Виховний захід "Мистецтво бути здоровим".

Про матеріал
Здоров"я людини ґрунтується на основі генетичних факторів, способу життя та екологічних умов. Однак значною мірою воно залежить також від свідомого ставлення людини до себе та оточуючого середовища. У розробці заходу є матеріали про основні складові здоров’я (фізичну, соціальну, психічну і духовну); взаємозв’язок між основними складовими здоров’я; необхідність збереження власного здоров’я та здоров’я оточуючих; основні чинники, що впливають на здоров’я людини.
Перегляд файлу

Виховний захід

Тема. Мистецтво бути здоровим

Мета. Поглибити знання учнів про здоров’я,  здоровий спосіб життя та фактори, що впливають на здоров’я; формувати позитивну мотивацію на здоровий спосіб життя як невід’ємну частини загальної культури особистості; формувати бачення та усвідомлення учнями власних пріоритетних цінностей, необхідних для повноцінного життя. Розвивати здатність самоаналізу, спостереження. Виховувати відповідальне ставлення до свого здоров’я.

Хід виховного заходу

Вступне слово педагога

Дорогі друзі! Природа створила все, щоб людина була щасливою. Яскраве сонце, чисту воду, чарівні  весняні квіти, хвилі достиглого жита, тьохкання соловейка у лузі… і нас людей – сильних, здорових, розумних. І в цьому бутті кожній людині доводиться вибирати, адже, з рештою вона має на це право. Життя заставляло і вас постійно робити вибір: що одягти, з ким зустрічатися, закінчувати розпочату справу чи далі її продовжувати, тощо. А зроблений вибір буде правильним, якщо усвідомити кожному: хто Я є, ким хотів би стати у житті, що слід зробити, щоб досягти цього. І на  сьогоднішній зустрічі хочеться, щоб ви зробили свій власний вибір щодо здорового способу життя, адже саме він робить людину вільною і незалежною, дає їй сили і натхнення в усіх її справах і починаннях.

Тому тема нашої сьогоднішньої розмови: Мистецтво бути здоровим

Після зустрічі ви дізнаєтеся про:

-       основні складові здоров’я (фізичну, соціальну, психічну і духовну);

-       взаємозв’язок між основними складовими здоров’я;

-       необхідність збереження власного здоров’я та здоров’я оточуючих;

-       основні чинники, що впливають на здоров’я людини.

Учень 1. У всі часи люди особливу увагу звертали на своє здоров'я, піклувалися про нього, винаходили все нові й нові ліки від хвороб і способи зміцнити свій організм і залишатися бадьорими на довгі роки.

Учень 2. Наші предки вважали, що хвороби людям приносять злі духи, або чорні сили (відьми, чаклуни). Ще хвороби пов'язували із карою богів, рятуючись від якої, люди намагалися задобрити їх дарами і жертвами.

Учень 1. Серед своїх богів давні греки з особливою шаною ставилися до бога лікування Асклепія та його доньок — Гігієї та Панацеї. Перша вміла запобігати захворюванням (звідси назва галузі медицини — гігієна), а друга лікувала та зцілювала людей (звідси вислів: «Панацея від усіх бід»).

Учень 2.  З давніх  часів наші предки у народних піснях, казках, легендах, оспівувавали, возвеличували фізично дужу, здорову, сильну людину.
Гострий розум народу швидко збагнув, що здоров’я – найцінніше багатство. Великим щастям для людини вважаються збереження здоров’я й працездатності до самої смерті.

Учень 1. Учені вважають, що здоров'я — це стан повного фізичного, духовного й соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб та фізичних дефектів. А от у побутовому розумінні здоров'я — це всього-на-всього відсутність хвороб. Багатьох людей, перш за все, цікавить фізична складова здоров'я, проте вона не єдина, хоча й є дуже важливою.

Учень 2. Отже, щоб бути здоровим, недо­статньо мати тільки здорове тіло. Адже, якщо людина не живе ду­ховним життям, її фізичні ре­зерви швидко вичерпуються, що неминуче призведе до хвороби. Якщо людина перебуває трива­лий час в атмосфері страху, стре­су, це може призвести до онкологічних, серцево-судинних чи психічних захворювань. І навпаки, в історії людства відомі випадки, коли завдяки ве­ликій духовності та вірі люди з надзвичайно важкими захворю­ваннями чи травмами не тільки одужували, але й поверталися до активного життя.

Учень 1. Залежність здоров'я від со­ціальних, психічних та духовних умов також очевидна. Люди, які живуть у злиднях, у не­задовільних побутових умовах, значно частіше хворіють на інфек­ційні, паразитарні, шлунково-кишкові й легеневі захворювання. Так, в бідняцьких хижах багатьох країн Африки, Азії та Південної Америки звичними стали епідемії туберкульозу і холери, тифу і чуми, які забирають щороку жит­тя десятків і навіть сотень тисяч людей. У багатьох країнах міль­йони дітей голодують, що зумовлює затримку і порушення їхнього фізичного й психічного розвитку.

Учень 2. Так, у результаті численних дослід­жень учені дійшли висновку, що серед чинників, від яких залежить здоров'я людини, котра проживає в цивілізованій країні в умовах  миру, за відсутності природних катаклізмів (землетруси, повені, по­сухи):

10 % - на розвиток медицини і якість ме­дичного обслуговування та охоро­ни здоров'я,

 20% припа­дає на екологічні й соціальні чинники, 

20% - на спадковість і генетичні порушення, 

50 % припа­дає на спосіб життя людини, на її ставлення до власного здоров'я. 

Учень 1. Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що значимим чинником ризику для здоров'я є спосіб життя людини. Поліпшення якості медичної допомоги, вживання нових технологій безсилі перед свідомим руйнуванням людиною свого здоров'я.

Учень 2. Переконливим доказом є середня тривалість життя:

  • в князівстві Монако - 89,7 років (найдовша)
  • в Анголі - 38 років (найменша)
  • у Казахстані - 67років;
  • у Таджикістані – 66 років;
  • в Індії -       69 років;
  • у Франції-  81 років;
  • в Іспанії-    81 років;
  • в Японії -   82 років;
  • в США -    78 років;
  • в Росії –     66 років
  • в Україні - 68років ( для жінок - 74 роки, для чоловіків - 62).

По цьому показнику Україна займає 150-те місце з 223 країн світу.

Учень 1. Так дійсно, навіть у країнах зі сприятливими екологічними та кліматичними умовами, з високим рівнем життя, медичного обслуговування і системи охорони здоров'я (наприклад, Швеція, Швейцарія, Австрія, Канада) у частини людей, які не мали ніяких генетичних за­хворювань, внаслідок неправиль­ного способу життя  (переїдання, не­достатньої рухової активності, тютюнопаління, зловживання ал­когольними напоями, вживання наркотичних речовин тощо) виникали тяжкі захворювання (інфаркт, інсульт, алкоголізм, наркоманія, рак легенів, СНІД тощо), які закін­чувалися каліцтвом або смертю цих людей у молодому віці.

Учень 2. І навпаки, люди, які ведуть здоровий спосіб життя, відрізня­ються високою духовністю, дотри­муються правил безпеки праці, за­лишаються здоровими і активними до глибокої старості, навіть якщо вони проживають в екологічно за­бруднених регіонах, у великих індустріальних містах чи працюють на «шкідливому» виробництві

Учень 1.

Шкідливими факторами  здоров’я вважаються: порушення режиму сну; неправильне харчування; стреси; малорухомий спосіб життя; шкідливі звички (куріння, вживання алкоголю, наркотиків); часті та хронічні захворювання (в тому числі ВІЛ та ІПСШ), безладні статеві стосунки.

Учень 2. Велике значення для здоров'я і фізичного розвитку має правильнее, раціональне харчування. Зв’язок харчування і здоров’я був відомий ще в давнину. Люди бачили, що від неправильного харчування люди погано ростуть і розвиваються, хворіють, швидко втомлюються, погано працюють.

Відео

Учень 1. Правильний сон – це засіб відновлення організму.  Сон є джерелом наших сил, бальзамом для хворої душі, кращим із всіх ліків. Кожна людина із власного досвіду знає, що нерідко оптимальний і єдиний спосіб позбутися від важкого занепокоєння або розумового стомлення - переспати їх.

Учень 2. Тривалість і глибина сну в здорових людей різна. Середня норма сну для дорослої людини - сім-вісім годин - має тільки умовне значення. Одним людям необхідно дев'ять - або навіть десятигодинний сон, у той час як іншим достатній п'яти-шестигодинний. І те, і інше вважається цілком нормальним. Відомо, що діти і юнаки сплять довше дорослих, а старих людей - найменший. Працюючі сплять краще домогосподарок і пенсіонерів. З молодих гірше інших сплять учні шкіл і вузів. Чоловіки рідше скаржаться на безсоння, ніж жінки, хоча в цілому жінки сплять більше чоловіків.

Учень 1. Достатня рухова активність — одна з проблем сучасної цивілізації. Ходьбу пішки замінили поїздки в транспорті, активний відпочинок — перегляд телевізійних передач. Гіподинамія — одна з найбільших проблем на шляху до здорового способу життя.

Зарядка або гімнастика, цігун або йога, тривалі піші прогулянки допоможуть вам залишатися у формі й без зусиль подолати гіподинамію. Навіть найзвичайнісінька робота в саду чи прибирання в будинку збільшують рухову активність.

Учень 2. Рухова активність зміцнює м’язи, за рахунок чого зменшується навантаження на суглоби, попереджає виникненню багатьох хвороб, допомагає впоратися з зайвою вагою, стресом і депресією.

Учень 1. Звички — друга натура людини. Найстрашнішими звичками людини, які гублять її здоров'я, вкорочують вік є: куріння, вживання алкогольних напоїв, наркотиків і токсичних речовин. Вони впливають на нервову систему і поведінку людини. Не лише руйнують здоров'я, а й позбавляють людину різних життєвих цінностей, штовхають до злочинності.

Виступи учнів

1.Статистика з паління в Україні

Результати опитування дорослого населення, стосовно вживання тютюну, наступні:

  •                   28% дорослих громадян України (11,5 млн) курять тютюн;
  •                   Середня кількість цигарок, які викурюються за день курцем, - біля 17;
  •                   Середній вік, коли українці починають палити кожен день, - 17 років;
  •                   Середньомісячні затрати на цигарки – біля 143 грн.;
  •                   Кожного року поповнення числа курців в Україні (по даним ВОЗ) складає не менше 100 тис. чоловік;
  •                   Пов’язані з курінням хвороби кожного року забирають життя 37 тис. чоловік у віці 35-69 років.

Біля 30% юнаків та дівчат у віці 13-15років в Україні палять!  44,6% українських хлопчиків курять регулярно! У віці 15 років більше ніж 1 з 7 дітей стає регулярним курцем.

Якщо дитина хоч раз спробувала курити, це підвищує ризик стати постійним курцем через декілька років.

2.Статистика з алкоголізму в Україні

В Україні, як показує статистика, біля 900 тис. чоловік страждає хронічним алкоголізмом. Наркологи, щоб отримати більш реальний результат, помножують цю цифру на 5, а то і на 8.  170 тис. чоловік стоять на обліку у диспансері, але не мають ознак алкоголізму. Кожного року їх ряди збільшуються на 50-55 тис.

Кожного року в Україні гине від алкоголю та наркотиків майже 380 тис. чоловік, а більше 30% чоловік не доживають до пенсійного віку.

Українці кожного року випивають 1 мільярд пляшок горілки, 6 мільярдів пляшок пива та 320 мільйонів пляшок вина. Алкоголь в Україні вживає 24 мільйони чоловік. Рівень вживання алкоголю в Україні складає біля 12-13 літрів абсолютного спирту на чоловіка в рік. А вимираючою вважається нація, яка вживає 9 літрів абсолютного спирту на рік.

3.Статистика з наркоманії в Україні

За даними МОЗ України, отриманих під час вивчення чисельності груп підвищеної групи ризику зараження ВІЧ, кількість наркоманів, які вживають ін’єкційні препарати, слід оцінити приблизно у 425 тис. чоловік

(біля 1,3% населення у віці 15-64 років).

На наркотичні речовини «підсіло» майже 2% населення країни. І кожного року ця кількість збільшується на 7-11%, при тому що за найскромнішими оцінками кожен рік від наркотиків помирає 10-12 тис. чоловік. Такий стрімкий ріст кількості наркозалежних громадян зробив Україну одним з лідерів по темпам розповсюдження наркоманії серед населення у Європі.

За даними Мінздраву, від 8% до 26% школярів у віці 13-16 років пробували наркотики хоч би один раз.

ВООЗ стверджує, що в Україні біля 300 тис. тільки ін’єкційних наркоманів, а з кожним роком їх стає на 10% більше. Багато з тих, хто сидить «в системі» стають дилерами – реалізують дози іншим людям. За рік один наркоман підсаджує на наркотики ще 5-6, а по іншим даним, і 10-15 чоловік.

Учень 2. За даними соціальних досліджень, особливо гострою за останні десять років стала проблема сексуальної активності підлітків. Підлітки досить рано вступають в статеві стосунки. Багато з них вже у школі мають по декілька сексуальних партнерів, не використовують засобів захисту або користуються презервативом час від часу. Ситуація ускладнюється ще й тим, що у багатьох з них сексуальні контакти відбуваються під впливом алкоголю. Учень 1. Як наслідок такої поведінки спостерігається зростання незапланованих вагітностей і абортів, юного материнства, а також ІПСШ (це інфекції, що передаються статевим шляхом, наприклад гонорея, сифіліс, хламідіоз, трихомоніаз, генітальний герпес, вірусні гепатити В, С.) інфікування ВІЛ.

Учень 2. Отже, здоров'я значною мірою залежить від умов жит­тя і праці спо­собу життя людини, її духовності, світогляду, ставлен­ня до власного здоров'я та до інших людей і природи.

Учень 1. Формування здорового способу життя передбачає:

дотримання оптимального життєвого режиму та особистої гігієни, пропорційне співвідношення між фізичним та розумовим навантаженням, раціональне харчування, фізичну культуру і спорт, активний відпочинок, загартування, позбавлення шкідливих звичок, в тому числі й зловживання ліками та наркотиками

Учень 2. Пропонуємо  правила, наслідуючи які, ви точно можете бути певними, що ведете здоровий спосіб життя.

Правило № 1 Правильне харчування – це основа тривалого та плідного життя! Більше фруктів і овочів, продуктів, наповнених корисними для нашого організму речовинами. Основні принципи здорового харчування: – їжа має бути свіжою, – різноманітність і помірність харчування, – розцінюйте їжу, як маленьке задоволення, – приймайте їжу в одні і ті ж години, – вечірній прийом їжі – не пізніше 18 год., – приймайте на добу 5-6 склянок води.

Правило № 2 Активність, активність і ще раз активність! Будьте активними, життєрадісними і відкритими до світу. Ходіть більше пішки, гуляйте у парках та лісах, будьте рухливими. 30 хвилин щоденної фізичної активності підвищують життєздатність, компенсаторні механізми організму. Активний відпочинок тонізує нервову систему, знімає втому, відновлює працездатність.

Правило № 3 Гігієнічний догляд за тілом, гігієна одягу та взуття, житла й навколишнього середовища –аспекти, які вносять корективи в здоров’я людини. Загартування та 3 надійних його помічника: свіже повітря, вода, сонце! Регулярне провітрювання приміщень, щоденні прогулянки на свіжому повітрі, обтирання тощо – це той арсенал, який також допомагає бути здоровими.

Правило № 4 Правильний розпорядок дня! Це, перш за все, 8-ми годинний здоровий сон. Потрібно привчити свій організм лягати і прокидатися в один і той же час, незалежно від того, який день тижня – будній чи вихідний. В правильному розпорядку дня також вагоме місце займають і режим харчування, і режим щоденної фізичної активності.

Правило № 5 Одне з найважливіших правил здорового способу життя - це позитивний настрій! Не варто засмучуватися! Не зациклюйтеся на невдачах і промахах!

Правило № 6 Здоровий спосіб життя – це, так само, дбайливе ставлення до себе! Себе треба любити, про себе потрібно піклуватися. Наприклад, під час занять у спортзалі, потрібно думати не про те, щоб швидше піти, а займатися із задоволенням, з думками про те, що кожна вправа наближає вас до ідеалу!

Правило № 7 Здоровий спосіб життя жодним чином не сумісний з шкідливими звичками: курінням, вживанням алкоголю і, тим більше, наркотиків. Якщо алкоголь по святах, в мінімальних дозах, при здоровому способі життя ще можна зрозуміти, то куріння і наркоманія скасовуються повністю.

Правило № 8 Вести здоровий спосіб життя легше не поодинці, а в компанії. В ідеалі, звичайно, потрібно, щоб усі навколо дотримувалися такої ж життєвої позиції – разом веселіше, і є дух суперництва (наприклад, в позбавленні від зайвої ваги). Уявіть, що всі навколо ведуть здоровий спосіб життя, всі в прекрасному настрої, бажають один одному тільки добра. З ранку всі домочадці не за ванну лаються, а бажають один одному чудового дня.

Учень 1.Піклуватися про своє здоров'я має кожна людина. Сподіваюся, що здоровий спосіб життя увійде у вас у звичку і не буде викликати труднощів. А починати треба кожен день з посмішки, тоді він буде, як свято. Так що будьте всі здорові!

doc
Додано
2 вересня 2021
Переглядів
864
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку