Презентація з біології для учнів 8 класу "Смакова та нюхова сенсорні системи"

Про матеріал
Презентація з біології для учнів 8 класу "Смакова та нюхова сенсорні системи" може бути використана як ілюстративний матеріал при поясненні питань: нюхова сенсорна система, нюх, смакова сенсорна система, смак під час дистанційного навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нюхова і смакова сенсорні системи

Номер слайду 2

План. Нюхова сенсорна система. Нюх. Смакова сенсорна система. Смак

Номер слайду 3

Нюхова сенсорна система{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}забезпечує сприйняття хімічних летких подразнень і формування нюхових відчуттіводин нюховий рецептор може збуджуватись окремими пахучими молекулами{8799 B23 B-EC83-4686-B30 A-512413 B5 E67 A}Периферичний відділ. Провідниковий відділ. Центральний відділхеморецептори носової порожнининюховий нерв (І пара черепно-мозкових нервів)нюхова цибулина, нюхова зона (скронева частка великого мозку)перетворення хімічної інформації на нервові імпульсипроведення нервових імпульсівкіркове формування нюхових відчуттів

Номер слайду 4

Лімбічна система. Нюхова цибулина. Нюхова сенсорна система. Нюховий епітелій. Пахучі молекули. Нюхова цибулина. Нюховий нерв. Нейрон Пахучі молекули. Нюхові рецептори. Аксони нюхових рецепторів. Площа нюхового епітелію – 2,5 – 5 см2

Номер слайду 5

Нюх{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}сукупність процесів у нюховому аналізаторі, що здійснюють сприйняття хімічної інформації повітря;орган нюху – нюховий рецептор (10-40 млн клітин);кількість нюхових рецепторів з віком зменшується{8799 B23 B-EC83-4686-B30 A-512413 B5 E67 A}Нервове проведення збудженняволокна нюхового, трійчастого, язикоглоткового, блукаючого нервів. Кіркове формування нюхових відчуттівпервинна обробка інформація – нюхові цибулини;вторинна обробка інформації – нюхова зона кори півкуль великого мозкунюхова зона має зв’язок з іншими чутливими зонами, тому запахи сприяють виділенню слини, підвищенню тиску, звуженню кровоносних судин

Номер слайду 6

Особливості нюху{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}нюх людини розвинутий краще, ніж смак;людина розрізняє більше, ніж 10 000 запахів;{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}Нюх бере участь:обмін речовин через сприйняття запахів;регуляція поведінки через вплив на емоції завдяки зв’язку аналізатора з лімбічною системоюрегуляція статевої поведінки;вплив на пам’ять{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}За допомогою нюху людина визначає якість харчових продуктів. Запах лимона на людину діє збуджуючи, лаванди - заспокійливо

Номер слайду 7

Про запахи{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}позитивна дія на організм спричиняться в основному приємними, нерізкими запахами в невеликій концентрації в повітрі, які піднімають працездатність і настрій людини;для більшості людей неприємні різкі запахи (диму від поганого тютюну, поту) заважають зосередитися в роботі;байдужі запахи — це ті, до яких людина звикла і не сприймає у повсякденому житті (це звичайний запах повітря, запах свого житла);ступінь сприйняття запахів, як і музики та живопису, не в усіх однаковий{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}через нюх можна здійснювати вплив на людину. В давні часи запах використовувався при виконанні різних релігійних обрядів, магії, чаклуванні;запахи ділять на три умовні групи: приємні, неприємні і байдужі. Цей поділ є індивідуальним, приємні запахи для одного можуть бути неприємними для іншого і навпаки. Так, одним подобається запах дьогтю, іншим — цибулі та часнику, гнилий запах у сирі Рокфор;

Номер слайду 8

Смакова сенсорна система{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}функціональна система, що сприймає хімічні подразнення та формує смакові відчуття{8799 B23 B-EC83-4686-B30 A-512413 B5 E67 A}Периферичний відділ. Провідниковий відділ. Центральний відділхеморецептори ротової порожнини (смакові бруньки)язиковий, лицьовий, язикоглотковий, блукаючий черепно-мозкові нерви, довгастий мозок, таламус, гіпоталамуссмакова зона скроневої частка кори півкуль головного мозкуперетворення хімічної інформації на нервові імпульсисмакова хеморецепціяпроведення нервових імпульсівкіркове формування смакових відчуттів

Номер слайду 9

Гіпоталамус. Смакова сенсорна система. Довгастий мозок. Шлунок Підвищує або зменшує чутливість хеморецепторів смакугіркий смаккислий смаксолоний смаксолодкий смак. Смакова зона

Номер слайду 10

Смаковий рецептор. Смакова брунька. Сосочок. Язик

Номер слайду 11

Смак{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}сукупність процесів у смаковій сенсорній системі, що здійснюють сприйняття хімічної інформації їжі;орган смаку – язик; смакові бруньки ( близько 2 тис.) розташовані в епітелії язика, внутрішньої поверхні щік, піднебіння {8799 B23 B-EC83-4686-B30 A-512413 B5 E67 A}Нервове проведення збудження4 пари нервів (язикового, лицьового, язикоглоткового, блукаючого), які проходять довгастий мозок, таламус, гіпоталамус, що пояснює емоційну забарвленість)Кіркове формування смакових відчуттіввпливає концентрація, температура, емоції, спеції4 типи смаку: гірке, солоне, солодке, кисле. На смак впливають зір, нюх, оскільки центри смаку, нюху й зору взаємопов’язані

Номер слайду 12

Про смакові відчуття{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}яскравий апельсиновий сік здасться нам смачнішим, але ми не відчуємо різницю, якщо у одній склянці з соком буде трохи більше цукру, за умови однакового кольору в обох стаканах;кава з красивої чашки буде смачношою та ароматнішою, ніж з паперового стаканчика. Це пояснюється взаємозв’язком дотикових та зорових аналізаторів;без запаху ми практично не відчуваємо смак їжі;{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}смакова брунька живе близько 10 днів; у жінок здатність розрізняти різні відтінки їжі зазвичай розвинене сильніше, ніж у чоловіків;{C083 E6 E3-FA7 D-4 D7 B-A595-EF9225 AFEA82}у кондитерів є професійне захворювання – брідость. Через довгий час перебування в перенасиченому запахами солодощів гарячому цеху смак на 2-3 години зникає

Номер слайду 13

Висновки. Основними процесами смакової сенсорної системи є смакова хеморецепція, проведення збудження та кіркове формування смакових відчуттів, на які накладаються відчуття нюху, зору,тепла, холоду. Нюхова сенсорна система має високу чутливість, забезпечує один із найдавніших видів чуття нюх та має зв’язки з багатьма іншими сенсорними системами

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Опрацювати §45;стор. 188, 199-200 (виконати завдання на порівняння та на застосування знань письмово, відповідати на питання усно) Переглядати презентацію на сайті «Дистанційне навчання»Виконати тести на сайті «На Урок»

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 квітня 2021
Переглядів
2998
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку