Презентація "Як одягатися доречно"

Про матеріал
Презентація дає можливість учням опанувати нові терміни і поняття «мода», «стиль», «основні правила й вимоги до одягу хлопчиків і дівчаток»; «дрес-код»; наводити приклади різних стилів і форм одягу; характеризувати роль моди і стилю в житті людини; пояснювати, як виявляються норми етикету в одязі та зовнішності людини; моделювати та розв’язувати ситуації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відеоурок «Що означає бути одягненим доречно»етика, 5 клас. Розробка: Тетяна Вікторівна Пекар,вчителька історії та етики Одеської загальноосвітньої школи №45 І-ІІІ ступенів Одеської міської ради Одеської областіЕпіграф: «Добре одягненою можна вважати людину, яка зважає на себе та інших» (П’єр Карден).

Номер слайду 2

Богданко від самого ранку не в гуморі. Ще б пак! Сьогодні він має йти на день народження до однокласника Максима. Останнім часом з Максимом коїтьсящось незбагненне. Мало, що запросив. На святкування й дівчат, так ще й нага-дав, щоб усі вдяглися пристойно:мовлв, чекає сюрприз. До всього ще ймама у відрядженні… А тато? Тато за-уважив, що нарешті випала нагода са-мому навести лад у шафі. - Доведеться зателефонувати Олесі…Як ви думаєте, що порадила Олеся?Що означає бути одягненим доречно?

Номер слайду 3

ЗНАТИ:поняття «мода», «стиль», «основні правила й вимоги до одягу хлопчиків і дівчаток»; «дрес-код». ВМІТИ:наводити приклади різних стилів і форм одягу; характеризувати роль моди і стилю в житті людини; пояснювати, як виявляються норми етикету в одязі та зовнішності людини; моделювати та розв’язувати ситуації. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ. УЧНІ ПОВИННІКлючові поняття: «мода», «стиль», «основні правила й вимоги до одягу хлопчиків і дівчаток»; дрес-код.

Номер слайду 4

ПЛАН Чому одяг є виявом індивідуальності. 2) Що таке мода і стиль. 3) Чи є відповідність між віяннями моди та етикетом 4) Коли одяг – не тільки особиста справа.

Номер слайду 5

ОПАНОВУЄМО МУДРІ ДУМКИ«По платтю потрібна й хода» (Народна мудрість).«Плаття… І одягає, і викриває людину» М. Сервантес, іспанський письменник.«Не плаття прикрашає людину, а людина — плаття» (Народна мудрість)Неохайній людині всяка одежа погана (Народна мудрість). По одягу – зустрічають, по розуму проводжають (Народна мудрість).

Номер слайду 6

1. ЧОМУ ОДЯГ Є ВИЯВОМ ІНДИВІДУАЛЬНОСТІПогодьтеся, наш зовнішній вигляд важливий при спілкуванні. Якщо людина акуратна, охайна, з нею приємно й спілкуватися. А якщо ні? (Неприєм-но, не хочеться розмовляти) А чи будете ви спілкуватися з неохайним однокласником? Чи взагалі з неохайною людиною? Я не маю на увазі випадку, коли людина виконує якісь важкі пильні роботи, але й там треба дотримуватися певного дрес-коду. Чи знайомі вам такі поняття, як «dress-code», «look» і «style»?Ми про це поговоримо трохи пізніше.

Номер слайду 7

- ПИЛЬНА УВАГА (наприклад, українське національне вбрання: багатеелементами оздоблення, яскраве й святкове. В Україні казали: «Шануйодежу в дворі, вона тебе - в людях»);ОБЕРІГ, МАГІЧНА СИЛА ЗАХИСТУ (в українців обереги – це вишита сорочка, хустка, віночок; кольори та візерунки);ПОВИНЕН БУТИ ЧИСТИМ І ОХАЙНИМ (недбале ставлення до власного одягу й нині сприймають як неповагу до себе);МОЖЛИВІСТЬ СПРАВИТИ ВРАЖЕННЯ НА ІНШИХ (люди намага- лися, виготовляючи або вибираючи вбрання, сповнити його рисами, що промовляли б про їхню вдачу, або, навпаки, приховати їх; ця особли- вість зберігається й дотепер); ОДЯГ

Номер слайду 8

Відповідає віку, обставинам, способу діяльності Аксесуари і прикраси гармонують з одягом. Підкреслює індивідуальність людини, власний стиль. Відповідає порі року і темпера-турі повітря, часу доби. Чистий іохайний. Почуттяміри. Зручний,комфортний. Відповідає особливостям зовнішності та фігури, підкреслює якнайкраще ОДЯГ

Номер слайду 9

Номер слайду 10

2) ЩО ТАКЕ МОДА І СТИЛЬ. МОДА (від лат. «образ», «спосіб», «міра») – нетривале панування певного смаку в однієї та інших сферах життя. СТИЛЬ – це напрям в одязі, мистецтві. Ви помітили, що моду характеризує нетривалість, непостійність. Мода – проти-лежність звичаю. Сьогодні мода – це стихія великого міста, гомінких вулиць. Мода впливає на всі сфери життя людини, а не тільки на одяг: на книжки, му-зику, ужиткові речі, розваги. Слово «стиль» часто вживають як: «модний стиль», «сучасний стиль». Крім того,стиль стосується чогось особливого, неповторного, індивідуального, наприклад:«стиль спілкування», «стиль керівництва», «стиль триматися», «індивідуальнийстиль». Мода – для всіх, а стиль – для окремої людини.

Номер слайду 11

МОДНО – це передусім стильно. Модно вдягнена та людина, яка маєвласний стиль одягу. Одяг повинен відповідати зовнішності, характерові, смакам людини. Що означає бути модно вдягненим?Стиль в одязі часто пов’язаний не тільки з епохою, але й з тим, кудиви відправляєтеся. Існують різні стилі одягу. І погодьтеся, що сміш-но і недоречно буде виглядати на спортивному майданчику хлопчику парадному костюмі з «краваткою-метеликом». Але не менш смішновиглядатиме хлопчик у спортивному костюмі в театрі. Style перекладається як «стиль» і означає верх індивідуалізму у виборі гардероба. Якщо dress-code — це максимум несвободи і обов’язковості, а look — бажання здобути славу модника, але не виді-лятися з компанії таких же, як сам, то style — це політ фантазії і створення своїх власних канонів мо-ди. Створити свій власний стиль — мрія будь-якої модниці. Але для цього необхідно володіти тон-ким смаком і відчуттям стилю. Можна «одягатися з ринку» і при цьому чудово виглядати. А можна «насунути» на себе гардеробчик look цього сезону з дорогого бутіка і розчинитися у натовпі інших красунь, які вважають себе супермодними. Бутік – магазин модного одягу.

Номер слайду 12

3) ЧИ Є ВІДПОВІДНІСТЬ МІЖ ВІЯННЯМИ МОДИ ТА ЕТИКЕТОМЩОДО ОДЯГУ ІСНУЮТЬ ОСОБЛИВІ ЕТИКЕТНІ ПРАВИЛА, ЯКІ ВАМ СЛІД ЗНАТИ. Хлопчикам: колір чоловічих шкарпеток повинен бути темніше ніж костюм;брюки повинні бути такої довжини, щоб спереду трохи спускалося на взуття, аззаду доходити до початку каблука;сорочка під піджаком допускається тільки з довгим рукавом;комбінований костюм вимагає світлої сорочки, краватки, темного взуття;джинси не слід одягати в ресторан, театр, на звану вечерю або виступ;плетені шапочки носять зі спортивним одягом, капелюх – з пальто, кепку – з курткою;чоловічі рукавички повинні бути в тон із пальтом, плащем або курткою.

Номер слайду 13

Дівчаткам: Головне – не дорожнеча плаття, а щоб воно було до лиця;Удень не слід ходити в гості або приймати гостей у вечірніх платтях. І тим більшеприходити на заняття до школи. Повним не личить яскраві й світлі кольори. Вони личать худеньким і мініатюрним. Повним краще одягати речі темні в подовжену смужку;Більше двох осіб не повинні бути одягнені однаково (за винятком колективноговиступу). Неприємно бачити на одній людині всі барви веселки. Дівчаткам слід носити одяг із легких повітряних тканин (відповідно до пори роки). Чим різноманітніші кольори плаття, тим менше повинно бути прикрас, і навпаки. Прикраси повинні утворювати ансамбль із костюмом. Не поєднуються такі кольори: синій і ліловий; зелений і синій; червоний і рожевий; рожевий і жовтий. Найкраща косметика – та, що не помітна. Туфлі повинні бути одного кольору із сумочкою.

Номер слайду 14

4) КОЛИ ОДЯГ – НЕ ТІЛЬКИ ОСОБИСТА СПРАВА. ЩО ТАКЕ ДРЕС-КОД? Чи знайомі вам такі поняття, як «dress-code«, «look»? За останні 100 років поняття дрес-код перекочувало з Лондона у всі великі міста світу, де про-тікає світське життя. У наш час це поняття активно використовують. Наприклад, свої власні дрес-коди встановлюють навіть нічні клуби. Dress-code у перекладі з англійської бук-вально означає «одежний код», під яким прийнято розуміти профодяг або уні-форму. Якщо в школі, гімназії чи коледжі прийнято носити форму, то знайте, що саме це і є — dress-code. Потрібна вона для того, щоб було зручно роз-пізнавати професійну приналежність і соціальний клас людини.

Номер слайду 15

Look є варіацією костюма від одного модельєра або як певний загаль-ний напрямок. Такому типові одягу віддають перевагу особи, які прагнуть застра-хувати себе від можливості заробити славу не модної людини. Вони не завжди довіряють собі у виборі одягу, тому повністю покладають- ся на смаки конкретного дизайнера. Звичайно, покупець вибирає сам, але часто обмежується певними марка-ми і брендами. Наприклад, якщо в колекції pret-a-porter актуальним є ковбойсь- кий look, то вибір гардеробу буде відповідним: джинси, чоботи-козаки, коротка куртка, сорочка, майка або топ з символікою Дикого Заходу. Однак кожна мо-дниця може віддати перевагу якимсь певним індивідуальним рисам верхнього одягу: аплікаціям на джинсах, формі блузки, не порушуючи при цьому єдності стилю. LOOK з англійської перекладається як «вид» і означає той чи інший модний образ або лінію одягу, що активно просувається представниками fashion-індустрії. LOOK – модно вдягнений.

Номер слайду 16

ЗАВДАННЯ.1) Вивчити терміни і визначення.2) Прочитати урок 27 у підручнику Данилевська О., Пометун О. Етика: для 6-го кл. загальноосвіт. навч. закл. - К.; Генеза, 2006. Сторінки 152-159. 3) Рішити кросворд або скласти власний.

Номер слайду 17

Дякую за увагу!Бажаю вам гарного дня!

Номер слайду 18

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА1)Прочитати урок 27 у підручнику Данилевська О., Пометун О. Етика: для 6-го кл. загальноосвіт. навч. закл. - К.; Генеза, 2006. Сторінки 152-159. 2) https://uk.wikipedia.org/wiki/ 3) https://history.vn.ua/ 4) https://mozok.click/1874-vidi-odyagu-ta-yogo-vibr.html Види одягу та його стилі

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чурилова Ірина Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
До підручника
Етика 5 клас (Данилевська О.М., Пометун О.І.)
Додано
3 травня 2020
Переглядів
5400
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку