Презентація Як історики досліджують княжу добу

Про матеріал
в презентації учні 5 класу зможуть дізнатися про Нестора Літописця та про "Повість минулих літ", а також про сюжет поеми "Слово о полку Ігоревім"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Як історики досліджують княжу добу. Підготувала Вчитель історії Михалковська Вікторія Вікторівна

Номер слайду 2

Літописи - писемне джерело для дослідження історії княжих часів

Номер слайду 3

«Повість врем'яних літ» — найдавніший відомий руський літопис. Оригінал до нашого часу не зберігся, є лише пізні списки, тобто варіанти переписані з інших джерел.

Номер слайду 4

Не́стор Літопи́сець (близько 1056, Київ — близько 1114, Київ) — київський літописець. З 1073 чернець Києво-Печерського монастиря. Автор «Житій святих князів Бориса і Гліба й Теодосія Печерського». Вважається упорядником (за іншою версією автором) «Повісті врем'яних літ». Помер і похований у Києво-Печерській лаврі.

Номер слайду 5

ГАЛИЦЬКО – ВОЛИНСЬКИЙ ЛІТОПИСУ НЬОМУ ЙДЕТЬСЯ ПРО ПОДІЇ НА ГАЛИЦЬКИХ ТА ВОЛИНСЬКИХ землях від 1205 року до кінця 13 ст.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

В основі сюжету — невдалий похід руського новгород-сіверського князя Ігоря Святославича на половців у 1185 році. «Слово» було написано в кінці XII століття. Оригінал твору випадково відкрив граф Олексій Мусін-Пушкін 1791 р. З шести вміщених у ньому творів п'ять були вже відомі, шостий — ще не знаний — назви не мав. Цей твір і було названо «Слово про похід Ігорів, Ігоря, сина Святослава, внука Олега». Був виданий у Петербурзі 1800 р. Сам рукопис і більшість друкованих примірників «Слова…» згоріли під час московської пожежі 1812 року.

Номер слайду 8

Тести Перший літопис, що дійшов до наших днів – це …………………………….... Автором першого літопису є ……………………………………….. Перший літопис було створено в ………………………………….. Галицько – Волинський літопис описує події з ……………. до …………Похід новгород – сіверського князя Ігоря описаний в поемі ……………………. Поема описує подій нападу ……………… на Київську Русь. Похід новгород – сіверського князя Ігоря закінчився …………………Перша частина Галицько – Волинського літопису описує життя ……………………

Номер слайду 9

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
3237
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку