Презентація "" Світлотінь як засіб виявлення форми. Характер ліній, виразність штриха Подія 8. Серце космічного корабля"

Про матеріал
Презентація "" Світлотінь як засіб виявлення форми. Характер ліній, виразність штриха Подія 8. Серце космічного корабля" створена для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 5 класі. В презентації дано поняття тонального рисунку, штриха, світла, блиску, рефлексії, тіні, напівтіні, тіні від предмета. Показано види штриховки та представлено зразки робіт.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світлотінь як засіб виявлення форми. Характер ліній, виразність штриха. Подія 8. Серце космічного корабля

Номер слайду 2

Сьогодні важливий день. Ти побачиш «серце» космічного корабля — його бортовий комп’ютер. Він надзвичайно потужний і має незвичну як для комп’ютера форму кулі. Вона білого кольору; освітлюється променем світла, що ще більше підкреслює її значимість та красу ідеальної форми. Обов’язково треба її намалювати. Але як передати на папері об’єм кулі? Для цього вивчимо закони поєднання світла і тіні, опануємо прийомами штрихування. Скарбничка мистецької мудрості Для того щоб передати в малюнку відчуття тривимірності простору, художники, крім законів перспективи, також використовують закони світлотіні. Адже саме поєднання світла і тіні створює враження матеріальності зображуваного об’єкта, дозволяє надати предмету щільності та передати на площині аркуша його форму та об’єм. Розподіл світла і тіні по формі предмета відбувається закономірно. На характер світлотіні впливає освітленість, яка залежить від: сили джерела світла (яскраве воно чи слабке); відстані між предметом і художником; відстані між джерелом світла і предметом. С. Бєлік. Білілі предмети

Номер слайду 3

Тональний рисунок — рисунок, у якому за допомогою ліній і світлотіні передано пластичну форму предмета, його фактуру, розташування у просторі, освітлення, тон. Тональні співвідношення — співвідношення між різними за світлотою предметами або їх частинами. Білий папір просвічується між тонкими лініями, і тому з першого разу досягти темного тону неможливо. Щоб його досягти, поверх першого шару штрихів ми маємо накласти другий, третій і т. д. Змінювати напрямок штриха треба поступово. Штрих - це коротка рисочка, лінія, яку ми робимо гостро заточеним графітним олівцем.

Номер слайду 4

Поєднання світла і тіні створює основні градації світлотіні:•    Світло — найбільш освітлена частина поверхні предмета.•   Відблиск — найсвітліше і найяскравіше місце на ділянках вигину або зламу форми круглих предметів, поверхня яких блискуча.• Напівтінь — частина поверхні предмета, розташована під кутом до джерела світла, займає проміжне положення між світломі тінню.•    Тінь — неосвітлена частина предмета.•  Рефлекс — віддзеркалення світла від навколишніх об’єктів на тіньовій частині у вигляді світлової плями з розмитими краями.•   Тінь від предмета — тінь, яка з’явилась на поверхні внаслідок загородження її від світла іншим предметом. Роздивися градації світлотіні на кулі. Послідовність зміни тону (ступінь яскравості, різниці між темним і світлим) на поверхні предмета така: відблиск ( або полиск) - світло – напівтінь (або півтінь) - власна тінь - рефлекс - тінь, що падає. Виконуючи малюнок, «затемнювати» тіні та півтіні треба штрихом, а не замальовувати олівцем як заманеться.!!!

Номер слайду 5

Номер слайду 6

За допомогою світлотіні можна передавати характер поверхні зображуваного предмета — його фактуру. Так, наприклад, для створення ілюзії блискучої поверхні можна нанести на неї відблиск. М. К. Ешер. Три сфери

Номер слайду 7

Освітленість посилюється з наближенням предмета до джерела світла, а з віддаленням — слабшає. Тому світлотінь на предметах, ш;о розташовані на передньому плані (ближче до світла), зображається контрастніше, ніж на дальньому. Роздивіться розташування світлотіні на кулі залежно від місцезнаходження джерела світла.

Номер слайду 8

Світлотінь використовують як один із засобів, що впливають на виразність художнього твору. Найкраще передається світлотінь у тональному рисунку.

Номер слайду 9

Роздивіться картини на фантастичні сюжети, де куля є центром композиції.

Номер слайду 10

Спробуйте виконати штрихування різними способами. Штрихи мають повторювати форму предметів. На круглі предмети намагайтеся наносити дугоподібні штрихи, щоб підкреслити форму кулі.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Розмістіть кулю в центрі композиції (не обов’язково в центрі аркуша). Виконайте кілька попередніх ескізів. Зобразіть необхідне предметне оточення. Оберіть одне джерело освітлення. Відповідно до нього розташуйте світлотінь на усіх предметах. Найбільш яскравою і контрастною вона має бути на кулі, адже саме вона є центром композиції. Штрихи накладайте так, щрб виявити форму предметів. Практичне завдання. Поради Створіть графічну композицію «Бортовий комп’ютер — «серце» космічного корабля». Зобразіть комп’ютер у формі кулі. Передайте об’єм за допомогою світлотіні. Застосуйте штрихування графітним олівцем або чорною гелевою ручкою.Інструменти та матеріали: аркуш паперу, олівець, гумка, чорна гелева ручка.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

1.    Що впливає на розподіл світла і тіні на поверхні предмета?2.    Назви і покажи на прикладі основні градації світлотіні. З *. Самостійна пошукова робота. Знайди репродукції графічних творів, виконаних штрихуванням. Проаналізуй, як характер штрихування допомагає передати фактуру поверхні зображуваних предметів. Запитання і завдання

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Бажаю вам творчого настрою і натхнення!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Федоришин Тетяна Вікторівна
    Дякую, сподобався урок, забрала собі в "копілку".
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 листопада 2021
Переглядів
4230
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку