Презентація "Яких рослин і тварин можна побачити лише в Австралії?"

Про матеріал
Австралія – це казковий світ дивовижних рослин, рідкісних тварин і надзвичайно красивої природи. Тут все незвичайно: в липні – сніг, спекотне літо настає в грудні, молодий місяць піднімає свої ріжки вгору, а водяна воронка обертається проти годинникової стрілки, а не навпаки, як у північній півкулі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природознавство4 клас. Яких рослин і тварин можна побачити лише в Австралії?

Номер слайду 2

Австралія – це казковий світ дивовижних рослин, рідкісних тварин і надзвичайно красивої природи. Тут все незвичайно: в липні – сніг, спекотне літо настає в грудні, молодий місяць піднімає свої ріжки вгору, а водяна воронка обертається проти годинникової стрілки, а не навпаки, як у північній півкулі. Природа створювала рослинний світ Австралії протягом 50 мільйонів років. Це відбувалося відокремлено від інших континентів і материків. Різні кліматичні зони сприяли тому, що на цій землі з’явилися ендеміки Австралії. Рослини (величезна кількість), які ростуть тільки на цьому континенті.

Номер слайду 3

Серед представників рослинного світу багато видів евкаліптів і акацій, найтиповіших для Австралії сімейств рослин. Евкаліпти — вічнозелені дерева, вони не скидають щорічно листя, проте скидають кору. У пустелях Центральної Австралії поширені понад 130 різновидів евкаліптів-карликів, не більше 2–3 м висотою. Евкаліпт мигдалеподібний

Номер слайду 4

Евкаліпт веселковий. Ці рослини Австралії, фото з назвами яких можна побачити в шкільних підручниках, вражають своєю різноманітністю. Цей чагарник, який відноситься до сімейства миртових. Досягає у висоту 3 м. Зростає в небагатьох місцях на заході континенту.

Номер слайду 5

В Австралії багато рідкісних рослин, які ростуть тільки на цьому континенті. Наприклад, деревоподібна ксанторея, або «трав’яне дерево», яку місцеві жителі називають «чорний хлопчик»

Номер слайду 6

Бібліс гігантський. Рослини Австралії оригінальні і незвичні для жителів інших континентів. Наприклад, ця невисока (трохи більше півметра), чагарникова рослина, яка отримала не дуже приємну репутацію людожера. Вузькі листя цієї рослини вкриті залозами і липкими волосками – вони призначені для перетравлення жертви. Гілочки і листя чагарника – це липка перешкода для комах, а часто і для равликів і жаб.

Номер слайду 7

Араукарія Бідвіла. Рослини Австралії (фото ви бачите в нашій статті) нерідко мають подвійні назви. Ось і цього представника дуже стародавнього сімейства араукарієвих місцеве населення називає «бунія-бунія». Ці великі дерева мають пірамідальну крону. Вони виростають у висоту до 50м, при цьому діаметр стовбура досягає 1,25 м. Загострені листя Бідвілі розташовуються спірально, а її величезні шишки можуть важити до трьох кілограмів. Росте це гігантське дерево у лісах на узбережжі Тихого океану на сході Австралії. Його деревина є дуже цінною. Вона використовується для виробництва елітних меблів. На жаль, з кожним роком популяція цих дерев скорочується.

Номер слайду 8

Вертикордія велика. Чагарникова рослина, яка квітне більшу частину року, але влітку вона особливо гарна, коли її прикрашають білі-червоні суцвіття, що виділяються на сірому тлі інших рослин. Чисельність неухильно скорочується.

Номер слайду 9

Ванда триколірна. Рослина, що відноситься до сімейства орхідних. Це один з представників тропічного, переважно азіатського роду в Австралії. Виявлений в північній території і відрізняться обмеженим ареалом. Це орхідея з лінійними, складеними вздовж листям, зібраними в пучок. Білі квітки на довгій квітконіжці, досить великі.

Номер слайду 10

Коала - звір, який живе на евкаліптіКоала — швидкий звір і справжній акробат. Вона вправно перестрибує з гілки на гілку, з дерева на дерево, навіть не думаючи про можливість падіння. Тварина проводить на деревних гілках все життя, спускаючись лише тоді, коли дерева знаходяться далеко один від одного. 

Номер слайду 11

Качкодзьоб: чи то птах, чи то звір. Це забавне створіння ви одразу пізнаєте по великому лопаткообразному дзьобу, який надає йому подібність із птахом. Самка качкодзьоба відкладає яйця у шкарлупі, схожою на м’яку плівку. Вона висиджує їх приблизно десять днів, у гнізді, як птах. І все ж качкодзьоб не птах, а ссавець. Дитинчата з’являються на світ абсолютно голими — без шерсті, і сліпими. Щоб погодувати їх, мати лягає на спину, а малята злизують молоко, яке сочиться з її пір. А коли вони підростають, самка переносить їх до водойми, щоб вони вчилися полювати на дрібних тварин. Нора качкодзьоба знаходиться на березі водойми. Тварина відмінно плаває, що ще більше споріднює її з водоплавним птахом. У качкодзьоба лапи з перетинками і обтічне тіло. А на суші звірятко рухається насилу і виглядає незграбно. Полює не більше години — рано вранці або пізно ввечері. Ловить черв’яків, риб, личинок, рачків та іншу водну дрібницю. Дзьоб у цього дивного звіра плоский і широкий, як у качки. А зубів взагалі немає, – тільки два ороговілих горбка на язику, якими він і перетирає їжу з допомогою дзьоба.

Номер слайду 12

Кенгуру: символ АвстраліїКенгуру вже давно став символом Австралії. Рудий кенгуру взагалі майже не боїться людини, так що за ним спостерігати простіше всього. Тварина пересувається на задніх лапах, стрибками, що в стоячому положенні робить його схожим на людину. Передні лапи у кенгуру короткі, а задні сильні і довгі, також, як і довгий сильний хвіст. Дитинча кенгуру народжується настільки слабким, що самці доводиться доношувати його в особливої сумці на животі. Кенгуреня з’являється на світ голим і сліпим, вагою всього в один грам і довжиною в два сантиметри. В сумці дитинча живе до восьми місяців.

Номер слайду 13

Крихітний сумчастий вовк. Цей звір ймовірно в насмішку названий грізним ім’ям «сумчастий вовк», настільки він крихітний. Довжина одного з видів цієї сумчастої миші досягає всього 4,5 сантиметрів. Зараз цей рідкісний вид хижака зберігся тільки на Тасманії, та й там до середини XX століття був майже винищений.

Номер слайду 14

Тасманійський диявол. Звір з такою страшною назвою з вигляду зовсім не так грізний. Розміром він з невелику собаку. Але його чорний окрас, велика зубаста паща і люта вдача так налякали перших тасманійських колоністів, що вони прозвали його тасманський дияволом або сумчастим чортом. Полює тасманійський диявол вночі, а вдень ховається в заростях кущів. У битві звірятко дуже лютий, може побитися і перемогти сильнішого супротивника, такого, як собаку. Хоча, ймовірно, поганий характер у нього формується від нестачі спілкування. Якщо його зловити дитинчам, то можна легко приручити і прив’язати до себе.

Номер слайду 15

Єхидна: великий їжак з дуже довгими голками. На вигляд ця тварина схожа на великого їжака з дуже довгими голками. Вага єхидни — від 2,5 до 5 кілограмів. Ще одна цікава особливість — вузький довгий «дзьоб», довжиною в 7,5 сантиметрів, — прямий або злегка зігнутий. Він потрібен звірку, щоб шукати їжу у вузьких щілинах нор, звідки ехидні зручно діставати її своїм липким і довгим язиком. Саме на кінці дзьоба і знаходиться рот — дуже маленький і без зубів. Він відкривається лише на 5 мм. Цей дзьоб дуже чутливий, з його допомогою єхидна відчуває навіть ледь помітні рухи електрополя, що відходять від дрібних тварин. Загалом, майже екстрасенсорика! Самка відкладає всього одне яйце. Вилуплине дитинча єхидна доношує в сумці. Харчується малеча, злизуючи молоко з живота матері. Гострі довгі голки відмінно захищають єхидну. У неї майже немає ворогів, за винятком австралійців, які іноді полюють на неї, як на дичину.

Номер слайду 16

Вомбат: чарівний невидимка. Вомбат — чарівний звір, який легко приручається людьми, незважаючи на обережність і лякливість. Зовні це чарівна тварина, схожа на хом’ячка-велетня. Найбільші особини сягають у довжину метр двадцять сантиметрів, а можуть важити до сорока кілограмів. Австралійці дуже люблять вомбатів за милий і м’який характер, і тримають їх, як домашніх вихованців. Хоча, незважаючи на травоядность, нападати на них не варто. У разі небезпеки тварина може відмінно захистити себе кігтями і зубами. А взагалі-то його і побачити не просто. Адже поласувати листям звір виходить тільки вночі, а вдень безпробудно спить у своїй норі. Зустрітися з вомбатом можна в Південній Австралії, наприклад, в штаті Вікторія.

Номер слайду 17

Австралія — унікальний світ, населений дивовижними мешканцями. Деякі тварини «зеленого континенту» не зустрічаються більше ніде в світі, а про існування інших ми навіть і не підозрюємо. Ви познайомилися із самими цікавими і незвичайними представниками тваринного світу Австралії, заради яких справді варто відвідати цю чудову і своєрідну країну. Використані інтернет ресурси:https://businessvisit.com.ua/uk/blog/tvarini-zaradi-yakih-varto-vidpravitisya-v-avstraliyu/

pptx
До підручника
Природознавство 4 клас (Андрусенко І.В.)
Додано
29 червня 2020
Переглядів
20333
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку