Презентація "Як модернізація позначилася на суспільному становищі жінок"

Про матеріал
Презентація "Як модернізація позначилася на суспільному становищі жінок". Презентація "Як модернізація позначилася на суспільному становищі жінок".Презентація "Як модернізація позначилася на суспільному становищі жінок".Презентація "Як модернізація позначилася на суспільному становищі жінок".Презентація "Як модернізація позначилася на суспільному становищі жінок".Презентація "Як модернізація позначилася на суспільному становищі жінок".Презентація "Як модернізація позначилася на суспільному становищі жінок".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як модернізація позначилася на суспільному становищі жінок. Виконала здобувачка вищої освіти групи 21-ПО соколенко Анастасія

Номер слайду 2

Індустріальна модернізація позначилася на суспільному становищі жінок. Щоправда, ці зміни були помітніші в житті городянок.

Номер слайду 3

З Європи до України докотилися хвилі емансипації та фемінізму – так називають рухи за зрівняння жінок у правах з чоловіками. Витоки українського фемінізму пов’я зують з іменами Марії Вілінської (Марка Вовчка), Олени Пчілки (Ольги Косач-Драгоманової, матері Лесі Українки), Лесі Українки (Лариси Косач), Наталі Кобринської, Ольги Кобилянської та інших видатних жінок.

Номер слайду 4

Для України надзвичайно гострою була проблема освіти для жінок. Перша жіноча гімназія відкрилася в Києві. У 1862 р. У Харкові засновано жіночу недільну школу для дорослих, яку незабаром закрили. У 1870 р. знову відкрилась безплатна жіноча недільна школа, що проіснувала понад 50 років.

Номер слайду 5

Христина Алчевська (1841–1920) Організатор народної освіти. Школа Алчевської стала взірцем і методичним центром усіх недільних шкіл Російської імперії, викладання провадилося російською мовою.

Номер слайду 6

Софія Русова (1856–1940). Популяризаторка ідеї націоналізації шкільної та позашкільної освіти в Україні. З її ініціативи відкрито низку шкіл і дошкільних закладів, зокрема перший у Києві та другий у Росії дитячий садок.

Номер слайду 7

Доступ до університетської освіти жінки одержали в 1878 р., коли уряд дозволив створення в Києві Вищих жіночих курсів, де дівчата із середньою освітою мали змогу її продовжити.

Номер слайду 8

Від 1900 р. жінки отримали право навчатися в університетах Австро-Угорщини. Проте відсоток українок, які скористалися цим правом, був мізерний.

Номер слайду 9

Проблема освіти та й інші соціальні проблеми в Україні накладалися на національні, тому жіночий рух був завжди пов’язаний з національно-визвольним.

pptx
Додано
17 квітня 2021
Переглядів
1666
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку