Презентація ". Йоганн Крістоф Фрідріх Шиллер. «Рукавичка». Випробування головного героя балади"

Про матеріал

Дати стислу характеристику життя й творчості Ф. Шиллера, ознайомити учнів з історією задуму й створення балади «Рукавичка»; розпочати аналітичне дослідження за текстом балади; дослідити особливості художнього конфлікту твору; розвивати навички аналізу балади у зв'язку з авторським задумом; спонукати учнів до роздумів про життя як найвищу цінність; виховувати гуманізм, почуття власної гідності.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Йоганн Крістоф Фрідріх Шиллер. «Рукавичка». Випробування головного героя балади

Номер слайду 2

Гра «Відстрочена загадка»АВТОР ЖАНР ТВОРУНАЗВА ТВОРУ

Номер слайду 3

Складання ОЛС “XVIII ст. ”XVIII ст. - доба Просвітництва. XVIII ст.— епоха мораліXVIII ст.— доба книгпредставники цієї доби - Д. Дефо, Дж. Свіфт, Вольтер, Д. Дідро, Й. В.Ґете, Ф. Шиллер

Номер слайду 4

Історична довідка “Німеччина у XVIII ст.»

Номер слайду 5

Створення ментальної карти “Життя та творчість Ф. Шиллера”

Номер слайду 6

Історія задуму й створення балади «Рукавичка»Проблемне питання Як ви думаєте,чому в основу сюжету балади «Рукавичка» покладено подію середньовічної давнини? Чому Ф. Шиллер обрав для балади саме цей історичний сюжет? Чому середньовічна історія про вередливу юну особу так зацікавила поета?

Номер слайду 7

Словникова робота. Грища - ігрище, різного виду розваги, організовані на дозвіллі або з певною метою. Вельможа - знатна, родовита й багата людина, близька до короля. Грати - перехресно розташовані металеві або дерев'яні прути. Зазвичай їх використовують як перешкоду потраплянню кудись та звідкись людей, звірів або для захисту від сторонніх предметів чи тіл. Жаський - жахливий, моторошний, страхітливий. «Зіво дверей» - отвір у дверях. «Мужній пал» - запеклий, завзятий, затятий, шалений (наступ, бій). Гроно - перен. знач. гурт

Номер слайду 8

Дослідницька робота. Де відбуваються події? З якою метою вишукане товариство зібралося на балконі? Які світи зображено у творі? Шиллер багато уваги приділяє опису хижаків, їх поведінці на арені, стосункам. Поясніть чому.

Номер слайду 9

Робота в групах. Дослідіть поведінку кожного із хижаків і зробіть висновок про характер стосунків між ними. Поясніть,чому ж, усупереч усім законам природи, бій не відбувся.

Номер слайду 10

Як у баладі показано короля, його настрій? Як описано придворних? Чому вони «тіснились» при троні? Про що говорить ця промовиста художня деталь? Як автору вдається передати своє ставлення до цих героїв?Як ви вважаєте, світ людей і світ звірів протиставлені у творі чи зіставлені? Думку аргументуйте текстом. Звідки така жорстокість? Це результат виховання чи вплив середовища?Чи можна стверджувати, що Кунігунда змінюється, коли бачить, що лицар повертається живим і неушкодженим?

Номер слайду 11

З огляду на все сказане, чи є сенс з’ясовувати, як рукавичка опинилася між звірами?Зверніть увагу на місце розташування короля, придворних, дам, звірів, їхню поведінку. Зробіть висновок про особливість художнього конфлікту балади.конфліктзвіріКороль та придворні

Номер слайду 12

«Висловлюємо думку»У чому драматизм сюжету балади?Яку думку описана подія допомогла висловити поетові? Як описані в баладі події Середньовіччя допомогли її втілити? Над якими важливими проблемами буття змушує замислитися балада «Рукавичка»?

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Дослідити сутність поняття «кодекс честі лицаря»; створити (усно) портрет Делоржа, короля Франца, Куніґунди.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Литвинова Надія Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Поїзд Валентина Савівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 серпня 2018
Переглядів
5334
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку