Презентація "Як демократичні процедури забезпечують народовладдя у демократичній державі."

Про матеріал
Презентація допоможе вчителю дослідити механізми функціонування інститутів демократії та демократичні процедури; визначити роль демократичних процедур і принципів у демократичній державі; визначити принципи виборчого права та етапи судового процесу; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати та робити висновки, висловлювати власні судження; удосконалювати навички роботи з підручником та додатковим матеріалом, уміння працювати в парах та малих групах; формувати розуміння важливості дотримання принципів демократичного суспільства.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як демократичні процедури забезпечують народовладдя у демократичній державі.

Номер слайду 2

Мета уроку:дослідити механізми функціонування інститутів демократії та демократичні процедури; визначити роль демократичних процедур і принципів у демократичній державі; визначити принципи виборчого права та етапи судового процесу; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати та робити висновки, висловлювати власні судження; удосконалювати навички роботи з підручником та додатковим матеріалом, уміння працювати в парах та малих групах; формувати розуміння важливості дотримання принципів демократичного суспільства.

Номер слайду 3

Очікувані результати. Після уроку зможете:називати демократичні процедури;характеризувати вибори як інструмент демократії;визначати види виборчих систем;аналізувати принципи виборчого права та етапи виборчого процесу.

Номер слайду 4

Домашнє завдання:1. Опрацювати с. 68 – 71.2. Подумайте: Які засоби мають існувати в демократичному суспільстві, щоб права кожного громадянина були захищені?

Номер слайду 5

1. Робота в парах. Підпишіть під зображеннями ознаки демократії, які вони ілюструють.наявність у державі представницьких органів влади та місцевого самоврядування; наявність справедливого та незалежного суду; вибори, референдум; виборність органів влади. Доповніть цей список.

Номер слайду 6

2. Виправте помилки.1. Термін «демократія» буквально означає «влада одного». 2. Уперше слово «демократія» прозвучало з вуст спартанського стратега Дарія у IV ст. до н.е. 3. У сучасному світі основними принципами демократії вважають силу та зброю.4. В Україні було проведено чотири референдуми.

Номер слайду 7

Аналіз ситуацій. 1. Головуючий на загальних зборах громади запропонував односельцям вибрати старосту громади і сказав, що це повинен бути громадянин N. (назвав ім’я свого приятеля)2. Вибори старости громади відбулися через жеребкування. Старостою випадково став чоловік, який витягнув картку із позначкою «староста».3. На виборах старости жінки мали по одному голосу, а чоловіки по два, тому що у громаді живе удвічі менше чоловіків аніж жінок.4. Обирати старосту одержали право лише мешканці громади, які мають роботу.5. Перед тим, як виборці опустили свої бюлетені у скриньку для голосування, головуючий зазирнув у кожний бюлетень, щоб знати хто як проголосував.6. Під час обговорення кандидатури старости виявилося, що гідних осіб серед мешканців громади немає. Тому вирішили, що старостою буде заможний і відомий бізнесмен із обласного центру.

Номер слайду 8

Робота в парах.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Робота з таблицею. Проаналізуйте таблицю на с. 68 підручника. Поясніть, як ви розумієте кожен із видів. Користуючись текстом підручника на с. 68, поясніть види виборчого права. Коли відбудуться найближчі вибори в Україні? Визначте вид цих виборів.

Номер слайду 11

Кероване читання (с. 69 – 70). Опрацюйте текст підручника. Проаналізуйте види виборчих систем. Яка з них, на вашу думку, має більше недоліків? Чому?Робота зі схемами. Проаналізуйте схеми на с. 69, 70. Наведіть приклади втілення наведених принципів у практику виборів в Україні. Поясніть, як ви розумієте названі принципи й цінності демократії.

Номер слайду 12

Робота в парах. Розгляньте зображення. Користуючись текстом підручника, підпишіть етапи виборчого процесу та розташуйте їх у правильній послідовності, позначивши відповідні цифри у кружечках.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Дайте відповіді на запитання. Який орган має призначає дату виборів в Україні? Чим відрізняється процедура реєстрації виборців в Україні та США? Яких принципів мають дотримуватися кандидати під час агітації виборців?Який спосіб голосування є найпоширенішим?Чи можна обирати президента підняттям рук? Чому?У чому полягають правила процедури голосування?

Номер слайду 15

Вправа «Вибори у школі». Для того, щоб вбори були демократичними, необхідно дотримуватись таких кроків:повідомити шкільний/класний колектив про суть та час таких виборів;створити шкільну/класну виборчу комісію;організувати висунення кандидатів або інших ідей вибору;підготувати бюлетені для голосування;зареєструвати офіційних спостерігачів;провести голосування;ознайомити громадськість класу/школи із результатами виборів.

Номер слайду 16

Яку думку хотів підкреслити автор цитати щодо становища «більшості» та «меншості» у демократичності суспільства?«Демократія – це коли два вовки і вівця голосують щодо меню на обід. Свобода – це коли добре озброєна вівця оспорює результат такого голосування» Бенджамін Франклін

Номер слайду 17

Вправа «Сенкан»Скласти сенкан зі словами «демократія» та «вибори» . Сенкан – це вірш, що складається з п’яти рядків. Слово »сенкан» походить від французького слова «п’ять» і означає вірш у п’ять рядків. Перший рядок – тема (іменник). Другий – опис теми (два прикметники). Третій – називає дію, пов’язану з темою, складається з трьох дієслів. Четвертий рядок – фраза, переважно з 4-х слів, висловлює ставлення до теми, почуття. Останній рядок – одне слово – синонім до слова(теми), ніби висновок вірша.

Номер слайду 18

Хмара "тегів".сьогодні я дізнався ... було важко ... я зрозумів, що ... я навчився ... я зміг ... було цікаво дізнатися, що ... мене здивувало ... мені захотілося ...

Номер слайду 19

Сенкан{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Демократія Безпосоредня, пряма, представницька. Формувати, здійснювати, закріплювати. Джерелом влади є народ. Народовладдя. Вибори. Прямі , рівні, таємні. Обирати, голосувати, обговорювати. Спосіб формування органів влади. Демократія.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Срібняк Олена Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Срібняк Олена Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 грудня 2020
Переглядів
3243
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку