Презентація ''Гідність та честь''

Про матеріал
Презентація з теми ''Гідність та честь'' .Етика 5 клас. Матеріал для уроку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Гідність та честь5 клас

Номер слайду 2

Тип уроку: урок засвоєння навичок і вмінь. Мета: -учні мають засвоїти зміст понять честь, гідність, уміти тлумачити їх та наводити власні приклади; підвести дітей до осмислення таких проблем: чому не можна принижувати людську гідність; чому кожна людина варта поваги; як не втратити гідність; виховувати у п'ятикласників почуття гідності й честі, уміння поважати ці почуття в інших людях та бажання й уміння зберігати власну гідність;-розвивати естетичне мислення, вміння аналізувати твори, виділяти головне, узагальнювати матеріал, робити висновки, формувати пізнавальний інтерес у кожного учня;-виховувати шану до людей, гідних поваги.

Номер слайду 3

План. Що таке гідність та честь. Чому кожна людина гідна поваги. Як не втратити гідність.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Цікаво знати. Людина честі XVII ст. мала додержувати таких вимог:не терпіти образи;не поступатися суперникам, викликати їх на дуель;захищати свої права, своє суспільне становище;не підкорятися чужій волі;піклуватися про честь сім'ї;дбати про військову честь: не чинити нападів без оголошення війни, відрізняти цивільне населення від озброєних людей, не втікати з полону, не приймати ганебних умов;сплачувати борги, виконувати зобов'язання;бути правдивим, лояльним (доброзичливим) до законної влади;відмовлятися від хабарів, насильства, віроломства, підступів;залишилися актуальними для нашого часу?

Номер слайду 8

Поняття честі мало три основні конкретні значення:честь як визнання, добра репутація;честь як внутрішня якість людини, її шляхетність;честь як дівоча цнотливість (незайманість).

Номер слайду 9

«Уособлення гідності – батьки» Гідна людина дотримується моральних принципів, поважає старших, своїх близьких, родину. Уособленням гідності для мене є батьки, також – Тарас Шевченко й Леся Українка, оскільки їхні творчість і життєвий шлях свідчать про боротьбу за Україну й рідну мову

Номер слайду 10

«Гідність – у маленьких вчинках»Гідна людина – та, яка робить корисні справи, є патріотом своєї держави, вона чесна, справедлива, розсудлива й завжди чинить совісно. Звичайно, в Україні є такі люди, можливо, їх навіть багато, але їхня гідність проявляється у маленьких, буденних учинках, тому вони залишаються непомітні. Також гідними людьми є вояки АТО, бо вони боряться за нас, нашу незалежність і сонце над нашими головами.

Номер слайду 11

«Приклад гідності – моя вчителька» Прикладом гідної людини є моя вчителька з гімнастики. Вона пропрацювала у школі вже 40 років і, незважаючи на інвалідність І групи, присвятила своє життя учням. Кожного дня вона залишається після уроків і проводить факультативні заняття, завжди підбадьорює учнів, заохочує брати участь у конкурсах, готує до олімпіад, надихає працювати й розвиватися.

Номер слайду 12

Гідність – це вміння постояти за себе і у разі, коли бачиш несправедливість, прийти на допомогу. Тільки тоді особа може почуватися гідною і взагалі називати себе людиною.

Номер слайду 13

Стаття 1 Всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах.

Номер слайду 14

Стаття 7 Нікого не може бути піддано катуванню чи жорстокому, нелюдському або принижуючому гідність поводженню чи покаранню. Зокрема, жодну особу не може бути без її вільної згоди піддано медичним чи науковим дослідам. Міжнародний пакт про громадянські та політичні права 1966

Номер слайду 15

Стаття 28. Кожен має право на повагу до його гідності.

Номер слайду 16

Гідність людини: негативні та позитивні обов’язки державинегативна концепція полягає в обов’язку держави утримуватись від втручання у гідність людинипозитивна – навпаки, в необхідності втручання держави для її забезпечення та захисту

Номер слайду 17

Заборона на покарання та поводження, що принижує гідність людини«Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню». Україна (стаття 28 Конституції України)

Номер слайду 18

Стаття конституції «усі люди мають право на освіту, яка повинна бути зорієнтована на гідність та повний розвиток людської особистості»

Номер слайду 19

Гідність людини як підстава обмеження прав людини«людина, як така є соціальною істотою, живе в суспільстві серед подібних їй людей, які рівні у їх гідності та правах; кожна людина має обов'язки перед суспільством, в якому її особистість може розвиватися вільно і цілісно, тоді як головним обов’язком серед них – не обмежувати права та свободи інших людей». «Таким чином, люди повинні реалізовувати права і свободи, надані їм, таким чином, щоб не порушувати людську гідність, а тому для захисту цієї конституційної цінності – навіть правомірна поведінка при здійсненні цих прав і свобод, які їм надані, може бути обмежена».

Номер слайду 20

Кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканість та захист гідності. Дисципліна і порядок у сім'ї, навчальних та інших дитячих закладах мають забезпечуватися на принципах, що ґрунтуються на взаємоповазі, справедливості і виключають приниження честі та гідності дитини (Стаття 10 Закону України "Про охорону дитинства").

Номер слайду 21

Запишіть у словничок. Гідність - сукупність рис, що характеризують позитивні моральні якості людини; достойність. Честь - сукупність вищих моральних принципів (положень, правил, засад), якими людина керується у своїй громадській та особистій поведінці. Честь - це незаплямована репутація, авторитет людини, її чесне ім'я. Честь є професійною (ученого, учня, робітника, учителя), громадською (громадянина, сім'янина), статево-віковою (дівчинки, жінки, хлопчика, чоловіка) та ін. Кажуть, що честь нас вчить солідарності з ближніми, а гідність – відповідальності перед дальніми.

Номер слайду 22

Словник. Гідність — усвідомлення людиною своєї цінності. Честь — пошана, повага. Чесність (правдивість) — коли людина говорить правду і не обманює.

Номер слайду 23

Що таке гідність та честь. Кожна людина гідна поваги та пошани. Ніхто не може її принижувати чи ображати. В давні часи гідність людини вимірювали її походженням. Чи вона була знатного роду чи з селян, чи бідняків. Знатна людина була вищою за всіх інших тільки через своє народження.

Номер слайду 24

Що таке гідність та честь. Зараз гідність розуміють як набір певних якостей, за якими визначають належність людини до якоїсь групи. Честь та гідність однакові слова і вони характеризують людину справедливу, сумлінну і правдиву.

Номер слайду 25

Чому кожна людина гідна поваги.«Велике зло — принижувати гідність людини, вважати себе особою, яка заслуговує пошани, а іншу людину — дрібною порошинкою» (В. Сухомлинський)

Номер слайду 26

Як не втратити гідність. Втратити гідність - це визнати себе слабким у відносинах з людьми, які тебе ображають. Щоб не втратити гідність, треба бути сміливим і чесним, вміти визнавати свої помилки.

Номер слайду 27

ЛЕБЕДЬ I ГУСИНа ставі пишно лебедь плив,А гуси cipiї край його поринали.«Xiбa оцей біляк вас з глузду звів? -Один гусак загомонів, -Чого ви, братці так баньки повитріщали?Ми попелясті вci, а він один між нас. Свое пиндючить пір'я біле!Коли б ви тілько захотіли,Щоб разом, стало бить, вся бесіда взялась,Ми б панича сього якраз перемастили». I завелась на ставі геркотня,Гусине діло закипіло: Таскають грязь i глей зо дна. Да мажуть лебедя, щоб пір'я пocipілo. Обмазали кругом - i трохи галас стих;А лебедь плись на дно - i випурнув, як сніг.

Номер слайду 28

Негідно бути боязким, розслабленим, ганебно виявляти нерішучість, відступати перед небезпекою, скиглити. Боязкість і нерішучість породжують боягузтво, підлість і зрадництво. Хоробрість і відвага – джерело мужності. Негідно давати волю потребам і пристрастям, що ніби вийшли з-під контролю людського духу. Тобі хочеться їсти або пити, відпочити або погрітися біля вогнища цього потребує твоє тіло, але не забувай, що ти – людина! Задовольняючи свої потреби, ти повинен проявляти благородство, стриманість, витримку. Це не тільки скромність. Це щось вище і значніше: владарюючи над своїми потребами й пристрастями, ти підносиш свою духовну суть.

Номер слайду 29

Негідно мовчати, коли твоє слово – це чесність, благородство і мужність, а мовчання - легкодухість і підлість. Негідно говорити, коли твоє мовчання – це чесність, благородство і мужність, а слово – легкодухість, підлість і навіть зрада. Про гідність людини свідчить її вміння бути мудрим володарем слова, майстром, що володіє цим тонким інструментом. Бережи таємницю, яку довірили тобі. Є безліч речей, про які не можна говорити вголос. Благородне мовчання – теж своєрідна мужність.

Номер слайду 30

Негідно справжньої людини обманювати, лицемірити, підлаштовуватися під чужу волю. Огидно і гидко нашіптувати. Обмовляти товариша - рівнозначно пострілові в спину. Негідно легковажно розкидатися словами, давати нездійсненні обіцянки. Справжнє людське слово завжди важке - в тому розумінні, що воно неможливе без праці душі. Школа повинна бути святим місцем, де панує чесне, правдиве, тверде і мужнє слово. Це один із наріжних каменів виховання людської гідності. Негідна надмірна жалісливість до самого себе, як і безжальне ставлення, байдужість до іншої людний. Негідне надмірне перебільшення особистих кривд, горя, страждання. Людину прикрашає витримка. Тобі боляче, а ти тримайся, не послаблюй душі, будь витриманим

Номер слайду 31

Негідно бути спокійним, байдужим, коли поруч із тобою важко жінці. Жінка втілює велич роду людського. На особливе піклування і захист вона мас право тому, що вона ніжна і сильна, тому що їй дуже тяжко. Жінка має особливе право на те, щоб чоловіки на кожному кроці полегшували їй життя вже тому, що вона - жінка. Без розуміння того, що жінці важче, немислиме лицарське ставлення до жінки. Негідне пияцтво й обжерливість. Алкоголь затуманює свідомість і дає волю інстинкту, приводячи людину до тваринного стану.

Номер слайду 32

Цікаво знати. Людина честі XVII ст. мала додержувати таких вимог:не терпіти образи;не поступатися суперникам, викликати їх на дуель;захищати свої права, своє суспільне становище;не підкорятися чужій волі;піклуватися про честь сім'ї;дбати про військову честь: не чинити нападів без оголошення війни, відрізняти цивільне населення від озброєних людей, не втікати з полону, не приймати ганебних умов;сплачувати борги, виконувати зобов'язання;бути правдивим, лояльним (доброзичливим) до законної влади;відмовлятися від хабарів, насильства, віроломства, підступів;залишилися актуальними для нашого часу?

Номер слайду 33

Знайдіть етичну істину в народній моралі. Як ворона дітей правди навчала Казка. Рубали ліс. Ворона переносила своїх дітей через річку на другий берег. Несе вона перше вороненя й питає: "Чи ти мене будеш так любити, як я тебе?" Воно їй відказує: "Буду". Ворона і пустила його у воду. Те ж сталося й з другим. Несе вона третє й питає: "Чи будеш ти мене так любити, як я тебе?" А воно й каже: “Ні, мамо, ж я буду мати своїх дітей, то їх любитиму так, як ти мене". Ворона й перенесла його на нове місце. А брехунів потопила

Номер слайду 34

Вчить народний досвід. Чесному всюди честь, хоч і під лавкою. Краще чесно, як безчесно. Батьком-матір'ю не хвались, а хвалися честю. Хай буде бідно, аби гідно.

Номер слайду 35

Підсумок уроку. Закінчіть речення словами чесно, нечесно, гідно, негідно. Не говорити правду – це... Не кривдити менших і слабших – це... Не брати того, що тобі не належить, – це... Не виконати домашнє завдання – це... Не допомогти батькам у домашній роботі – це... Не пояснити товаришеві завдання – це... Не реагувати на зауваження вчителя – це... Не помічати неповаги до людини – це... Не помічати старших, які стоять біля тебе в міському транспорті, коли ти сидиш біля вікна, зачарований міським пейзажем, – це... Не вміти терпляче вислуховувати тих, із ким розмовляєш. – це...

Номер слайду 36

Домашнє завдання. Вивчити словник. Придумати по 1 реченню із словами: “гідний”, “чесний”, “шановний”. Вивчити матеріали зошита.

Номер слайду 37

3. Складіть розповідь про своє розуміння честі сина (доньки), своєї родини, товариша, громадянина України (на вибір).4. Складіть повідомлення про людину, яка кидає сміття під ноги, пише брутальні слова в ліфтах, на парканах, на будинках, лузає насіння і обпльовує лушпинням зупинки, громадські місця, лихословить. Доведіть, що така людина принижує гідність усіх людей. Які аргументи наведете?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Етика, 5 клас, Розробки уроків
До підручника
Етика 5 клас (Данилевська О.М., Пометун О.І.)
Додано
6 листопада 2020
Переглядів
27205
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку