Презентація з біології для учнів 8 класу "Харчові розлади"

Про матеріал
Презентація з біології для учнів 8 класу "Харчові розлади" допоможе роз'яснити учням питання: кишкова мікробіота, причини захворювань органів травлення, класифікація захворювань органів травлення, причини харчових розладів та їх профілактика та може бути корисною при дистанційному навчанні
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Харчові розлади

Номер слайду 2

Ми є те, що ми їмо Сьогодні більше 95% хронічних захворювань викликані їжею, токсичними інгредієнтами, дефіцитом харчування та відсутністю фізичних вправ…Давньогрецький Лікар Гіпократ

Номер слайду 3

План Кишкова мікробіота. Причини захворювань органів травлення. Класифікація захворювань органів травлення. Причини харчових розладів та їх профілактика

Номер слайду 4

Кишкова мікробіота{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Значення мікробіоти:перетравлення клітковини рослин, на яку не діють ферменти травних соків людини;вироблення вітамінів ( vit К, vit групи В);захист від чужорідних хвороботворних бактерій. Зміни у складі мікробіоти дисбактеріоз, який може виникати після прийому антибіотиків та призвести до послаблення імунітету{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}травний канал людини населяють близько 100 трильйонів бактерій (це більше, ніж кількість усіх клітин нашого тіла), які належать до 3000 видів;у товстому кишечнику існує найбільше бактерій, основними серед яких є біфідобактерії, кишкова паличка, лактобацили;сукупність мікроорганізмів, які населяють організм людини мікробіотою (від англ. microbiota – мікроскопічні організми, що живуть в межах певної території)лактобациликишкова паличкабіфідобактерії

Номер слайду 5

Причини захворювань органів травлення{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}порушення нормальної життєдіяльності організму людини через виникнення відхилень у будові та функціях органів травної системи; серед всіх захворювань в Україні хвороби органів травлення посідають третє місце після серцево-судинних та хвороб органів дихання{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Чинники, що спричиняють хвороби:незбалансоване харчування;гіподинамія;стреси;ксенобіотики;надмірні навантаження;відсутність відпочинку;стан оточуючого середовища

Номер слайду 6

Класифікація захворювань органів травлення{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Групи хвороб органів травлення згідно з Міжнародною класифікацією хвороб, розробленою ВООЗХвороби порожнини рота, слинних залоз та щелепкарієс, пародонтоз, стоматит. Хвороби стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишкигастрит, виразка шлунка, виразка дванадцятипалої кишки. Хвороби апендиксаапендицит. Грижі пупкова грижа, грижа черевної стінки. Неінфекційні хвороби кишокентерити – запалення слизової оболонки тонкої кишки, коліт – запалення слизової оболонки товстої кишкиІнші хвороби кишокзакреп, заворот. Хвороби черевної порожниниперитоніти – запалення очеревини. Хвороби печінкицироз. Хвороби жовчного міхура та підшлункової залозижовчнокам’яна хвороба, холецистит, панкреатит

Номер слайду 7

Гастрит та виразкова хвороба шлунка{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Гастрит – запалення слизової оболонки шлунка. На ранніх етапах захворювання піддається лікуванню за умови дотримання режиму харчування та уникання вживання алкоголю та тютюнокуріння. Виразкова хвороба шлунка може бути наслідком хронічного невиліковного гастриту. У 1982 році австралійськими медиками професором Робіном Уорреном та лікарем Беррі Маршаллом було відкрито, що гастрит та виразку шлунка може спричиняти кислотостійка бактерія Helicobacter pylori, яка знищується антибіотиками. За відкриття вчені нагороджені Нобелівською премією у 2005 році. Здоровий шлунок. Гастрит. Виразка шлунка. Helicobacter pylori

Номер слайду 8

Захворювання печінки{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Печінка – орган, який здатний до регенерації. Прометея, героя давньогрецьких міфів, за те, що він приніс людям вогонь, розгніваний Зевс прикув до скелі. Щодня прилітав орел й викльовував у Прометея печінку, а щоночі вона відростала. Ця історія – приклад відновлення печінки. У випадку видалення 75% печінки, повне відновлення її відбувається через 6-12 місяців. Гепатит і цироз найнебезпечніші захворювання. Жовтяниця – ознака захворювань печінки. Причини захворювань _ інфікування вірусами гепатиту А (передається через їжу та воду), В, С (передаються через кров), надмірне вживання алкоголю, жирної їжі. Жовтяниця. Прометей Здорова печінка. Гепатит

Номер слайду 9

Апендицит{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Виникає внаслідок розвитку запалення апендиксу (череводібного відростка сліпої кишки), який набрякає та заповнюється гноєм. Основними симптомами є сильний біль у животі, який посилюється під час натискання. Потребує негайного хірургічного втручання. Без хірургічного втручання впродовж 2-3 діб відбувається розрив його стінок і гній, який інфікує черевну порожнину може викликати перитоніт. Перитоніт – запалення очеревини, характеризується підвищенням температури, різким болем у животі, нудотою, блювотою. Потребує негайної медичної допомоги. Апендицит

Номер слайду 10

Причини харчових розладів, їх профілактика{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}До харчових розладів належать харчові отруєння, кишкові, інфекційні та глистяні хвороби (гельмінтози){E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Харчові отруєнняпри споживанні несвіжих чи заражених продуктів (наприклад, отруєних токсинами сальмонели); отруйних рослин (дурман, блекота) чи грибів (бліда поганка); використання води, забрудненої засобами побутової хімії чи хімічними препаратами для боротьби зі шкідникамибліда поганкадурман

Номер слайду 11

Причини харчових розладів, їх профілактика{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}До харчових розладів належать харчові отруєння, кишкові, інфекційні та глистяні хвороби (гельмінтози){E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Харчові отруєнняпри споживанні несвіжих чи заражених продуктів (наприклад, отруєних токсинами сальмонели); отруйних рослин (дурман, блекота) чи грибів (бліда поганка); використання води, забрудненої засобами побутової хімії чи хімічними препаратами для боротьби зі шкідникамибліда поганкадурман

Номер слайду 12

Причини харчових розладів, їх профілактика{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}До харчових розладів належать глистяні хвороби (гельмінтози){E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Глистяні хворобиспричинені паразитичними червами гельмінтами: плоскими червами (печінковий сисун, ціп’яки свинячий та бичачий, ехінокок);круглими червами (аскариди, гострики, трихінела);під час вживання заражених личинками чи фінами м’яса, сирої води, немитих овочів, фруктів, через забруднені руки; паразити знижують імунітет, впливають на нервову систему, органи кровотворення, виникає інтоксикація (втома, головний біль, порушення сну), відставання у розумовому розвиткудурманціп’якаскаридагострикисисун печінковий

Номер слайду 13

Профілактика глистяних хвороб{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Основні заходи:ветеринарний контроль якості м’ясаочищення води, захист водойм від забруднення нечистотами;санітарний контроль над сміттєзвалищами;медичні огляди та лікування хворих тварин і людей;дотримання правил особистої гігієни (миття рук перед прийомом їжі);вживання митих овочів та фруктів;термічна обробка м’яса та риби;захист продуктів від мух

Номер слайду 14

Причини харчових розладів, їх профілактика{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}До харчових розладів належать кишкові інфекції{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Кишкові інфекціїспричинені токсичною дією мікроорганізмів, що потрапили до травного каналу; дизентерія, холера, сальмонельоз, ботулізм;Ознаки: пронос, лихоманка, озноб, біль у животі, головний біль, запаморочення;Профілактика: дотримання санітарної культури (гігієна рук), гігієна харчування (вживання прокип’яченого молока та води, не купувати продукти, що реалізуються з порушенням температурного режиму та термінів зберігання)дизентерійна паличкахолерний вібріонсальмонелаботулізм

Номер слайду 15

Висновки. Хвороби органів травлення різноманітні та виникають внаслідок неправильного способу життя людини. Харчові розлади – порушення діяльності травної системи – виникають під час вживання неякісної їжі, що містить отруйні речовини, шкідливі мікроорганізми або зараженої паразитичними червамигельмінтидизентерійна паличкахолецистит

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Опрацювати §12;стор. 56-57 (виконати Самостійну роботу та вправу на зіставлення письмово, відповідати на питання усно) Переглядати презентацію на сайті «Дистанційне навчання»

Номер слайду 17

Дякую за увагу!Бувайте здорові!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Фесенко Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Погоріла Софія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 квітня 2021
Переглядів
7139
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку