Презентація.Вступ.Розселення слов,янських племен

Про матеріал
Презентація-конспект для групових,індивідуальних та класних робіт..З використанням тестів,схем,таблиць та посилань на відео уроки та онлайн тести.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розселення слов'янських племен на територіїУкраїни. Господарство та суспільство слов'ян. Сусіди східних слов'ян. Картку розробила Мотенко І. О. Запишіть дату і тему уроку

Номер слайду 2

.

Номер слайду 3

Попрацюємо з контурною картою(Використайте таблицю, карту, а також історичні джерела.)1)Стрілками намалюйте шляхи розселення слов’ян.2)Підкресліть різними кольорами і підпишіть назви: А. українських племен;Б. російських племен;В. білоруських племен. Вправа «Слов’янські племінні союзи» https://cutt.ly/9tm. UCg. F (підручник Іст. Укр.7клас”Оріон”Племінний союз — об’єднання кількох племен.

Номер слайду 4

Проаналізуйте документ. Візантійський автор Іоанн Ефеський про походи слов’ян на Балкани. На третьому році по смерті імператора Юстина і правління державного Тиверія рушив проклятий народ слов’ян, який пройшов через усю Елладу і по країні Фессалоніці, і по фракійських провінціях. Здобув багато міст і фортець, спалив, пограбував і підкорив країну, сів на ній владно і без страху, як у своїй власній, і впродовж чотирьох років, доти, доки імператор був зайнятий персидською війною і вирядив усі свої війська на Схід, уся країна була віддана напризволяще слов’янам; останні зайняли її і розтіклися по ній на час, який призначив Бог. Вони... захопили всі імперські табуни й інше, вони живуть, сидять і грабують у римських провінціях без турбот і страху, убиваючи і спалюючи; вони стали багатими, мають золото і срібло, табуни коней і багато зброї. Вони навчилися вести війну краще за римлян, [і все ж вони] люди прості, які не сміли з’явитися з лісів і степів і не знали, що таке зброя, за винятком двох або трьох дротиків. Запитання до документа1. Які факти про походи слов’ян на Балкани наведені в документі? Яку інформацію за ними можна отримати і які висновки зробити?2. Як автор ставиться до подій, про які розповідає? Чому у вас склалося таке враження?3. Чи можна довіряти авторові документа? Чию позицію він представляє?4. Визначте за документом, який вплив мали Балканські війни на розвиток слов’янського суспільства.

Номер слайду 5

.   Розселення племінних союзів східних слов’ян на території України. У VIII ст. у східних слов’ян виникають союзи племен, про які повідомляє в літописі «Повість минулих літ» чернець Нестор. Літописець Нестор. Скульптура М. Аптокольського. Нестор-літописець зміг пов’язати давньоруську історію зі всесвітньою, проголосив важливу роль Русі у світовому історичному процесі. Варто запам’ятати! Князь — воєначальник роду чи племені (племінного союзу), який стояв на чолі військової дружини; згодом — правитель держави (князівства). Дружина — професійне військо у слов’ян, що складалося з найближчого оточення князя. Особливу увагу серед інших східнослов’янських союзів племен Нестор приділяв полянам. За літописом, із нього походили перші київські князі-брати Кий, Щек і Хорив, за яких почалося будівництво Києва. Це місто дістало назву на честь старшого з братів — Кия.

Номер слайду 6

Сіверянські жінки. Полянська жінка. Деревлянин. Варто запам’ятати! Данина — побори, вилучення у переможених майна на користь переможців. Данина була ранньою формою збирання податків у перехідний період від вождівства до князівства. Поєднай в пари

Номер слайду 7

Довідка «Системи землеробства на Русі» https://cutt.ly/Vy. XSiy0 підручник Іст. Укр.7клас”Оріон”Основу господарства слов’ян становило землеробство. На північному Правобережжі в лісистій зоні наші пращури займалися підсічно-вогневим і перелоговим землеробством. Земля у слов’ян належала всій громаді, проте поступово від громади вона переходила в індивідуальну власність окремих сімей. Поля, ліси і луки залишалися власністю всієї громади. Розвивалося домашнє (присадибне) скотарство — розводили коней, биків, свиней, дрібну рогату худобу (вівці, кози), птицю. Наші предки були вправними рибалками та мисливцями — полювали на кабана, оленя, лося, зубра, ведмедя, бобра, куницю, сайгака, диких коней. Високого розвитку набули ремесла — обробка заліза, гончарство, ткацтво. Слов’яни були вправними ювелірами, будівельниками, бондарями (ті, хто виробляє бочки та діжки). Вони вміли обробляти деревину, камінь, скло.

Номер слайду 8

Випиши імена богів. Язичництво (поганство) — обожнювання сил природи, віра в багатьох богів і богинь, у магію. Предки українців обожнювали річки, озера, ліси, а також птахів, звірів. Вірили вони і в потойбічне життя. Богам приносили жертви у спеціальних місцях — капищах, де стояли дерев’яні та кам’яні людиноподібні ідоли. Довідка «Сусіди слов’ян» https://cutt.ly/sy. XSe. Hhпідручник Іст. Укр.7клас”Оріон”Русь розвивалася на пограниччі впливу західної (християнської) і східної (кочової) цивілізацій. Одним із центрів західної християнської цивілізації була в ті часи імперія Ромеїв (Візантійська імперія). Кочовий Великий Степ — це величезні степові простори Азії та півдня Європи. Обидві цивілізації мали схожі риси: фактично неподільна державна і релігійна влада, одноосібне правління державою та економікою.

Номер слайду 9

Домашнє завдання :1. Опрацювати параграф22. Вивчити визначення3. Виконайте тренувальні “Онлайн вправи”«Передумови утворення східнослов’янської держави» https://cutt.ly/utm. UCIK «Східні слов’яни у V – першій половині ІХ ст.» https://cutt.ly/Atm. UC3 B підручник Іст. Укр.7клас”Оріон”

pptx
Додано
5 липня 2021
Переглядів
4691
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку