Презентація "Яворівська іграшка"

Про матеріал
Представлені різні види виробів, які виготовлені з деревини яворівськими народними майстрами. Розписували їх фарбами лише трьома кольорами: червоним, зеленим, жовтим.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Яворівська іграшка. Це унікальний випадок у народному декоративному мистецтві України. Яворівська забавка (саме забавка, а не іграшка, оскільки походить від забавляти, бавити, заспокоювати) — іграшки, що майструються в основному з осики (здавна вважається, що вона має властивість відганяти усе лихе) та прикрашаються традиційним яворівським розписом — «вербівкою». Всі малюнки, а це квіти і листочки, виконуються у вигляді вербових гілок. Для розпису ще на зорі Яворівської забавки використовувалося три кольори: зелений (що символізує траву та листя), червоний (плоди та ягоди), синій (небо та воду), а на початку 20 століття почав використовуватися четвертий колір - жовтий (сонце). Яворівські забавки не шкодять здоров'ю дітей. А все завдяки тому, що ці забавки зроблені з виключно з деревини, а розписуються лише безпечними аніліновими фарбами, що замінили рослинні барвники.

Номер слайду 2

Найціннішим з мистецької точки зору в яворівскій іграшці є розпис. Саме він робитрості столярні вироби (дитячі меблі, музичні інструменти візки, коники, коники з вершниками тощо) витворами мистецтва. Між тим яворівські розписи "тримаються" буквально на кількох мотивах та елементах, на кількох кольорах. Це - червоний, зелений і жовтий, які з'явилися в 1920-1930-х роках. Орнаментальних мотивів, власне, два: "колко" - залежно від розробки може набувати вигляду геометричної розетки, а також вигляду квітки-сонечка, кружальця із листочками всередині; і "вербівка" - це гнучка гілка з листочками типу вербових, чітко розібраних на симетричні ряди - червоний і темно-зелений. Вироблялися візки з кониками, держачок, коники-каталочки, пташки на коліщатках, каруселі, музичні інструменти, вершники, колиски для ляльок, швейна машинка, макет потягу, млин, посуд, меблі. Для виготовлення використовували явір, осику, вербу, липу, грушу.

Номер слайду 3

Коники, візочки, пташки, метелики, ляльки, свищіки, яскраво розписані рослинним орнаментом. Оригінальні столярні забавки узагальненої силуетної форми, динамічної конструкції.

Номер слайду 4

Василь Яремин. “Качур. Качка з каченятами” . Дерево. Малювання.

Номер слайду 5

Василь Яремин. “Столик з кріслами”. Дерево. Малювання.

Номер слайду 6

Антон Гула. “ В О З И К ”. Дерево. Малювання.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Яворівська народна забавка “Акробат"

Номер слайду 9

Я в о р і в с ь к а з а б а в к а.

Номер слайду 10

Антон Гула. “ Т а н ц ю р и с т ”. Дерево. Малювання.

Номер слайду 11

Тарас Тлустий. Семен Тлустий. “Возик з великим і малим конем”.

Номер слайду 12

Антон Гула. “Колиска”. Дерево. Малювання.

pptx
Додав(-ла)
Пучкова Нина
Додано
24 січня
Переглядів
301
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку