Презентація з фізики 8 клас "Випаровування. Конденсація"

Про матеріал
Матеріал призначений для супрводу уроку фізики 8 клас "Випаровування. Конденсація". Може використовуватися як самостійний матеріал
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізика - 8 Випаровування і конденсація. Кипіння.

Номер слайду 2

* Очікувані результати уроку Під час уроку ви дізнаєтеся: про теплові процеси зі зміною стану речовини; про випаровування, конденсацію, кипіння та їх характеристики; формулу для розрахунку кількості теплоти при випаровуванні (конденсації); про випаровування без плавлення.

Номер слайду 3

* Пригадай! В яких станах може існувати речовина в природі? Як називаються процеси переходу речовини з одного стану в інший?

Номер слайду 4

* Теплові процеси

Номер слайду 5

* Випаровування В житті ми досить часто спостерігаємо, коли рідина під дією зовнішніх умов часом зникає: висихають калюжі після дощу, сохне випрана білизна, рівень води у відкритих водоймах влітку швидко знижується. Куди ж поділася рідина?

Номер слайду 6

* Випаровування Явище переходу речовини з рідкого в газоподібний стан називається випаровуванням. Випаровування властиве не лише рідинам, а й твердим тілам (сублімація).

Номер слайду 7

* Поміркуй! Від яких параметрів залежить інтенсивність випаровування речовини?

Номер слайду 8

* Поміркуй! Як залежить кількість теплоти, необхідна для випаровування рідини при температурі кипіння, від маси речовини?

Номер слайду 9

* Кількість теплоти, необхідна для випаровування рідини при температурі кипіння, прямо пропорційна масі речовини.

Номер слайду 10

* Поміркуй! Чи залежить кількість теплоти, необхідна для випаровування рідини при температурі кипіння, від роду речовини?

Номер слайду 11

* Кількість теплоти, необхідна для випаровування рідини при температурі кипіння, залежить від роду речовини.

Номер слайду 12

* Випаровування Випаровування рідин відбувається з поглинанням енергії. Випаровування відбувається при будь-якій температурі. Інтенсивність випаровування залежить від температури. Інтенсивність випаровування залежить від площі поверхні. Інтенсивність випаровування залежить від роду речовини. Інтенсивність випаровування залежить від інтенсивності вентиляції.

Номер слайду 13

* Випаровування Енергетичні витрати на випаровування рідин характеризує питома теплота пароутворення. Питома теплота пароутворення визначає кількість теплоти, необхідну для випаровування 1 кг рідини за певної температури (температури кипіння) Питома теплота пароутворення позначається літерою L. Питома теплота пароутворення вимірюється у джоулях на кілограм: [L] = Дж/кг (СІ)

Номер слайду 14

* Питома теплота пароутворення Питома теплота пароутворення визначає кількість теплоти, необхідну для випаровування 1 кг рідини за певної температури (температури кипіння).

Номер слайду 15

* Випаровування Щоб визначити кількість теплоти, необхідну для випаровування певної маси рідини, треба її питому теплоту пароутворення L помножити на її масу m

Номер слайду 16

* Конденсація У природі спостерігається і зворотний до випаровування процес, коли за певних умов газ скраплюється і утворюється рідина. Наприклад, улітку вранці досить часто випадає роса, восени у разі різкого зниження температури повітря утворюється туман тощо.

Номер слайду 17

* Конденсація Процес переходу речовини з газоподібного стану в рідкий називається конденсацією. Іноді можна спостерігати перехід речовини з газоподібного стану в твердий без конденсації. Так, наприклад, в водяної пари утворюються сніжинки та іній, чудові візерунки на вікнах.

Номер слайду 18

* Процес кипіння

Номер слайду 19

* Процес кипіння

Номер слайду 20

* Процес кипіння Надання рідині теплоти викликає спочатку підвищення її температури, яке згодом може привести до кипіння. Кипіння – це різновид випаровування рідини. Кипіння – це внутрішнє випаровування рідини, внаслідок чого всередині її об'єму утворюються бульбашки пари, що спливають і викидають пару назовні. Температура, за якої рідина починає кипіти, називається температурою кипіння. Температура під час кипіння залишається сталою.

Номер слайду 21

* Процес кипіння Температура кипіння рідини залежить від зовнішнього тиску, оскільки бульбашкам пари для виходу назовні необхідно подолати його протидію.

Номер слайду 22

* Процес кипіння В спеціальних котлах і автоклавах, в яких тиск досягає 100 гПа (100 атм), воду можна нагріти до 300 0С

Номер слайду 23

* Сублімація

Номер слайду 24

* Конденсація

Номер слайду 25

* Конденсація Конденсація супроводжується виділенням теплоти, яка кількісно визначається за тією ж формулою, що й теплота випаровування. Щоб визначити кількість теплоти, що виділяється під час конденсації певної маси пару, треба її питому теплоту пароутворення Lпомножити на її масу m :

Номер слайду 26

* Випаровування і конденсація Завдяки випаровуванню і конденсації відбувається кругообіг води в природі.

Номер слайду 27

* Кругообіг води в природі

Номер слайду 28

* Очікувані результати уроку Під час уроку ви дізналися: про теплові процеси зі зміною стану речовини; про випаровування, конденсацію, кипіння та їх характеристики; формулу для розрахунку кількості теплоти при випаровуванні (конденсації); про випаровування без плавлення.

Номер слайду 29

* ??? Перевір себе ??? Як називається явище переходу речовини з рідкого стану в газоподібний? Дайте визначення питомої теплоти пароутворення. Який її фізичний зміст? Питома теплота пароутворення ацетону 520 кДж/кг. Що це означає? Як називається процес, зворотний до випаровування? Чим вони відрізняються з енергетичної точки зору?

Номер слайду 30

* ??? Перевір себе ??? Яка сутність явища кипіння? Що таке температура кипіння? Від чого вона залежить? Чому в таблицях приводять температуру кипіння рідини за нормального атмосферного тиску? Чому на приготування їжі в гористій місцевості необхідно витрачати часу більше, ніж на рівнинній?

Номер слайду 31

* Домашнє завдання Опрацювати §§ Дати відповіді на запитання Ознайомитися з § Приклади розв'язування задач детально розібрати в робочих зошитах

Номер слайду 32

* Дякую за активну роботу. До побачення!

ppt
Пов’язані теми
Фізика, 8 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 13. Випаровування та конденсація
Додано
20 вересня 2021
Переглядів
7022
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку