Які із зображених тіл належать до природних а які — до рукотворних?
Номер слайду 4
Номер слайду 5
Номер слайду 6
Номер слайду 7
Міркуй так!Залізний цвях — тіло, а залізо — речовина. Шматочок крейди — це тверде тіло. Воно складається з однієї речовини — крейди. Крапля олії — рідке тіло, утворене речовиною — олією. Повітря — газоподібне тіло. Воно складається з кількох речовин. У рослинах, наприклад, містяться цукор, крохмаль, жири, солі, вода та багато інших речовин. Крапля роси — тіло, а вода, з якої утворюється роса, — речовина.
Номер слайду 8
Номер слайду 9
Речовина може бути :твердою. Тверді тіла мають власну форму. Можуть бути крихкими(скло), пластичними (пластилін), пружними (гумова іграшка). Кожне тверде тіло займає певний простір –об’єм(місткість).рідкою. Рідини не мають власної форми. Вони набувають форми посудини, в яку їх наливають. Для рідин характерна текучість. Вони мають власний об’єм.газоподібною. Гази займають увесь простір. Вони легко змінюють форму та об ‘єм.
Номер слайду 10
Виконаймо дослід. Дізнаймося, чи змінює повітря форму та об’єм. Наповнимо поліетиленовий пакет повітрям. Зав’яжемо ниткою. Проколемо його голкою. Який висновок можемо зробити?Нам знадобиться:поліетиленовий пакет,голка, нитка або скотч.
Номер слайду 11
Номер слайду 12
Одна й та сама речовина може перебувати в різних станах: рідкому, твердому й газоподібному. Щоб зі сталі, заліза, алюмінію виготовити деталі машин, ці речовини розплавляють, заливають у форми, де вони застигають, стають твердими. Якщо розплавлені речовини продовжити нагрівати. То вони закипають і перетворюються на газоподібні речовини.
Номер слайду 13
Дослідимо властивості речовин на прикладі цукру, солі і крохмалю. Які ці речовини за станом: тверді, рідкі чи газоподібні?Якого вони кольору?Які на дотик, на запах і смак? Чи мають блиск?Візьмемо три склянки з холодною водою. У першу склянку кинемо пів чайної ложки цукру, у другу — солі, а в третю — крохмалю. Перемішаймо. Які речовини розчинні у воді, а яка — ні?Які вони на смак?Цукор і сіль розчиняються у воді. Крохмаль не розчиняється у воді. Цукор має солодкий смак, сіль — солоний.