Презентація з фізичної культури за темою: Фізичний розвиток та методи його оцінювання

Про матеріал
Матеріал для роботи на уроці, додаток до тестування за темою: Фізичний розвиток та методи його обчислення
Перегляд файлу



Теоретична частина:

Що таке фізичний розвиток?

Фізичний розвиток — це процес становлення і змін біологічних форм і функцій організму людини. Він залежить від природних життєвих сил організму та його будови. Фізичний розвиток оцінюється рівнем розвитку фізичних якостей, антропометричними і динамометричними показниками, показниками формування постави.

Під фізичним розвитком розуміють біологічні процеси, що безперервно відбуваються. На кожному віковому етапі вони характеризуються певним комплексом пов'язаних між собою та з зовнішнім середовищем морфологічних, функціональних, біохімічних, психічних і інших властивостей організму і обумовлених цим своєрідністю запасом фізичних сил. Високий рівень фізичного розвитку поєднується з високими показниками фізичної підготовки, м'язової та розумової працездатності.

Основні параметри фізичного розвитку

В основі оцінки фізичного розвитку лежать параметри росту, маси тіла, пропорції розвитку окремих частин тіла, а також ступінь розвитку функціональних здібностей його організму (життєва ємність легень, м'язова сила кистей рук та ін; розвиток мускулатури і м'язовий тонус, стан постави, опорнорухового апарату, розвиток підшкірного жирового шару, тургор тканин), які залежать від диференціювання і зрілості клітинних елементів органів і тканин, функціональних здібностей нервової системи та ендокринного апарату.

Історично склалося, що про фізичний розвиток судять головним чином за зовнішніми морфологічними характеристиками. Проте, цінність таких даних незмірно зростає в поєднанні з даними про функціональні параметри організму.

Саме тому   для     об'єктивної  оцінки     фізичного    розвитку, морфологічні параметри слід розглядати спільно з показниками функціонального стану.

Витривалість

Аеробна витривалість— здатність тривало виконувати роботу середньої потужності і протистояти стомленню. Аеробна система використовує кисень для перетворення вуглеводів в джерела енергії. При тривалих заняттях в цей процес залучаються також жири і, частково, білки, що робить тренування аероба майже ідеальним для втрати жиру.

Швидкісна витривалість — здатність протистояти стомленню в субмаксимальних за швидкістю навантаженнях.


Силова витривалість — здатність протистояти стомленню при достатньо тривалих навантаженнях силового характеру. Силова витривалість показує наскільки м'язи можуть створювати повторні зусилля і протягом якого часу підтримувати таку активність.

Швидкісно -силова витривалість — здатність до виконання досить тривалих за часом вправ силового характеру з максимальною швидкістю.

Гнучкість — здатність людини виконувати рухи з великою амплітудою за рахунок еластичності м'язів, сухожиль і зв'язок. Хороша гнучкість знижує ризик травми під час виконання вправ.

Швидкість — здатність максимально швидко чергувати скорочення м'язів і їх розслаблення.


Динамічна м'язова сила — здатність до максимально швидкого (вибухового) прояву зусиль. Зростання м'язової сили часто супроводжується збільшенням об'єму і щільності м'язів — «будівництвом» м'язів. Крім естетичного значення збільшені м'язи менш схильні до пошкоджень і сприяють контролю ваги, так як м'язова тканина вимагає калорій більше, ніж жирова, навіть під час відпочинку.

Спритність — здатність виконувати координаційноскладні рухові дії.


Склад тіла — співвідношення жирової, кісткової і м'язової тканин тіла.

Це співвідношення, почасти, показує стан здоров'я та фізичної підготовки в залежності від ваги і віку. Надлишковий вміст жирової тканини підвищує ризик розвитку хвороб серця, діабету, підвищення артеріального тиску і т. д.

Росто -вагові характеристики і пропорції тіла — ці параметри характеризують розміри, масу тіла, розподіл центрів мас тіла, статура.

Ці параметри визначають ефективність певних рухових дій і «придатність» використання тіла спортсмена для певних спортивних досягнень.


характеристика опорно-рухової системи. Також її здоров'я об'єктивним показником якого є позитивні тенденції у вище перерахованих показниках.

Практична частина:

Методи оцінювання фізичного розвитку

Вагово-ростовий індекс Кетле

I = P \ L

Де Р - вага тіла у г, L - ріст у см.

Індекс показує, скільки грамів ваги припадає на 1 см. росту.

Грудинно - ростовий індекс характеризує пропорційність розвитку грудної клітки:

Вагово-ростовий індекс Брока:

І(Р) =  (L - 100). Згідно із цим індексом вага тіла повинна = довжині тіла 100 см.

Наведена формула дійсна для зросту 155-164 см. при зрості 165-174 см. розрахунки здійснюють за модифікованою формулою I(Р) = (L - 105), а при більшому за 174 см. - формулу I (P)= (L - 110).

Індекс Руф’є (ІР)

Визначте ЧСС у стані спокою (Р1). Присядьте 30 разів упродовж 15 сек., підносячи руки вперед. Визначте ЧСС зразу ж після присідань (Р2) і через 30 сек. після присідань (Р3) методом підрахунку пульсу за 15 сек.

Індекс Руф’є визначте за формулою:

Результати проби оцінюють так:

     3-5 — високий рівень працездатності;

     6-10 — середній рівень працездатності;

     11-13 — задовільний рівень працездатності;

     14 і більше — низький рівень працездатності.

Домашнє завдання:

(теоретична частина)

Вирахувати для себе показники фізичного розвитку :

1)                Вагово-ростовий індекс Кетле

2)                Грудинно - ростовий індекс

3)                Вагово-ростовий індекс Брока

4)                Індекс Руф’є (ІР)

Практична частина:

Виконати комплекс вправ для загального фізичного розвитку організму за посиланням.

https://www.youtube.com/watch?v=pqUE7fytJyc

pdf
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
1742
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку