Презентація з біології на тему "Особливості селекції"

Про матеріал

Презентація на тему "Особливості селекції" стане у пригоді при вивченні теми " особливості селекції рослин, тварин та мікроорганізмів". Переглянувши презентацію , учні дізнаються про методи селекції рослин, тварин та мікроорганізмів, а також познайомляться з організмами, які були виведені за допомогою різних методів селекції.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості селекції рослин, тварин та мікроорганізмів Викладач біології ДНЗ “Уманський професійний ліцей” Загребнюк Н.А.

Номер слайду 2

Селекція – це наука про теоретичні основи створення нових і поліпшення вже існуючих сортів рослин, порід тварин та штамів мікроорганізмів. Порода тварини або сорт рослини – це сукупність особин одного виду із певними спадковими особливостями, створених людиною у результаті штучного добору. Штам – це потомство однієї клітини мікроорганізмів.

Номер слайду 3

Основні завдання сучасної селекції: - підвищення продуктивності існуючих, виведення нових сортів, порід та штамів м\о, пристосованих до умов сучасного автоматизованого с\г та промисловості; - участь у забезпеченні максимального виробництва харчових продуктів за мінімальних витрат; - вивчення і врахування різноманіття вихідного матеріалу, спадкову мінливість, роль середовища у формуванні фенотипу, закономірності успадкування при гібридизації з метою поліпшення якостей існуючих і створення нових порід, сортів та штамів.

Номер слайду 4

Основні методи селекції: І.Штучний добір – це вибір людиною найцінніших у господарському відношенні тварин, рослин та мікроорганізмів для одержання від них нащадків з бажаними ознаками.

Номер слайду 5

Може бути: 1. масовий - вибраковування усіх особин, що за фенотипом не відповідають породним або сортовим стандартам; його значення —збереження сталості породних та сортових якостей; 2.Індивідуальний - обирання окремих особин з урахуванням спадкової стійкості їхніх ознак, що забезпечує удосконалення породних та сортових якостей.

Номер слайду 6

ІІ.Гібридизація – процес одержання гібридів в результаті об‘єднання генетичного матеріалу різних клітин або організмів. Може бути: 1.міжвидова або віддалена гібридизація – схрещування особин, які належать до різних видів або родів, та 2.внутрішньовидова – схрещування особин в межах одного виду.

Номер слайду 7

Внутрішньовидова гібридизація поділяється на: 1.спорідне схрещування або інбридинг – це схрещування організмів, які мають безпосередньо спільних предків; 2.неспоріднене схрещування або аутбридинг – гібридизація організмів, які належать до різних ліній, сортів чи порід одного виду.

Номер слайду 8

Особливості селекції тварин. - У тварин існує тільки статеве розмноження. - Потомство тварин нечисленне. - Кожна окрема особина представляє цінність для селекції. - У тварин складно отримувати мутації, так як мутанти часто виявляються нежиттєздатними і гинуть.

Номер слайду 9

Зеброїди Зовнішній вигляд і швидкість пересування вплинули на рішення людини одомашнити зебру вельми незвичайним чином - шляхом схрещування її з родичами - іншими представниками непарнокопитних. Результатом такого досвіду стали цікаві тварини з незвичайними назвами. Всі вони носять загальну назву - зеброїди, яка походить від змішування слів «зебра» і «гібрид». Для отримання цих гібридів використовують самців зебри і самок інших кінських.

Номер слайду 10

Зеброїди. Зорс. Гібрид зебри і коня - зорс (Zorse від англійських слів «zebra» - «зебра» і «horse» - «кінь»). За зовнішнім виглядом досить красива тварина, яка поєднала ознаки таких міцних копитних тварин.

Номер слайду 11

Зеброїд . Зонк. Зебра плюс осел дорівнює Зонк(Zedonk або Zonkey від англійських слів «zebra» - «зебра» і «donkey» - «осел»). Для цих гібридів характерний ремінь на спині, на череві і «хрест» на плечах.

Номер слайду 12

Зеброїди. Зоні. Якщо схрестити зебру і поні, в результаті вийде Зоні (Zony від англійських слів «zebra» - «зебра» і «pony» - «поні»).

Номер слайду 13

Отже, методи селекції тварин: 1.гібридизація; 2.штучний відбір: - відбір по екстер’єру; - визначення якості плідників за якостями нащадків.

Номер слайду 14

Особливості селекції рослин: наявне як статеве так і безстатеве розмноження, велика кількість нащадків, невибагливі до умов середовища існування, незначні економічні затрати.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Отже, методи селекції рослин: штучний добір; гібридизація; щеплення.

Номер слайду 17

Особливості селекції мікроорганізмів: мають мікроскопічні розміри: дуже швидко розмножуються та ростуть; мають невелику кількість генів; при несприятливих умовах можуть утворювати спори.

Номер слайду 18

Селекцію мікроорганізмів використовують для виробництва: ферментів, антибіотиків, гормонів, вакцин, біологічно – активних добавок, кисломолочних продуктів, оцту, органічних кислот, бактеріальних добрив; для очищення водоймищ, для боротьби зі шкідниками с/г культур тощо.

Номер слайду 19

Отже, методи селекції мікроорганізмів: біотехнологія – сукупність промислових методів із використанням живих організмів, біологічних процесів та явищ; генна інженерія – перебудова геному організму шляхом вилучення або введення окремих генів; штучний мутагенез (виникнення мутацій).

Номер слайду 20

M. I. Вавилов зібрав колекцію насіння різних сортів культурних рослин з усього світу і визначив сім центрів походження та різноманітності культурних рослин.

Номер слайду 21

Центри походження та різноманітності культурних рослин. Назва центру Території, які входять до даного центру Рослини, батьківщиною яких є даний центр 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Номер слайду 22

Домашнє завдання: Вивчити §49-52, користуючись підручником заповнити таблицю на ст.260 “Центри одомашнення свійських тварин”, підготуватись до тематичного оцінювання по темі “Закономірності мінливості”.

ppt
Додано
30 червня 2018
Переглядів
14024
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку