Презентація з фізики на тему "Закон всесвітнього тяжіння"

Про матеріал

Дана презентація містить вправи для повторення вивченого матеріалу, розв'язування завдань на закріплення та історичну довідку, пояснення теми. що вивчається, межі застосування закону всесвітнього тяжіння.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Закон всесвітнього тяжіння 9 клас

Номер слайду 2

Не знаю, як мене сприймає світ, але сам собі я здаюся тільки хлопчиком, граючим на морському березі, який розважається тим, що час від часу відшукує камінчик більш строкатий, ніж інші, або красиву мушлю, в той час як великий океан істини розстеляється переді мною недослідженим.

Номер слайду 3

Пін - понг Сформулюйте третій закон Ньютона Чому цей закон називають законом взаємодії? Наведіть приклади прояву третього закону Ньютона Що можна сказати про природу сил, що виникають під час взаємодії тіл? Чому сили, які виникають під час взаємодії тіл, не зрівноважують одна одну?

Номер слайду 4

Поміркуйте! Об вітрове скло автомобіля, що рухається. Вдарився комар. Порівняти сили. Що діють на комара й автомобіль під час удару. Книжка, що лежить на столі, тисне на нього з певною силою, напрямленою вгору. Чи можна знайти рівнодіючу цих сил? Як пояснити явище віддачі при пострілі? Теплохід при зіткненні з човном може потопити його без усяких для себе пошкоджень. Як це узгодити з рівністю модулів сил взаємодії?

Номер слайду 5

Історична довідка Перші вислови про тяжіння зустрічаються в античних авторів. Так, давньогрецький мислитель Плутарх (бл. 46- бл.127 рр.) писав: “Місяць упав би на Землю як камінь, щойно зникла б сила його польоту”. Микола Коперник (1473-1543) – польський астроном довів, що в центрі Сонячної системи розташоване Сонце, а всі планети обертаються навколо нього

Номер слайду 6

Історична довідка: Йоган Кеплер (1571-1630) відкрив закони руху планет навколо Сонця. Галілео Галілей створив телескоп і за його допомогою побачив супутники Юпітера.

Номер слайду 7

Історична довідка: Роберт Гук (1635-1703) одним із перших зрозумів, чому супутники обертаються навколо планет, а планети навколо Сонця. Він писав: “Усі небесні тіла мають притягання до свого центра, унаслідок чого вони не тільки утримують власні частини й перешкоджають їм розлітатися, але й притягують усі інші небесні тіла, що перебувають у сфері їхньої дії”.

Номер слайду 8

Гравітаційну сталу вперше виміряв Генрі Кавендиш у 1798 році Закон всесвітнього тяжіння: Між будь-якими двома тілами діють сили гравітаційного притягання, які прямо пропорційні добутку мас цих тіл і обернено пропорційні квадрату відстані між ними:

Номер слайду 9

Застосування закону всесвітнього тяжіння: Розміри тіл нехтовно малі порівняно з відстанню між ними Тіла мають кулясту форму та сферичний розподіл речовини Якщо одне з тіл – куля, розміри та маса якої значно більші, ніж розміри та маса другого тіла, яке перебуває на поверхні цієї кулі або на відстані між неї

Номер слайду 10

Прискорення вільного падіння тіла, що лежить на поверхні Землі, обчислюється за формулою: Прискорення вільного падіння тіла, що перебуває на висоті h від поверхні Землі, обчислюється за формулою: Вільне падіння – рух тіла лише під дією сили тяжіння

Номер слайду 11

Поясни! Яка сила змушує Землю та інші планети рухатися навколо Сонця? Чи притягується Земля до висячого на гілці яблука? Яка сила викликає припливи і відпливи в морях і океанах Землі? Яка сила викликає каменепади у горах?

Номер слайду 12

У яких випадках можна застосувати закон всесвітнього тяжіння: Земля – Сонце; Два автомобілі, які стоять поруч; Земля і повітряна куля

Номер слайду 13

Розв'яжи задачу: Космічний корабель масою 8т наблизився до орбітальної космічної станції масою 20т на відстань 500м. Знайди силу їхнього взаємного притягання.

Номер слайду 14

Розв'яжи задачу: На якій відстані сила притягання між двома тілами масою по 1000кг кожне дорівнюватиме 6,67*10-9Н?

Номер слайду 15

Розв'яжи задачу: Визначте прискорення вільного падіння на Марсі, якщо маса Марсу 6,4Е23 радіус планети 3390км.

Номер слайду 16

Розв'яжіть задачу: Оцініть масу Сонця, вважаючи відстань до Сонця рівною 1,5Е8км.

Номер слайду 17

Повторимо! Яку взаємодію називають гравітаційною? Сформулюйте закон всесвітнього тяжіння. Назвіть межі застосування цього закону. Що називають вільним падінням тіла? Від яких чинників залежить прискорення вільного тяжіння?

Номер слайду 18

Домашнє завдання: Вивчити п. 33 Виконати вправу 33 (1, 2,4)

ppt
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Матеріали до уроків
Інкл
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
3452
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку