлися вірші й пісні.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Дніпро- довжина річки сягає 2 201 км. При цьому більшу частину шляху Дніпро протікає саме по території України.

Номер слайду 6

Десна́ — річка в Україні (Сумська, Чернігівська, Київська області)  Ліва притока Дніпра (басейн Чорного моря). Довжина: 1130 км (в Україні 591 км)

Номер слайду 7

Дніпро і Десна. Дніпро і Десна — це брат і сестра. Вони були колись людьми. Як виросли вони, батько й мати поблагословили їх у дорогу. Змовились брат та сестра вийти ранком і полягали спати. Десна любила спати — і проспала ранок, а Дніпро проснувся на зорі, порозвертав гори, порозчищав гирла і зарив степами. Десна прокинулась — аж брата немає. Вона тоді пустила ворона вперед і побігла слідом. Летить ворон і, як тільки наздожене Дніпро, всякий раз і крякне. Що поверне Десна до Дніпрового гирла, то він убік — і подався далі. Багато разів Десна підвертала до Дніпра, багато разів повертав він убік: тому він такий і кручений… На ворона напав рябець і давай битись. Чи довго бились, чи ні — Дніпро добіг до моря. Як почула Десна од ворона, що Дніпро далеко,— прихилилася до брата і злилася з його гирлами. Тепер вона тече лівою стороною, а Дніпро правою. Де є острови і скелі серед річки, там розходиться Дніпро з Десною. Коли ясний день, то видно, де Дніпро, а де Десна: в Дніпрі синя вода, а в Десні — мов жовта; Десна тече тихо, Дніпро — прудко.

Номер слайду 8

Що, де й коли відбулося — головні запитання, з яких починають вивчати історію. Проте відповідей на ці запитаннянедостатньо. Важливо з’ясувати, чому сталася подія та якінаслідки вона мала. Вивчення історії допомагає нам знайтипояснення, чому від буваються ті чи інші події в нашому житті.Історія — це наука про життя людей в минулому, про їхні заняття, думки та дії.

Номер слайду 9

Сенкан — це неримований п’ятирядковий вірш, що складається з одинадцяти слів. Він пишеться за таким планом:1. Іменник (тема).2. Два прикметники (яке воно?).3. Три дієслова (що воно робить?).4. Фраза-висновок із чотирьох слів.5. Іменник-синонім до теми, або ж слово-асоціація до теми.

Номер слайду 10

Домашнє завдання: Підготуйте на наступний урок фотовиставку-презентацію «Історія навколо нас» — подорожі історичними місцями. Цей проєкт потребує попередньої підготовки: доберіть і підпишіть світлини. Підписуючи світлину, звертайте увагу на місце зйомки, кого/що зображено, з якими історичними подіями пов’язане відвідане історичне місце.

Номер слайду 11

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кучер Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Шведа Галина
Додано
4 вересня 2022
Переглядів
2187
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку