Презентація:"Як тварини пристосувалися до життя в ґрунті"

Про матеріал
В презентації розкриті наступні питання: -які особливості ґрунтового середовища існування, -хто живе в ґрунті, -які пристосування в мешканців ґрунту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Щоб дізнатися, про що піде мова на уроці відгадайте загадки Увесь світ годую,а сама не їм. Мене ріжуть,мене б’ють. Я не ображаюся,А ще кращим стаю.

Номер слайду 2

Як тварини пристосувалися до життя в ґрунті

Номер слайду 3

Ґрунт-особливе середовище,у якому розрізняють: Неживу частину. Живу частину. Тіла і речовини, що перебувають у твердому,рідкому і газоподібному станіОрганізми, які живуть у ґрунті

Номер слайду 4

Які особливості ґрунтового середовища існування. Завдання:використовуючи статтю: ст.170 знайти логічне продовження таких речень:ґрунт щільніший, ніж …У ґрунті вуглекислого газу більше,ніж…У найсухіших ґрунтах вологи більше,ніж…Коливання температури у ґрунті менше,ніж…Повітря у ґрунті менше,ніж…ґрунт краще утримує тепло,ніж…

Номер слайду 5

Характерні особливості ґрунтового середовища існування: Робимо висновок: Висока щільність. Недостатня кількість світла. Мало кисню. Достатньо води та поживних речовин. Незначні коливання температури

Номер слайду 6

Хто живе в ґрунті У ґрунті постійно відбувається колообіг речовин. Живі організми збагачують ґрунт мінеральними речовинами. Робота з текстом підручника ст.170

Номер слайду 7

Хто живе в ґрунті:1-кріт;2-дощові черви;3-багатоніжка;4-вовчок;5-мікроорганізми;6-личинки хруща травневого;7-турун(жужелиця);8-равлик;9-земляні оси6ґрунт є домівкою багатьох тварин:

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Які пристосування в мешканців ґрунту Тварини мають певні пристосування до життя ґрунті, насамперед до пересування в ньому. Дощові черви,тіло яких покрите шаром слизу,активно прокладають ходи за допомогою скорочень м’язів . У м’якому ґрунті загостреним кінцем тіла дощові черв’яки розсовують часточки ґрунту й протискуються між ними. В щільному ґрунті-ковтають землю і пропускають її крізь травну систему.

Номер слайду 10

Пристосування тварин до низького вмісту кисню в ґрунті:

Номер слайду 11

Для цього в рослин є добре розвинена коренева система.

Номер слайду 12

Узагальнення знань.1. Назвати характерні особливості ґрунтового середовища життя.(«Ланцюжок»)2. Приведіть у відповідність: Пристосування до життя в ґрунті:1. Міцний покрив.2. Тіло вкрите коротким тонким хутром.3. Наявність риючих кінцівок.4. Видовжене тіло з гострими кінцівками.5. Повзають завдяки гнучкому тонкому тілу. Мешканці: А. кріт. Б. багатоніжка. В. жуки та мурахи. Г. дощові черви. Д. вовчок(капустянка)

Номер слайду 13

Завдання додому: Опрацювати § 37,Опрацювати рубрику Запитання. Завдання. Дослідження. Створити проєкт:»Як тварини впливають на родючість ґрунтів». При потребі переглянути презентацію.

Номер слайду 14

pptx
Додано
3 березня
Переглядів
1570
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку