Презентація з географії для 8 класу на тему " Подорож Поліссям"

Про матеріал
Дана презентація дає можливість учням краще познайомитися з природною зоною Полісся, його природою, побутом, історичним минулим.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок Тема: Подорож Поліссям Мета: Познайомити учнів з особливостями природи Полісся; привернути увагу до його краси і неповторності, багатства; переконувати в необхідності охорони природи і бережливого ставлення

Номер слайду 2

Географічне положення. Українське Полісся простягається із заходу на схід майже на 800 км, з півночі на південь — на 120-150 км. У північно-східному напрямі його територія поступово звужується до 50-80 км. Українське Полісся включає північні частини Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської, Чернігівської і Сумської областей, а також частково території Львівської, Тернопільської і Хмельницької областей.

Номер слайду 3

Наше Полісся – справжній живий куточок дикої природи, де ростуть унікальні рослини, водяться дикі звірі, а можливо й русалки та мавки! Найбільшим заповідним парком на Поліссі є «Припять – Стохід». Прип'ять та Стохід – дві річки, що утворюють тисячі русел та островів. Та 43% парку займають болота.

Номер слайду 4

То ж запрошую в подорож до Полісся!

Номер слайду 5

Волинська Амазонія. Стохід - найдовша та найчистіша річка Волині. Вона бере свій початок біля села Семеринське, що на Волинському Поліссі, у межах Волинської височини. Тече переважно на північний схід і впадає до Прип'яті біля південної околиці села Сваловичі. Довжина її 188 км. Протікає вона й землями Зарічненського району. Цікава назва ріки пояснюється тим, що на деяких ділянках (довжиною по пару десятків кілометрів) русло розпадається на «сто ходів». Безліч маленьких заплутаних русел, проток, рукавів загальною шириною від 1 до 2 км. Між протоками височенні очерети, острівці лісу.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

С. Сваловичі

Номер слайду 8

Їх залишилося всього 16 – жителів села. Переважно жінки. І всі глибокого пенсійного віку. Сваловичі ще називають «селом вдів». Сюди не їздить жоден пасажирський автобус. Єдиний зв'язок зі «світом» – це медсестра, яка добирається сюди раз на тиждень, і житель сусіднього села, який щосереди привозить сюди у своєму автомобілі «продуктовий магазин». Навколо села – плавні. І найулюбленіший вид транспорту в Сваловичах – дерев'яні човни, яким легко керують навіть ті, кому майже 80 років. Хати, в яких вони живуть, ніби експонати етнічного музею. А ще всі місцеві жителі не так давно стали акторами голлівудського фільму. Дивіться документальний цикл #ВУКРАЇНІ – спільний проект Радіо Свобода та каналу Настоящее время.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Шацькі озера. Карта туристичних маршрутів

Номер слайду 11

Шацькі озера знаходяться в самому куточку України, на кордоні з Польщею та Білоруссю. Візитною карткою національного парку є озеро Світязь, найглибше в країні, з максимальною глибиною 58 метрів (для порівняння глибина найбільшого озера України Ялпуга - 6 метрів). Вода в Світязі дуже чиста, на глибині 5-8 метрів можна бачити дно.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Надслучанська «Швейцарія»

Номер слайду 19

Хоча на території України існує кілька «Швейцарій», так само як і «Парижів», але це аж ніяк не позбавляє Надслучанський ландшафтний парк його привабливості. Тим паче, кажуть, таку назву цій території дали самі швейцарці. Мовляв, коли тутешній князь, що мав дружину-швейцарку, запросив сюди її батьків, то вони страшенно здивувалася від того, як схожа ця місцевість на їхні рідні краї.

Номер слайду 20

Наймогутніша оборона твердиня Волині - Губківський замок. Вчені доводять, що Губківський замок засновано в XV столітті. В актах 1596 року згадується, що власником замку був князь Богдан Семашко. Його син Олександр Семашко був знаним на Волині феодалом. Губківський замок часто руйнувався і відроджувався знову, зокрема у 1504 році замок був зруйнований татарами. Замок у Губкові за композицією і пропорцією вважається одним з найдосконаліших у Волинській школі оборонних комплексів. Споруда була подібна до трапеції в плані, мала чотири кутових вежі з бійницями, в'їзну браму і підйомний міст. У дворі знаходилися житлові і господарські будівлі. На подвір'ї замку залишився глибокий колодязь, змурований з каміння. Під замком були льохи, в'язниця. Збереглася легенда, що Губський замок був з'єднаний підземним ходом з Марининським православним чоловічим монастирем. В XVII столітті в Губківському замку був свій бургомістр і лавники. В 1704 році, проходячи через Губків, російські війська Петра І зовсім сплюндрували містечко. В 1708 році шведи остаточно зруйнували Губський замок, після чого він не відбудовувався.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Камінне село, Житомирська область. Без сумніву, це –найтаємничіше місце Полісся. Ціле містечко, що ретельно сховане посеред хащ поліського лісу, утворене з величезних кам`яних брил. Досі достеменно не відомо, яке походження цих загадкових валунів: чи це лише вибрики природи, чи, можливо, загадкове язичницьке святилище? Здогадок є безліч.

Номер слайду 23

Деякі з кам’яних споруд, за народними повір’ями наділені містичними властивостями: Божий Слід, що після доторку дарує паломникам міцне здоров`я, а також Безгрішна Розщелина, крізь яку може пройти лише свята людина.

Номер слайду 24

Український Лох-Несс, о. Сомин, Волинська область У цьому озері, за словами місцевих, купатися вкрай небезпечно, риба тут не клює і пташки не співають. Усе через чудовисько з головою змії та крокодилячим тулубом, яке начебто вже багато років живе в озері. Останнього разу істоту бачили 30 років тому, коли вона напала на місцевого конюха, який привів до озера коней. За однією з версій, чудовисько – це велетенський сом.

Номер слайду 25

А ще цей край багатий на корисні копалини: граніти, базальти, кварцити, бурштин…

Номер слайду 26

Музей мінералівм. Хорошів Житомирська обл.

Номер слайду 27

Базальтовий кар’єр. С. Базальтове Рівненська область

Номер слайду 28

Рівненський музей бурштину

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Коростишівський кар’єргранітний

Номер слайду 31

Чарівний світ поліської природи, щедрі землі, шовкові луки, споконвічні праліси, річки та чисельні озера і ставки, багатющий рослинний і тваринний світ зробили цей край справжньою перлиною Полісся. Ми лише частково познайомилися з природою цього краю.

Номер слайду 32

Дякую з увагу!

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
24 червня 2023
Переглядів
358
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку