Презентація з географії для 6 класу на тему "Процеси в надрах і на поверхні Землі"

Про матеріал

Презентація з географії для 6 класу на тему "Процеси в надрах і на поверхні Землі" розповідає про рухи земної кори та їх наслідки, знайомить з будовою вулкану та землетрусу, наочно показує приклади їх прояву на поверхні Землі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Процеси в надрах і на поверхні ЗемліАвтор: Шевченко Л. В., вчитель географії, СЗШ № 35 м. Кам’янського. Дніпропетровської області

Номер слайду 2

Поверхню Землі постійно формують внутрішні (ендогенні) й зовнішні (екзогенні) сили. Ендогенна сила діє, одержуючи імпульс із мантії, а екзогенна – ззовні через атмосферні явища, залучаючи Світовий океан, рослини, тварини і людину.

Номер слайду 3

Розломи — це велика диз'юнктивна дислокація земної кори, яка супроводжується розривом та переміщенням розірваних частин геологічних тіл одна відносно одної.

Номер слайду 4

Синкліна́ль - увігнута складка, ядро якої складено молодшими відкладами, аніж крила.

Номер слайду 5

Синкліналь

Номер слайду 6

Синкліналь

Номер слайду 7

Антиклінáль (від грец. ἀντι — проти і грец. κλίνω — нахиляю) — складка шарів гірських порід, в центральній частині якої при перетині їх горизонтальною площиною розташовуються древніші за віком породи відносно її периферійних частин.

Номер слайду 8

А н т и к л і н á л ь

Номер слайду 9

Антиклінáль

Номер слайду 10

Землетру́с ( англ. earthquake, earth shock, нім. Erdbeben n, unterirdische Stöß m) — короткотривалі, раптові струси земної кори, викликані перемінним переміщенням мас гірських порід у надрах Землі, чому сприяє порушення розтяжності осередка гірських порід і виникнення сейсмічних хвиль; під час сильних землетрусів, на поверхні Землі часто виникають щілини, скиди, зсуви, цунамі; часом землетруси спричинюють великі руйнування (наприклад, 1988 року у Вірменії).

Номер слайду 11

Землетрус

Номер слайду 12

Серед усіх стихійних лих, за даними ЮНЕСКО, землетруси займають перше місце у світі за заподіяною економічною шкодою і кількістю

Номер слайду 13

Наслідки землетрусів

Номер слайду 14

Вулка́н — геологічне утворення,що виникає над каналами і тріщинами в земній корі, по яких на поверхню викидаються лава, попіл, гарячі гази, водяна пара й уламки гірських порід.

Номер слайду 15

Будова вулкану

Номер слайду 16

Везувій (Італія)

Номер слайду 17

Кракатау (Індонезія)

Номер слайду 18

Мауна-Лоа (Гавайські острови)

Номер слайду 19

Ейяф’ятлайокютль

Номер слайду 20

Олімп — вулкан на Марсі, найбільший відомий вулкан Сонячної системи. 

Номер слайду 21

Екзогенні процеси– геологічні процеси, що відбуваються на поверхні Землі та в її приповерхневих шарах (вивітрювання, денудація, абразія, ерозія, діяльність льодовиків, підземних вод); зумовлені, головним чином, енергією сонячної радіації, силою тяжіння і життєдіяльністю організмів.

Номер слайду 22

Вивітрювання – процес руйнування гірських порід під впливом зовнішніх факторів. Розрізняють фізичне і хімічне вивітрювання. Фізичне вивітрювання – це руйнування гірських порід без зміни мінерального складу. Фактори фізичного вивітрювання – це вода, температура, кисень, вуглекислий газ, живі організми. Наприклад – вода замерзає у тріщинах гірських порід і вони тріскаються. Хімічне вивітрювання – це хімічна взаємодія мінералів з іншими мінералами, водою, розчинами, повітрям, газами, а також з виділеннями і рештками живих організмів.

Номер слайду 23

Сель — раптовий короткочасний бурхливий паводок на гірських річках, ущелинах з величезною кількістю наносів, що надає йому характер бруднокамінного потоку.

Номер слайду 24

С е л ь

Номер слайду 25

Селі в УкраїніВ Україні селеві процеси спостерігаються у гірських районах Карпат та Криму, на правому березі Дніпра. Напр., з періодичністю 11-12 років проходять селі в долинах ярів, що розташовані на Південному березі Криму. До катастрофічних тут належать селі з об'ємом виносу 10-100 тис. м3 та періодичністю 1-5 років. Площа ураження селевими потоками становить від З до 25% території України. В Криму вони поширюються на 9% території, в Закарпатській області – на 40%, в Чернівецькій – 15%, в Івано-Франківській – 33%.

Номер слайду 26

Зсув — сповзання і відрив мас гірських порід вниз схилом під дією сили тяжіння. Зсув в результаті землетрусу 2001 року в Сальвадорі

Номер слайду 27

Причиною утворення зсувів є:збільшення крутизни схилу в результаті підмиву водою;ослаблення міцності порід при вивітрюванні або перезволоженні опадами і підземними водами;дія сейсмічних поштовхів;будівельна і господарська діяльність.

Номер слайду 28

Зсуви

Номер слайду 29

Зсуви на УкраїніЗа особливостями геологічної будови значна частина України належить до зсувних зон (крім Поліської низовини). На території України зсуви трапляються вздовж високих правих берегів Дніпра та його приток, вздовж Азово-Чорноморського узбережжя, в. Українських Карпатах, на Південному березі Криму.

Номер слайду 30

Дякую за увагу

pptx
Додано
16 лютого 2018
Переглядів
4472
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку