Презентація. Взаємодія води з оксидами

Про матеріал
Презентація призначена для використання на уроках хімії у 7 класі під час вивчення взаємодії води з оксидами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Взаємодія води з оксидами. Гідратні форми7 клас

Номер слайду 2

Хімічні властивості води Вода вступає в хімічні реакції з багатьма речовинами. Розглянемо, як вона взаємодіє з оксидами та які продукти реакцій при цьому утворюються. У разі взаємодії води з оксидами утворюються гідрати оксидів. Є два види гідратів: основи і кислоти.

Номер слайду 3

Гідрати оксидів Основи Кислоти (луги)

Номер слайду 4

Хімічні властивості води Оксиди загалом поділяють на:1) оксиди металів;2) оксиди неметалів. Вода по-різному буде взаємодіяти з ними.

Номер слайду 5

Хімічні властивості води У разі взаємодії води з оксидами металічних елементів утворюються основи. Основи складаються з однієї або кількох гідроксильних груп –ОН (група одновалентна) та атома металу. Загальна формула основ :n – валентність металу, зазвичай І, ІІ, ІІІ. Ті з них, що розчинні у воді дістали назву — луги.

Номер слайду 6

Приклади основ: Nа. OH – натрій гідроксид. KOH – калій гідроксид. Cа(OH)2 -- кальцій гідроксид Fe(OH)2 -- ферум (ІІ) гідроксид. Fe(OH)3 -- ферум (ІІІ) гідроксид Al(OH)3 -- алюміній гідроксид

Номер слайду 7

Хімічні властивості води. Приклади деяких таких реакцій: Na2 О + Н2 O = 2 Na. OHК2 О + Н2 O = 2 КOHCa. O + Н2 O = Ca(OH)2 Основ досить багато, проте безпосередньою взаємодією оксидів з водою утворюються далеко не всі. Більшість оксидів металічних елементів з водою не взаємодіють, але їм теж відповідають основи, наприклад:

Номер слайду 8

Na2 O - Nа. OH K2 O - KOH Ca. O - Cа(OH)2 Fe. O - Fe(OH)2 Fe2 O3 - Fe(OH)3 Al2 O3 - Al (OH)3

Номер слайду 9

Хімічні властивості води У разі взаємодії води з оксидами неметалічних елементів утворюються кислоти. Кислоти складаються одного або кількох атомів Гідрогену Н та кислотного залишку (у формулі кислоти все, що записується після Н і є кислотним залишком). Приклади деяких кислот: Н2 SO4 - сульфатна. H2 CO3 - карбонатна. H3 PO4 - ортофосфатна

Номер слайду 10

Хімічні властивості води. Приклади реакцій: SO3 + H2 O = H2 SO4 CO2 + H2 O = H2 CO3 P2 O5 + 3 H2 O = 2 H3 PO4

Номер слайду 11

І луги, і кислоти прозорі їдкі речовини, їх можна відрізнити лише індикаторами. Індикатори — речовини, які під дією лугів і кислот змінюють свій колір. До індикаторів належать:лакмус, фенолфталеїн, метиловий оранжевий. В середовищі лугів:фенолфталеїн стає малиновим метиловий оранжевий змінює забарвлення на жовте індикаторний папірець синіє. В середовищі кислот:фенолфталеїн безбарвний метиловий оранжевий змінює забарвлення на малинове індикаторний папірець червоний.

pptx
Додано
9 квітня 2020
Переглядів
3148
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку