Презентація "Як природа нас надихає"

Про матеріал
Презентація до уроку з інтегрованого курсу "Пізнаємо природу" для 5 класу Нової української школи. Презентація складена відповідно до підручника авторів Біда, Гільберг, Колісник.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як природа нас надихає

Номер слайду 2

Здавна людина не була панівною частиною природи, а вчилася виживати та взаємодіяти з навколишнім середовищем. Наші предки освоювали землі, спостерігали за природними явищами, досліджували рослини та тварин. Через кілька мільйонів років нас стало понад сім з половиною мільярдів. Сучасній людині не потрібно добувати їжу в лісі. Вона створила навколо себе «штучну природу», навчилася боротися з природними стихіями, лікуватися синтетичними матеріалами, вирощувати їжу. Разом з тим вона досі залежить від стану природи: якості води, чистоти повітря, родючості ґрунту, багатства рослинного і тваринного світу.

Номер слайду 3

Природа ж надто потерпає від рук людини. Приріст населення, спустошення та деградація земель, вирубування лісів, зникнення біологічних видів - усе це запускає необоротні процеси змін у довкіллі, з якими людина поки що не завжди дає раду.

Номер слайду 4

Неповторну красу творить природа, надихаючи людину на живопис, графіку, поезію, скульптуру. Деякі види мистецтва виникли завдяки природним матеріалам, рослинам і тваринам, захопливим краєвидам. Серед них: флористика - складання букетів, створення композицій, панно, колажів з квітів, листків, суцвіть, бутонів, пелюсток, трав, ягід, плодів, горіхів; анімалістика - зображення тварин у живописі, скульптурі, графіці; натюрморт - картина, що зображає плоди, квіти, рибу та здобич мисливців, композиції овочів, фруктів, посуд; пейзаж - вид мистецтва, об’єктом якого є природа; мариністика - морський пейзаж.

Номер слайду 5

У селі Петриківка, що на Дніпропетровщині, наприкінці 19 століття зародилося унікальне декоративно-орнаментальне мистецтво - петриківський розпис. Місцеві майстри розписувати стіни у хатах, печі, скрині, а згодом посуд, картини тощо. Зображали на них найчастіше барвисті квіти, ягоди, птахів. 2013 року петриківський розпис внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Номер слайду 6

Д/З повторити параграфи 61 – 65 Підготуватися до контрольної роботи

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
23 квітня 2023
Переглядів
2411
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку