Презентація з біології для учнів 8 класу "Травлення в ротовій порожнині"

Про матеріал
Презентація з біології для учнів 8 класу "Травлення в ротовій порожнині" може бути використана як ілюстративний матеріал при поясненні нової теми
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Травлення в ротовій порожнині

Номер слайду 2

Чому, якщо довго жувати чорний хліб, то він стане солодким на смак?

Номер слайду 3

План. Особливості будови та функцій органів ротової порожнини:зубів;слинних залоз;язика. Значення слини для травлення. Особливості будови та функцій глотки йстравоходу

Номер слайду 4

Ротова порожнинавідділ травної системи;початковий відділ травного каналу

Номер слайду 5

Ротова порожнина. Верхня губа →Нижня губа →Щоки → ← Тверде піднебіння ← Діафрагма рота. Зуби →Язик →Слинні залози ← М’яке піднебіння ← Піднебінний язичок. Зів →Піднебінні мигдалики →

Номер слайду 6

Зубирозташовані в комірках верхньої та нижньої щелеп ротової порожниниутворені з видозміненої кісткової тканиниподрібнюють та перетирають їжу – фізична обробка

Номер слайду 7

Зуби. Коронка →Шийка →Корінь →Ясна →← Емаль ← Дентин ← Пульпа ← Цемент ← Кровоносні судини ← Нерв ← Щелепа

Номер слайду 8

Зуби ↑ Великі кутніРізці ↓Ікла ↓Малі кутні ↓Ікла - 4 Різці - 8 Малі кутні (премоляри) - 8 Великі кутні (моляри) - 12 Всього – 32 зуби Доросла людина Остання пара – «зуби мудрості» до 25 років

Номер слайду 9

Зуби. Молочні зуби -20закладаються в утробний період;з’являться після 6 місяців;до 10-12 років замінюються на постійні

Номер слайду 10

Зуби. Стоматологія. Карієс -від лат. «карієс» – гниття - найпоширеніша хвороба зубів. Пародонтоз - захворювання, яке уражає тканини, які оточують зуби

Номер слайду 11

Слинні залозидрібні (губні, щічні, піднебінні, язикові) травні залози3 пари великих (привушні, підщелепні, під’язикові) травних залозутворюють слину ↑Привушні ↑Підщелепні ↑Під’язиковіЗдійснення секреторної функції

Номер слайду 12

Слинні залози. Слина1 – 1,5 л/добабезбарвна слаболужна рідина:- вода (98%);- слиз;- антимікробні речовини;- травні ферменти. Ферменти слини: Амілаза, птіалін, мальтаза → складні вуглеводи на прості

Номер слайду 13

Слиновиділення. Рефлекторноцентр слиновиділення, довгастий мозоккора великих півкульбезумовно-рефлекторно- при подразненні їжею рецепторів язика;умовно-рефлекторно – коли людина бачить чи відчуває запах їжіВиділення слини майже припиняється під час сну

Номер слайду 14

Слиновиділення В Давньому Китаї перевіряли злочинців та брехунів таким чином: їм пропонували набрати сухий рис у ротову порожнину та вислухати звинувачення. Якщо рис залишався сухим, вважали підозрюваного винним. Виділення слини зменшується в стресових ситуаціях

Номер слайду 15

Язикм’язовий орган;на слизовій оболонці є смакові, дотикові, температурні рецепторипосмугована м’язова тканина;Кисле →Гірке →Солоне →Солодке →Перемішує їжу, участь у ковтанні, визначає смак їжі, орган мовлення

Номер слайду 16

Глотказ’єднує ротову порожнину зі стравоходом;місце перетину дихальної і травної систем;участь у ковтанніРегуляція ковтання нервова, має фази: довільну (проштовхування язиком харчової грудки);мимовільну (включається за подразненням рецепторів глотки харчовою грудкою)

Номер слайду 17

Стравохідтрубка довжиною 25-30 см;позаду трахеї;розпочинається та закінчується м’язами-сфінктерами;виконує функцію транспортування харчової грудки до шлунку

Номер слайду 18

Висновки. Ротова порожнина забезпечує фізичну, хімічну обробку, переміщення та знезаражування та оцінювання їжі;Слина розщеплює складні вуглеводи;Із ротової порожнини харчові грудочки переміщуються до шлунку через глотку та стравохід

Номер слайду 19

Про гігієну ротової порожнини. Мільйони бактерій разом із залишками їжі утворюють зубний наліт. Бактерії живляться вуглеводами, в результаті чого, утворюються кислоти, які руйнують зубну емаль. Емаль та дентин не здатні до самовідновлення, тому необхідно щоденне чищення зубів уранці та ввечері й полоскання рота після прийому їжі

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 10
Оцінки та відгуки
  1. Волошина Олена Іванівна
    Дякую! Чітко та змістовно
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бурдейна Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Корнелюк Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Фесенко Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Шатовський Валентин Олександрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Товстолес Лариса
    дякую за чудову роботу
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Savchenok Elena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Бортнічук Тетяна Яківна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 7 відгуків
pptx
Додано
19 листопада 2020
Переглядів
19732
Оцінка розробки
5.0 (10 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку