9 грудня о 18:00Вебінар: Лайфхаки для формування ключових умінь педагога ХХІ століття

Презентація з біології для учнів 8 класу "Травлення в ротовій порожнині"

Про матеріал
Презентація з біології для учнів 8 класу "Травлення в ротовій порожнині" може бути використана як ілюстративний матеріал при поясненні нової теми
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Травлення в ротовій порожнині

Номер слайду 2

Чому, якщо довго жувати чорний хліб, то він стане солодким на смак?

Номер слайду 3

План. Особливості будови та функцій органів ротової порожнини:зубів;слинних залоз;язика. Значення слини для травлення. Особливості будови та функцій глотки йстравоходу

Номер слайду 4

Ротова порожнинавідділ травної системи;початковий відділ травного каналу

Номер слайду 5

Ротова порожнина. Верхня губа →Нижня губа →Щоки → ← Тверде піднебіння ← Діафрагма рота. Зуби →Язик →Слинні залози ← М’яке піднебіння ← Піднебінний язичок. Зів →Піднебінні мигдалики →

Номер слайду 6

Зубирозташовані в комірках верхньої та нижньої щелеп ротової порожниниутворені з видозміненої кісткової тканиниподрібнюють та перетирають їжу – фізична обробка

Номер слайду 7

Зуби. Коронка →Шийка →Корінь →Ясна →← Емаль ← Дентин ← Пульпа ← Цемент ← Кровоносні судини ← Нерв ← Щелепа

Номер слайду 8

Зуби ↑ Великі кутніРізці ↓Ікла ↓Малі кутні ↓Ікла - 4 Різці - 8 Малі кутні (премоляри) - 8 Великі кутні (моляри) - 12 Всього – 32 зуби Доросла людина Остання пара – «зуби мудрості» до 25 років

Номер слайду 9

Зуби. Молочні зуби -20закладаються в утробний період;з’являться після 6 місяців;до 10-12 років замінюються на постійні

Номер слайду 10

Зуби. Стоматологія. Карієс -від лат. «карієс» – гниття - найпоширеніша хвороба зубів. Пародонтоз - захворювання, яке уражає тканини, які оточують зуби

Номер слайду 11

Слинні залозидрібні (губні, щічні, піднебінні, язикові) травні залози3 пари великих (привушні, підщелепні, під’язикові) травних залозутворюють слину ↑Привушні ↑Підщелепні ↑Під’язиковіЗдійснення секреторної функції

Номер слайду 12

Слинні залози. Слина1 – 1,5 л/добабезбарвна слаболужна рідина:- вода (98%);- слиз;- антимікробні речовини;- травні ферменти. Ферменти слини: Амілаза, птіалін, мальтаза → складні вуглеводи на прості

Номер слайду 13

Слиновиділення. Рефлекторноцентр слиновиділення, довгастий мозоккора великих півкульбезумовно-рефлекторно- при подразненні їжею рецепторів язика;умовно-рефлекторно – коли людина бачить чи відчуває запах їжіВиділення слини майже припиняється під час сну

Номер слайду 14

Слиновиділення В Давньому Китаї перевіряли злочинців та брехунів таким чином: їм пропонували набрати сухий рис у ротову порожнину та вислухати звинувачення. Якщо рис залишався сухим, вважали підозрюваного винним. Виділення слини зменшується в стресових ситуаціях

Номер слайду 15

Язикм’язовий орган;на слизовій оболонці є смакові, дотикові, температурні рецепторипосмугована м’язова тканина;Кисле →Гірке →Солоне →Солодке →Перемішує їжу, участь у ковтанні, визначає смак їжі, орган мовлення

Номер слайду 16

Глотказ’єднує ротову порожнину зі стравоходом;місце перетину дихальної і травної систем;участь у ковтанніРегуляція ковтання нервова, має фази: довільну (проштовхування язиком харчової грудки);мимовільну (включається за подразненням рецепторів глотки харчовою грудкою)

Номер слайду 17

Стравохідтрубка довжиною 25-30 см;позаду трахеї;розпочинається та закінчується м’язами-сфінктерами;виконує функцію транспортування харчової грудки до шлунку

Номер слайду 18

Висновки. Ротова порожнина забезпечує фізичну, хімічну обробку, переміщення та знезаражування та оцінювання їжі;Слина розщеплює складні вуглеводи;Із ротової порожнини харчові грудочки переміщуються до шлунку через глотку та стравохід

Номер слайду 19

Про гігієну ротової порожнини. Мільйони бактерій разом із залишками їжі утворюють зубний наліт. Бактерії живляться вуглеводами, в результаті чого, утворюються кислоти, які руйнують зубну емаль. Емаль та дентин не здатні до самовідновлення, тому необхідно щоденне чищення зубів уранці та ввечері й полоскання рота після прийому їжі

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

pptx
Додано
19 листопада
Переглядів
84
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку