Презентація "Юліта Ран "Круть та Верть" п'єса-казка"

Про матеріал
Презентацію створено до додатку до підручника Віри Науменко "Українська мова та читання" "Перлинка". Відповідає типовим освітнім програмам для 3 класів під керівництвом О.Я.Савченко та Р.Б.Шияна.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛІТЕРАТУРНЕЧИТАННЯУрок 16 Казки. П’єса-казка. Літа Ран «Круть і Верть»

Номер слайду 2

ГРА « Ми на уроці»

Номер слайду 3

РОЗЧИТУВАННЯ

Номер слайду 4

Гра «Склади слова» Чо соко Кра шки Ви са Со бечуть Небе нце Пта ва Ще вають Чай вен Пла ки

Номер слайду 5

СКОРОМОВКА

Номер слайду 6

Ми носили воду в ситі, Та дерева не политі. Воду в ситі не носити, Саду ситом не полити.

Номер слайду 7

ЧИСТОМОВКА

Номер слайду 8

Шу-шу-шу - чистомовки я пишу, Ят-ят-ят — пишу їх для всіх малят. Ки-ки-ки - і говорять залюбки, Ло-ло-ло - щоб чисте мовлення було. чистомовка

Номер слайду 9

Довгий час казки передавалися з покоління в покоління усно. Тож кожен оповідач почасти був і автором казки: міг прикрасити її влучним висловом, додати або змінити якісь подробиці. Однак основний зміст казок протягом віків залишався незмінним. Адже в цих творах утілились уявлення людей про навколишній світ, про добро і зло. Письменники часто звертаються до народних джерел.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Що таке казка, ти вже знаєш. А що таке п'єса? У п'єсі зміст передано через розмови дійових осіб. П'єси читають за ролями та розігрують як вистави на сцені. У тексті п'єс є опис місць, де відбувається дія, слова ведучого. Дійові особи говорять діалогами (по двоє та більше осіб) або монологами (одноособово).

Номер слайду 12

МАЙСТЕРНЯ ЧИТАЧА Якщо ти читаєш текст вголос чи розігруєш п’єсу, пам’ятай про слухачів та глядачів. Подбай про те, щоб їм було цікаво. Як же домогтися? Твоїми помічниками мають стати голос, жести та міміка. Потренуйтеся промовляти слова мишенят: «Півнику, Півнику, ми знайшли колосок!». Надай обличчю радісного виразу. Постав руки так, ніби ти тримаєш колосок. Промов слова з радісною інтонацією.

Номер слайду 13

Юліта Ран«Круть та Верть»

Номер слайду 14

Юліта Ран (справжнє ім’я – Юлія Тараненко) народилася в Харкові в 1977 році. Письменниця, драматургиня, сценаристка, театральна режисерка. Працює для дитячої, підліткової та дорослої аудиторії, в тому числі в напрямах бебі-театру, інклюзивного, інтерактивного театру, педагогіки театру. З квітня 2022 року мешкає в Полтаві, активно займається волонтерською діяльністю, є волонтеркою Гуманітарного хабу при Полтавському академічному обласному театрі ляльок та БФ «Вільні та незламні».

Номер слайду 15

Перш ніж читати п'єсу вголос, слід розглянути, як її побудовано, як чергуються слова дійових осіб, визначити, хто виконуватиме ролі. Дійові особи: Круть – круте мишеня;Верть – вертке мишеня;Півник – чемненьке курча.

Номер слайду 16

БРЕЙК – акробатичний стиль вуличних танців. ГРАФІТІ – розпис малюнками зовнішніх стін будівель. ДЕКОРАЦІЯ – оформлення сцени.

Номер слайду 17

ЧИТАННЯ П’ЄСИ В ОСОБАХ1. Які питання Півник ставив мишенятам?2. На які з них ви можете дати відповідь?3. Поясніть виділені в тексті речення.

Номер слайду 18

ПОМІРКУЙТЕПроаналізуйте, що спільного в народній казці та п’єсі. ПЕРСОНАЖІОСНОВНА ЧАСТИНАОСНОВНА ДУМКА

Номер слайду 19

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛАhttp://abetka.ukrlife.org/lichilki.htmlhttps://www.pinterest.com/pin/7529524367896655/https://mala.storinka.org/%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1%86%D1%8 C%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8.html

pptx
Пов’язані теми
Літературне читання, Презентації
НУШ
Додано
23 вересня
Переглядів
20
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку