Буряковий цукор в чистому вигляді був відкритий лише в 1747 г. немецьким хіміком А. Маргграфом В 1811 г. російський хімік Кірхгоф вперше одержав глюкозу гідролізом крохмалу Вперше правильну эмпирическую формулу глюкози запропонував шведський хімік Я. Берцелліус в 1837 г. С6Н12О6 Синтез вуглеводів з формальдегіду в присутності Са(ОН)2 був проведений А.М. Бутлеровим в 1861 г.
Очікуванні результати Я буду знати: склад вуглеводів, молекулярні формули, фізичні властивості та поширення глюкози, сахарози, крохмалю, целюлози Я буду вміти: визначати дослідницьким шляхом глюкозу та крохмаль, складати рівняння хімічних реакцій Я зможу: пояснювати біологічну роль та застосування вуглеводів, схему виробництва цукру
Поняття про вуглеводи Вуглеводи – оксигеновмісні органічні сполуки, що мають загальну формулу Сn(H2O)m , де m, n >3 Класифікація вуглеводів Глюкоза ( виноградний цукор) Фруктоза Рибоза С6Н12О6 (не гідролізуються) Моносахариди Дисахариди Полісахариди Сахароза (буряковий або тростинний цукор) Лактоза (молочний цукор) С12Н22О11 (гідролізуються на 2 молекули моносахаридів) Крохмал Целлюлоза Глікоген (С6Н10О5)n (гідролізуються на велику кількість молекул моносахаридів)
Склад і будова молекул …-С6Н10О5- С6Н10О5-С6Н10О5-… Крохмаль – має досить розгалужену будову Целюлоза – має переважно лінійну макроструктуру. Легко утворює волокна. Відносна молекулярна маса більша ніж у крохмалю. Крохмаль і целюлоза – природні полімери Загальна формула: (С6Н10О5)n де n - від кількох сотень до кількох тисяч
Загальна схема добування цукру Цукровий буряк Рафінований цукор миття та різка розчиняють, фільтрують, випарюють Стружка буряку Цукор - пісок випарювання + гаряча вода Розчин сахарози Розчин кальцій сахарату фільтрування Розчин сахарози з домішками фільтрування Жом (годівля худоби) +Са(ОН)2 нерозчинні солі Са +СО2 +СаСО3
1. Вкажіть формулу глюкози: а)С6Н12О5; б)С6Н12О6; в)С12Н22О11; г)С6Н10О5 2. Вкажіть, які властивості глюкоза виявляє при взаємодії з купрум(ІІ) гідроксидом: а) одноатомних спиртів; б) карбонових кислот; в) багатоатомних спиртів; г) жирів 3. Позначте метод виділення з розчину цукрового піску: а) декантацією; б) випарюванням; в) дистиляцією; г) відстоюванням 4. Вкажіть формулу крохмалю: а)С6Н12О6; б)С12Н22О11; в)С6Н10О5; г)С5Н10О5 5. Вкажіть ознаку реакції взаємодії крохмалю з йодом: а) поява запаху; б) утворення червоного осаду; в) знебарвлення розчину; г) утворення синього забарвлення Тест
4) Складні ефіри утворюються в результаті взаємодії глюкози з: А) воднем Б) карбоновими кислотами В) купрум (II) гідроксидом Г) етанолом 5) Глюкоза утворюєтьсяв результаті реакцій: А) гідролізу крохмалу Б) гідролізу клітковини В) фотосинтезу в присутності води і вуглекислого газу Г) всіх перерахованих реакцій 1. Природними полімерами є: А) целлюлоза Б) глікоген В) крохмал Г) всі перераховані речовини 2) В реакцію «срібного дзеркала» вступають всі речовини з групи: А) мураша кислота, глюкоза, етаналь Б) метаналь, фенол, метанова кислота В) сахароза, етаналь, глюкоза Г) пропаналь, глюкоза, гліцерин 3) Глюкоза реагує з: А) оцтовою кислотою Б) аміачним розчином аргентум (І) оксидом при нагріванні В) купрум (II) гідроксидом Г) всіма перерахованими речовинами Тест