У світі масово вирощують лише 90 видів рослин. Основну масу рослинних харчових продуктів дають не більше 20 видів, 14 з них належить до двох родин – злакових та бобових. До хлібних злакових людства належить лише 7 культур: пшениця, рис, кукурудза, жито, ячмінь, овес, просо, які утворюють переважну більшість агросистем. Чим агроекосистеми відрізняються від природних екосистем?
Агроекосистеми{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}штучні екосистеми, створені людиною для отримання сільськогосподарської продукціїполя, штучні пасовища, городи, сади, виноградники, ягідники, квітники, лісопаркові смуги;нестабільні;стабільності можна досягти при вкладенні антропогенної енергії (праця, внесення добрив, пестицидів тощо)
Агроекосистеми{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Визначальні особливостіХарактерні особливостіпереважання одного або декількох домінантних видів організмів (монокультури), що позначається на довжині трофічних ланцюгів, складності трофічних мереж постійне вилучення з агроекосистем органічної речовини;залежність існування від діяльності людини;переважання рослин і тварин, є продуктом селекційної діяльності;діє переважно штучний добірнизьке видове різмонаніття;розімкненість біохімічних циклів
Агроекологія{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}розділ екології, що вивчає взаємини організмів з чинниками довкілля у процесі сільськогосподарського виробництва. Найважливіше завданнярозроблення методів, які можуть забезпечити високу продуктивність угідь, отримання чистої екологічної продукції з найменшими затратами енергії
Основні екологічні проблеми сучасного землеробства{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Спустелювання земельдеградація земель у посушливих ділянках під дією природних факторів (зміни клімату, водний дефіцит) або під дією антропічних чинників (надмірне випасання, вирубування лісів, будівництво доріг)Ерозія ґрунтуруйнування та знищення ґрунтового покриву під дією води (ґрунтова ерозія), перевипасу (пасовищна ерозія), вітру (вітрова), зрошення (іригаційна ерозія), промислової діяльності (техногенна ерозія)
Основні екологічні проблеми сучасного землеробства{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Засолення ґрунтунакопичення в верхніх шарах солі, що виникає під дією ґрунтових і поверхневих вод, надмірного поливу, надмірного зрошення. Підтоплення та заболочуваннязбільшення вмісту води в ґрунті внаслідок зміни гідрологічного режиму територіїВиснаження ґрунтівзбіднення на вміст гумусу (дегуміфікація), Кальцію (декальцінація) та інших елементів живлення рослин
Основні екологічні проблеми сучасного землеробства{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Забруднення ґрунтівнаходження й накопичення у ґрунті сполук важких металів, пестицидів, радіонуклідів,що позначаються на родючості ґрунтів й здоров’ї людини. Забур’яненість угідьпоширення аборигенних (щириця звичайна, осот польовий рожевий), інвазійних (галінсога дрібноквіткова, амброзія полинолиста), стійких до гербіцидів (лобода біла, берізка польова) видів бур’янів, що знижує врожайність і якість продукції, є причинами отруєння тварин і захворювання людей, поширення паразитів рослин
Шляхи підвищення продуктивності агроекосистем{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Основою сучасного землеробства мають стати закони екології та екологічно обґрунтовані заходи. Фітомеліорація осушування та зрошування ґрунтів, боротьба з ерозією (зміцнення схилів, створення лісосмуг, залугування колишніх торф’янників тощо) за допомогою рослин. Сівозміна чергування культур на тому самому полі упродовж тривалого часу по кращих попередниках (зернобобові або картопля – кукурудза або сумісне вирощування двох або декількох культур на одній ділянці
Шляхи підвищення продуктивності агроекосистем{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Застосування сидератів (зелених добрив)деякі рослини (редьку, гірчицю, люпин, овес, горошок) вирощують на вільних ділянках ґрунту з метою поліпшення його структури, збагачення азотом та пригнічення росту бур’янів Безвідвальна оранка ґрунту рекомендується почергово замінювати традиційною, що захищає ґрунт від ерозії.
Нові технології вирощування сільськогосподарських рослин і тварин{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Напрями альтернативного землеробстваорганічне землеробство;біодинамічне землеробство;екологічне землеробство;біоінтенсивне міні-землеробство;малозатратне стале землеробство;пермакультура (у замкненому просторі);контурне землеробство (формування полів відповідно до контурів певного типу ґрунтів;адаптивне рослинництво (управління ростом і розвитком культурних рослин на основі інформації про стан рослин у кожний даний момент);органічне землеробство (з повною відмовою від мінеральних добрив та отрутохімікатів)
Нові технології вирощування сільськогосподарських рослин і тварин{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Застосування закритих або краплинних зрошувальних системгідропоніка (як субстрат – гравій зрошуваний розчинами солей) в теплицях, парниках, при вирощуванні рослин без ґрунту (овочівництво, квітникарство)аеропоніка (періодичне обприскування коренів рослин розчинами мінеральних солей)Впровадження біологічних методів боротьбизі шкідниками, хворобами, бур’янами
Висновки. Аргоекосистеми мають ті самі структури, умови існування, що й екосистеми, але позбавлені таких властивостей, як стабільність і стійкість у часіАгроекологія має стати обов’язковим складником сучасного енергозбережувального, малозатратного й ґрунтозахисного землеробства. Спираючись на закони екології, можна розв’язувати екологічні проблеми сучасного сільського господарства