Презентація з дослідницької роботи на тему " Ця дивовижна дзеркальна симетрія"

Про матеріал
Мета презентації дослідницької роботи: виявити прояви дзеркальної симетрії в природі, дослідити застосування дзеркальної симетрії в різних сферах людської діяльності, зібрати фотоматеріали застосування дзеркальної симетрії в архітектурі м. Кривого Рогу, підбір задач з даної теми, показати дзеркально поворотну симетрію за допомогою дзеркал, зробити висновки щодо практичного застосування дзеркальної симетрії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ця дивовижна дзеркальна симетрія. Виконала:учениця 9 класу. Криворізька загальноосвітня школа I-III ступенів №123 Дашко Ангеліна Сергіївна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Мета дослідження: вивчення різноманіття видів дзеркальної симетрії та її використання. Об'єкт дослідження: дзеркальна симетрія та її види. Предмет дослідження: вивчення дзеркальної симетрії, її видів в природі та практичне застосування людиною; виявлення залежності кількості віддзеркалюваних об‘єктів від кута розташування дзеркал. Була висунута така гіпотеза: дзеркальна симетрія має практичне застосування в архітектурі, мистецтві, літературі.

Номер слайду 7

Перед собою поставити наступні завдання –1. Ознайомлення з літературою з теми дослідження.2. Виявити прояви дзеркальної симетрії в природі.3. Дослідити застосування дзеркальної симетрії в різних сферах людської діяльності.4. Зібрати фотоматеріали застосування дзеркальної симетрії в архітектурі м. Кривого Рогу.5. Підбір задач з даної теми.6. Показати дзеркально поворотну симетрію за допомогою дзеркал.7. Зробити висновки щодо практичного застосування дзеркальної симетрії. З практичним застосуванням дзеркальної симетрії ми зустрічаємося на кожному кроці, в творіннях природи і людини, тому ця тема є актуальною.

Номер слайду 8

Відображення в дзеркалі

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Дзеркальною симетрією (симетрією відносно площини) називається таке відображення простору на себе, при якому будь-яка точка переходить в симетричну їй відносно площини точку.

Номер слайду 11

Дзеркальна симетрія є рухом. Нехай дано B (x; y; z), C (x’; y’; z’) і симетричні їм точки: B’ (x; y; -z), C’ (x’; y’; -z’) відносно площини oxy. Знайдемо довжини відрізків BC і B’C’ за формулою відстані між точками: BC=(𝒙′−𝒙)²+(𝒚′−𝒚)²+(𝒛′−𝒛)²B’C’=(𝒙′−𝒙)²+(𝒚′−𝒚)²+𝒛−𝒛′2  Звідси BC=B’C’, отже, дзеркальна симетрія є рухом. 

Номер слайду 12

Розглянемо квадрат, в який вписано квадрат, і відігнемо кути паперу по лініях, які обмежують внутрішній квадрат. Дзеркально-осьова симетрія

Номер слайду 13

Білатеральна симетрія

Номер слайду 14

Симетрія «листка»«Ромашко-грибна» симетрія (променева симетрія)

Номер слайду 15

Використання властивостей дзеркальної симетрії в техніці

Номер слайду 16

Тригранні дзеркальні кутові відбивачіРадар. Перископ

Номер слайду 17

Дзеркальна симетрія в мистецтві

Номер слайду 18

Прояви дзеркальної симетрії в музиціВольфганг Амадей Моцарт

Номер слайду 19

Гармонія людського тіла Леонардо да Вінчі

Номер слайду 20

Втілення дзеркальної симетрії художниками у їхній творчостіІкона «Трійця», Андрія Рубльова«Мадонна в гроті» Леонарда да Вінчі

Номер слайду 21

Український орнамент і дзеркальна симетрія

Номер слайду 22

В іконах

Номер слайду 23

У витинанках

Номер слайду 24

Літературні прояви дзеркальної симетріїПаліндром – перевертень – слово, фраза, вірш, що читаються зліва направо і навпаки, зберігаючи зміст.. Слова-паліндроми: Потоп, кабак, корок, зараз, радар, Алла, Анна, кок, піп, пуп ,біб, тут, Кирик, дід, око. , наган, Пилип, Натан, Алла, Адам, радар, вибив, вижив, вимив, випив, вилив, вишив.. Речення-паліндроми: 1. Козак з казок. 2. Уже лисі ліси… Лежу. 3. Уже ребра татар бережу. 4. Умру. Суму сум — у сурму. 5. А мене нема… 6. Я несу гусеня. 7. Де помити мопед? 8.І що сало? Ласощі… 9. А та хата. 10. Хата на канатах. 11.І таланило, коли на латі. 12. Хата – шум у шатах. 13. Хата – гопака по гатах. 14. Хата – чумакам у чатах. 15. Хата – пракут у Карпатах.

Номер слайду 25

Фігурні вірші

Номер слайду 26

Виховання сили волі і впевненості за прикладом Леонардо да Вінчі

Номер слайду 27

Симетричність хімічних сполук

Номер слайду 28

Фізика і дзеркальна симетрія. Принципом відносності займалися: Альберт Ейнштейн. Галілео Галілей

Номер слайду 29

Для XVI ст. оптика була ультрасучасною наукою. Оптика забезпечувала успіх і надійність навігації. Голландець Снелліусом (1580 - 1626), спостерігав, як тонкий промінь світла відбивається в дзеркалі. Він просто виміряв кут падіння і кут відображення променя і встановив закон: кут падіння дорівнює куту відбиття. Це пояснює явище дзеркального відображення. Снелліус

Номер слайду 30

Приклади дзеркальної симетрії в фізиці: Магнітне поле. Електричне поле

Номер слайду 31

Математичне трактування гармонії через поняття дзеркальної симетріїПлатон

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Початок дзеркальної симетрії в архітектурі дав мотив Дерева Життя

Номер слайду 34

Застосування дзеркальної симетрії в архітектуріЄгипетська піраміда. Тадж-Махал

Номер слайду 35

“Архітектура, – це літопис світу.” Микола Васильович Гоголь

Номер слайду 36

Архітектура Кривого Рогу. Залізничний вокзал Кривий Ріг-Головний. Човникова станція в парку ім. Ф. Мершавцева

Номер слайду 37

"Головна пошта" м. Кривий Ріг Палац культури «Мистецький» (Площа В. Великого)Криворізький академічний міський театр драми і музичної комедії ім.. Тараса Шевченка

Номер слайду 38

Трест «Кривбасруда» Новобудова. Льодова арена в парку ім. Б. Хмельницького. Квітковий годинник

Номер слайду 39

Симетрія в українському алфавітіВертикальна вісь симетрії (А; Д; Л; М; П; Ф; Ш; І; Ї)Горизонтальна вісь (В; Е; З; К; С; Є; Ю) І вертикальна, і горизонтальну осі симетрії (Ж; Н; О; Х)Ні вертикальна, ні горизонтальна осі (Б; Г; И; Й; Р; У; Ц; Ч; Щ; Я)

Номер слайду 40

Задзеркал- це текст, друге значення якого видно при відображенні в дзеркалі Розглянемо такі типи задзеркалля: 1) Слово написане горизонтально, дзеркало стоїть збоку. 2) Слово написане вертикально, дзеркало збоку. 3) Слово написане вертикально, дзеркало зверху (або знизу). У дзеркалі верхні і нижні рядки переставляються місцями, в результаті змінюється зміст речення, слова.4) Дзеркало ставлять всередині слова, розділяючи його на дві частини. Цим способом можна одержувати паліндроми - слова, які читаються однаково зліва направо і справа наліво.

Номер слайду 41

Як потрібно написати слово РЕАНИМАЦИЯ на капоті машини швидкої допомоги, щоб водій який їде попереду бачив в дзеркалі вірний напис?Якщо відобразити цей напис, то в дзеркалі водій, який їде попереду, бачить слово РЕАНИМАЦІЯ.  

Номер слайду 42

Дзеркальні відображення1. Відріжемо половину кулі і помістимо її перед дзеркалом. Дзеркальне відображення знову доповнить цю половинку до цілої кульки.

Номер слайду 43

2. Поставимо предмет перед дзеркалом. Зображення змінює ліву сторону на праву і навпаки. Верх і низ залишаються на своїх місцях.3. Три предмета, розташовані у певному порядку, в зображенні дзеркала змінюють його на обернений.

Номер слайду 44

4. Дзеркало на підлозі. Вісь "верх - низ" перпендикулярна площині дзеркала і при відображенні перед залишається передом, ліва сторона - лівою стороною, але голова звернена вниз, а ноги - вгору.5. Стоїмо до дзеркала боком. Вісь "право - ліво" перпендикулярна його поверхні. При відображенні в дзеркалі голова залишиться вгорі, ноги - внизу, перед залишиться передом, але права і ліва сторони зі зміною місць.

Номер слайду 45

Принцип дії калейдоскопу1. Поставимо два дзеркала під кутом 120 ° один до одного. На площині між дзеркалами поставимо чашку. Вона відбивається в дзеркалах 3 рази.2. Зменшимо кут між дзеркалами до 90 °. Тепер чашка відбивається 4 рази.

Номер слайду 46

3. Зменшимо до 60 ° і спостерігаємо, що відображень вже 6.4. Тепер змінимо кут між дзеркалами до 30 °. На цей раз відображень 12. Таким чином, зменшуючи кут в n˚, будемо одержувати 360/n зображень.

Номер слайду 47

ВИСНОВКИ: В результаті дослідження наша гіпотеза була підтверджена. Виконана робота дала можливість зробити наступні висновки.1. У вивченій літературі є достатньо інформації щодо дзеркальної симетрії, її видів та практичного застосування. 2. Були знайдені приклади дзеркальної симетрії у живій та неживій природі.3. Людина застосовує дзеркальну симетрію в архітектурі, побуті, літературі.4. Зібрані фортоматеріали архітектурних споруд Кривого Рогу підтверджують широке застосування дзеркальної симетрії та іі видів в архітектурі міста.5. Для кращого уявлення про дзеркальну симетрію можна використати підібрані нами задачі з теми «Симетрія відносно площини».6. Виявили, що кількість зображень предмета змінюється в залежності від кута поворота дзеркал без зміни розмірів об‘єкта. 7. Дзеркальна симетрія протистоїть хаосу, безладу. Вона надає предметам строгість, закінченість, гармонійність, красу. Симетрія не тільки радує око, але і надихає художників і поетів всіх часів і народів. 

Номер слайду 48

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Геометрія 9 клас (Мерзляк А. Г., Полонський В. Б., Якір М. С)
Додано
20 лютого 2019
Переглядів
3057
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку