Презентація з біології для учнів 8 класу "Травлення у шлунку"

Про матеріал

Презентація з біології для учнів 8 класу "Травлення у шлунку" може бути використана під час уроку як ілюстративний матеріал. Висвітлює питання особливості будови та основні процеси, що відбуваються у шлунку, значення шлункового соку для травлення та регуляція процесів травлення

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Травлення у шлунку

Номер слайду 2

Багато хто сприймає шлунок, як «мішок», заповнений рідинами і ферментами, але насправді, це дуже складний орган…Мартін Стокс, представник компанії «Плант Біосайенсіс» Протягом 10 років фахівці науково-дослідного інституту продовольства в графстві Норфолк (Англія) працювали над створенням штучного шлунку. Компанія «Плант Біосайенсіс» представляє цей прилад на ринку

Номер слайду 3

План. Особливості будови шлунку. Основні процеси в шлунку. Значення шлункового соку для травлення. Регуляція травлення в шлунку

Номер слайду 4

Шлунок (Gaster) Розширена частина травного каналу. Між стравоходом і тонким кишечником. Довжина шлунка – 21-25 см. Об’єм шлунка у дорослої людини близько 2 л, може збільшуватись до 5 л. Під діафрагмою в лівій частині живота

Номер слайду 5

Будова шлунку. Стінки шлунка← зовнішня оболонкам’яз-затискач →← середня оболонка:повздовжні м’язиколові м’язикосі м’язи← внутрішня оболонкам’яз-затискач (воротар) ↓

Номер слайду 6

Основні процеси в шлункухімічна обробка їжіфізична обробка їжіпереміщення їжізнезараження їжівсмоктування компонентів їжіТравлення може відбуватися за t=36-37˚С за наявності хлоридної кислоти (HCl)

Номер слайду 7

Шлунковий сікпрозора рідина;0,5-2,0 л за добу;Травні залози. Головні → ферментипепсин → Б ліпаза → Ж молокахімозин → зсідання молока. Додаткові → слизобволікуваннязахист (муцин)фактор Касла. Обкладові → HClнабрякання білківзнезараженнярухова активністьактивація ферментів: пепсиноген → пепсин Шлункове соковиділення залежить від виду їжі, вмісту в ній тих чи інших компонентів. На білкову їжу потрібно більше соляної кислоти і пепсину. Рослинна їжа знижує активність шлун­кового соку. у шлунку всмоктуються в кров алкоголь та деяких ліківхарчова грудка у шлунку перетворюється на хімус – кремоподібну масу

Номер слайду 8

Тривалість перебування їжі в шлунку30-60 хв. Фрукти і ягоди1 - 4 год. Молочні продукти 3 – 3,5 год. Борошняні вироби60-80 хв. Крупи15-40 хв. Рідини30 хв. – 3 год. Овочі0.5 – 3 год. Риба і морепродукти1.5 – 5 год. М’ясо2 – 3 год. Бобові 2 – 2.5 год. Яйця

Номер слайду 9

Регуляція травлення у шлунку. Рефлекторно. Безумовно-рефлекторно -подразнення їжею рецепторів ротової порожнини, глотки, шлунка. Умовно-рефлекторно -вигляд та запах їжі; апетитний сік. Довгастий мозок – центр соковиділенняпарасимтатичні сигнали – збуджуючий впливсимпатичні сигнали – гальмівний впливЇжа та біологічно активні речовини. Гуморально. Збуджують: гастрин – гормон вихідної частини шлункапрянощі, сіль, відвари м’яса, овочів. Гальмують: секретин – гормон слизової оболонки тонкого кишечнику. Виділення шлункового соку триває протягом знаходження їжі у шлунку

Номер слайду 10

Висновки. Будова шлунка, порівняно з іншими відділами травного каналу ускладнена і пристосована до здійснення складніше організованих і різноманітних процесів травлення. Шлунковий сік – складний розчин неорганічних та органічних сполук, що визначають основні процеси травлення в шлунку. Регуляція виділення шлункового соку здійснюється рефлекторно та гуморально

Номер слайду 11

Причини виразкової хвороби шлунку2005р. Нобелівська премія з медицини. Helicobacter pylori (від лат. спіралевидна бактерія), що живе у воротаревій частині шлунку. Р. Воррен, Б. Маршалл, австралійські вченібільшість причин виразкової хвороби шлунку є бактерії

Номер слайду 12

Якщо хочеться щось з’їсти на ніч. Напевно, у кожного з нас таке було: засиділися допізна і начебто вже спати пора, але раптом так захотілося щось з'їсти... І хоча майже всі дієтологи радять утриматися від спокуси, іноді все ж можна себе побалувати. Але з розумом. Добре підійдуть ті продукти, які швидко покинуть шлунок, можливо, ще до того, як ви ляжете в ліжко. Час травлення продуктів:бульйон — 20-40 хв.помідор — 30-40 хв.огірок — 30-40 хв.ківі — 20-30 хв.шматочок нежирної риби (наприклад тріски) — 30 хв.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Еверт Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Перебийніс Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Тарасенко Марина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Пащенко Ольга Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Виджак Олена Яремівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Busa Ira
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Фесенко Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
21 листопада 2020
Переглядів
18639
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку