Презентація з географії для 8 класу на тему "Про що розповідають карти"

Про матеріал
Презентація містить теоретичний матеріал та практичні завдання, що дає можливість учням познайомитися з географічною картою, навчитися працювати з картою та розв'язувати географічні задачі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Про що розповідають географічні карти

Номер слайду 2

Елементи карти. Картографічне зображення. Легенда(умовні знаки)ДодатковіданіДопоміжне оснащення. Масштаб

Номер слайду 3

Завдання: Опишіть карту: назву; що на ній зображено; елементи карти. Спробуйте її прочитати.

Номер слайду 4

Що називають легендою карти. Умовні знаки – позначення, які застосовують на картах або планах для зображення різних об’єктів. Пояснення умовних знаків виносять на вільні від картографічного зображення місця карти і називають легендою.

Номер слайду 5

Особливі географічні карти, на яких ти можеш зобразити за допомогою умовних позначень будь-які географічні об’єкти, явища, процеси, події, – це контурні карти

Номер слайду 6

Пригадай, як на карті позначають рельєф. Які кольори для цього використовують. Рельєф зображують на карті за допомогою кольорів: низовини – відтінками зеленого кольору, височини – жовтого, гори – коричневого. А відтінками блакитного кольору показані океани, моря, озера.

Номер слайду 7

Розшифрування кольору розміщене на шкалі висот і глибин за принципом «що вище або глибше, то темніше забарвлення».

Номер слайду 8

Завдання: Користуючись шкалою висот фізичної карти України, досліди, які форми рельєфу переважають на території України

Номер слайду 9

А на території твоєї області? Назви їх і покажи на карті. Визнач їхні найвищі висоти.

Номер слайду 10

Для людини, яка вміє читати карту і має уяву, за умовними позначеннями постає реальна дійсність – річки, озера, гори, міста, промислові та сільськогосподарські об’єкти. Карти потрібні людям різних професій. За ними проєктують будівництво доріг, нафтопроводів і газопроводів, електростанцій та автомагістралей. Карти потрібні метеорологам, космонавтам, морякам, льотчикам, геологам, сільськогосподарським працівникам та людям інших професій. Особливого значення набувають карти у військовій справі. Яке значення карт.

Номер слайду 11

Є карти, призначені для туризму. На них указано місцезнаходження архітектурних та історичних пам’яток, заповідників, національних парків, музеїв тощо. За допомогою спеціальних туристичних карт можна з легкістю знайти об’єкти обслуговування туристів – готелі, туристичні бази, кемпінги.

Номер слайду 12

Прочитайте слова видатного географа П. Семенова-Тянь. Шанського: «Карта важливіша за текст, бо говорить часто яскравіше, наочніше, лаконічніше, ніж найкращий текст». Як ви їх розумієте? Пригадайте, що таке карта. Які бувають карти? Для чого потрібні карти?

Номер слайду 13

Практична робота. Описування місцевості за географічною картою України. Користуючись фізичною та адміністративною картою України , з’ясуй:1. Де розташована область, у якій ти проживаєш? Обведи її межі на контурній карті. Підпиши назву обласного центру.2. Які форми рельєфу переважають на її території (гори, височини, рівнини)? За шкалою висот визнач їхні висоти.3. Підпиши найбільші річки та озера області на контурній карті.

Номер слайду 14

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
24 червня 2023
Переглядів
1800
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку