Презентація "Вуглеводні"

Про матеріал
Дана презентація містить матеріал про основні класи вуглеводнів, їх загальну характеристику, будову і властивості. Можна використовувати при вивченні кількох тем даного розділу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вуглеводи: глюкоза, сахароза, крохмаль, целюлоза

Номер слайду 2

Мета розглянути вуглеводи на прикладі глюкози, сахарози, крохмалю, целюлози; ознайомитись з будовою молекул, фізичними та хімічними властивостями, поширенням в природі; з’ясувати біологічну роль вуглеводів та їх застосування

Номер слайду 3

План 1. Поняття про вуглеводи. 2. Склад і будова молекул. 3. Фізичні властивості. 4. Хімічні властивості. 5. Поширення в природі. 6. Біологічне значення. 7. Застосування

Номер слайду 4

1. Актуалізація опорних знань Який природний процеси приводить до утворення вуглеводів з неорганічних сполук? В яких живих організмах він відбувається? В яких умовах протікає процес фотосинтезу і яке його значення для живі природи? 6СО2 + 6Н2О →С6Н12О6 + 6О2 - Q

Номер слайду 5

Буряковий цукор в чистому вигляді був відкритий лише в 1747 г. немецьким хіміком А. Маргграфом В 1811 г. російський хімік Кірхгоф вперше одержав глюкозу гідролізом крохмалу Вперше правильну эмпирическую формулу глюкози запропонував шведський хімік Я. Берцелліус в 1837 г. С6Н12О6 Синтез вуглеводів з формальдегіду в присутності Са(ОН)2 був проведений А.М. Бутлеровим в 1861 г.

Номер слайду 6

Очікуванні результати Я буду знати: склад вуглеводів, молекулярні формули, фізичні властивості та поширення глюкози, сахарози, крохмалю, целюлози Я буду вміти: визначати дослідницьким шляхом глюкозу та крохмаль, складати рівняння хімічних реакцій Я зможу: пояснювати біологічну роль та застосування вуглеводів, схему виробництва цукру

Номер слайду 7

Поняття про вуглеводи Вуглеводи – оксигеновмісні органічні сполуки, що мають загальну формулу Сn(H2O)m , де m, n >3 Класифікація вуглеводів Глюкоза ( виноградний цукор) Фруктоза Рибоза С6Н12О6 (не гідролізуються) Моносахариди Дисахариди Полісахариди Сахароза (буряковий або тростинний цукор) Лактоза (молочний цукор) С12Н22О11 (гідролізуються на 2 молекули моносахаридів) Крохмал Целлюлоза Глікоген (С6Н10О5)n (гідролізуються на велику кількість молекул моносахаридів)

Номер слайду 8

Склад і будова молекул Глюкоза С6Н12О6 Сахароза С12Н22О11

Номер слайду 9

Склад і будова молекул …-С6Н10О5- С6Н10О5-С6Н10О5-… Крохмаль – має досить розгалужену будову Целюлоза – має переважно лінійну макроструктуру. Легко утворює волокна. Відносна молекулярна маса більша ніж у крохмалю. Крохмаль і целюлоза – природні полімери Загальна формула: (С6Н10О5)n де n - від кількох сотень до кількох тисяч

Номер слайду 10

Глюкоза – біла кристалічна речовина, солодка на смак, добре розчиняється у воді Сахароза - біла кристалічна речовина, солодка на смак, добре розчинна у воді. При нагріванні до190 0-200 0 С перетворюється на буру масу – карамель. Фізичні властивості

Номер слайду 11

Фізичні властивості Крохмаль – білий аморфний порошок, нерозчинний у холодній воді. У гарячій воді набрякає, утворюючи клейстер. Целюлоза – біла тверда речовина, нерозчинна у воді і більшості органічних розчинників, набухає у воді дуже повільно.

Номер слайду 12

Хімічні властивості Глюкоза 1. Повне окиснення (екзотермічна реакція): С6Н12О6 + 6О2 6 СО2 + 6Н2О; Н = -2920кДж 2. Бродіння: С6Н12О6 ферменти 2С2Н5ОН + 2СО2 3. ! Якісна реакція на глюкозу як багатоатомний спирт: взаємодія з Cu(OH)2 - утворення яскраво-синього забарвлення

Номер слайду 13

Хімічні властивості Крохмаль 1. Гідроліз крохмалю: (С6Н10О5 )n + nН2О nС6Н12О6 2. ! Якісна реакція на крохмаль: взаємодія зі спиртовим розчином йоду – утворення темно-синього забарвлення

Номер слайду 14

фруктах, ягодах; коріннях і листях рослин; меді ; крові людини і тварин Поширення в природі Глюкоза - в рослинних і тваринних організмах:

Номер слайду 15

Сахароза – великий вміст в цукровому буряку, стеблах цукрової тростини, соку берези, клена, багатьох плодах і овочах Поширення в природі

Номер слайду 16

Загальна схема добування цукру Цукровий буряк Рафінований цукор миття та різка розчиняють, фільтрують, випарюють Стружка буряку Цукор - пісок випарювання + гаряча вода Розчин сахарози Розчин кальцій сахарату фільтрування Розчин сахарози з домішками фільтрування Жом (годівля худоби) +Са(ОН)2 нерозчинні солі Са +СО2 +СаСО3

Номер слайду 17

Крохмаль: найбагатші на крохмаль злакові – рис, пшениця, кукурудза, а також картопля. Целюлоза: будівельний матеріал рослин. Утворює стінки рослинних клітин Поширення в природі

Номер слайду 18

Біологічна роль вуглеводів: процес фотосинтезу 6СО2 + 6Н2О С6Н12О6+6О2 джерело енергії поживні речовини будівельна функція акумулятивна функція

Номер слайду 19

Застосування вуглеводнів Глюкоза: медицина кондитерські вироби виробництво дзеркал, іграшок хімічна промисловість Сахароза: харчовий продукт харчова промисловість

Номер слайду 20

Крохмаль: кондитерське виробництво медицина хімічна промисловість (добування етанолу) Целюлоза: виготовлення тканин, паперу штучний шовк пластмаси кіноплівка порох лаки Застосування вуглеводнів

Номер слайду 21

1. Вкажіть формулу глюкози: а)С6Н12О5; б)С6Н12О6; в)С12Н22О11; г)С6Н10О5 2. Вкажіть, які властивості глюкоза виявляє при взаємодії з купрум(ІІ) гідроксидом: а) одноатомних спиртів; б) карбонових кислот; в) багатоатомних спиртів; г) жирів 3. Позначте метод виділення з розчину цукрового піску: а) декантацією; б) випарюванням; в) дистиляцією; г) відстоюванням 4. Вкажіть формулу крохмалю: а)С6Н12О6; б)С12Н22О11; в)С6Н10О5; г)С5Н10О5 5. Вкажіть ознаку реакції взаємодії крохмалю з йодом: а) поява запаху; б) утворення червоного осаду; в) знебарвлення розчину; г) утворення синього забарвлення Тест

Номер слайду 22

4) Складні ефіри утворюються в результаті взаємодії глюкози з: А) воднем Б) карбоновими кислотами В) купрум (II) гідроксидом Г) етанолом 5) Глюкоза утворюєтьсяв результаті реакцій: А) гідролізу крохмалу Б) гідролізу клітковини В) фотосинтезу в присутності води і вуглекислого газу Г) всіх перерахованих реакцій 1. Природними полімерами є: А) целлюлоза Б) глікоген В) крохмал Г) всі перераховані речовини 2) В реакцію «срібного дзеркала» вступають всі речовини з групи: А) мураша кислота, глюкоза, етаналь Б) метаналь, фенол, метанова кислота В) сахароза, етаналь, глюкоза Г) пропаналь, глюкоза, гліцерин 3) Глюкоза реагує з: А) оцтовою кислотою Б) аміачним розчином аргентум (І) оксидом при нагріванні В) купрум (II) гідроксидом Г) всіма перерахованими речовинами Тест

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Palamarsctuk Olena
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
3748
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку