Презентація з біології для 8 класу на тему: "Вплив тютюнокуріння на органи дихання"

Про матеріал
Презентація складається з 6 слайдів важливої та цікавої інформації, розповідається що таке тютюн, його вплив на органи дихання, до чого він призводить, наслідки, типові прикмети курців і те, що відбувається з легенями курця.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив тютюнокуріння на органи дихання

Номер слайду 2

Що таке тютюн?Тютюн - трав'яниста рослина. У тютюновому димі міститься понад 4200 різних речовин, з яких понад 200 небезпечні для організму людини. Серед них особливо шкідливі нікотин, тютюновий дьоготь, окис вуглецю (чадний газ) та ін. Сильними отруйними та руйнуючими організм людини властивостями володіють радіоактивні речовини і важкі метали, які присутні в тютюновому димі.

Номер слайду 3

Як впливає тютюн на органи дихання? Через органи дихання в організм надходять шкідливі компоненти тютю­нового диму. Наявний у димі аміак викликає подразнення слизових обо­лонок порожнини рота, носа, гортані, трахеї й бронхів. У результаті розви­вається хронічне запалення дихальних шляхів.

Номер слайду 4

До чого призводить паління?Судини некурця. Судини курця. Подразнення нікотином слизової оболонки носа може призвести до хро­нічного катару, що може призвести до зниження слуху. Дим діє на голосові зв'язки. Тривале паління веде до зву­ження голосової щілини. Хронічне под­разнення голосових зв'язок змінює тембр і красу голосу, він утрачає чисто­ту й звучність, стає хрипким, що для співаків, акторів, викладачів, лекторів може закінчитися професійною непри­датністю.

Номер слайду 5

Наслідки паління. Потрапляючи в трахею й бронхи, нікотин паралізує слизову оболонку та війчастий епітелій. Слизові оболонки гортані, трахеї та бронхів від частого паління подразню­ються й запалюються, призводячи до хронічних трахеїтів й бронхітів. Хронічний бронхіт буває в тих, що випалюють:1 пачку на добу - 50% випадків; 2 пачки на добу - 80%; у тих, хто не палить - 5%.

Номер слайду 6

Типова прикмета курців. Типова прикмета курців — кашель із виділенням слизу темного кольору. Закурюючи вранці першу цигарку, ку­рець подразнює верхні дихальні шля­хи й цим викликає кашель. Кашель передусім викликає емфізему (розши­рення) легень, що виявляється у виг­ляді задишки, утруднення дихання.

Номер слайду 7

Легені курця. Легені курця менш еластичні, більш забруднені, їх вентиляція зни­жена й вони раніше старіють. Паління призводить до розвитку туберкульозу легень. У молодої людини, що випа­лює пачку цигарок на день, дихання приблизно таке саме, як і в людини-некурця, старшої на 20 років.

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
14 грудня 2021
Переглядів
2092
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку