Фізико-географічна характеристика заповідника Розточчя

Про матеріал
Заповідник Розточчя. Розташування, площа, створення.Тваринний, рослинний світ. Особливості заповідника. Рослини і тварини які занесені до червоної книги.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАПОВІДНК РОЗТОЧЧЯ

Номер слайду 2

* РОЗТОЧЧЯ – дивовижний край, розташований на Головному Європейському вододілі по сусідству з Поліссям, Карпатами, Поділлям, який увібрав риси цих регіонів. Тут ви побачите давні букові ліси, що нагадують праліси Карпат. Озера, стави, болота, характерні для Полісся, діброви та луки, типові для Поділля, а ще унікальні європейські сосново - дубові ліси, які більше ніде в Україні не ростуть. Помилуєтеся одним з найбільших озер Львівщини – Янівським Ставом з Королеви гори – місця відпочинку польських королів та багатьох відомих поетів і художників. Маленькі річки, які беруть початок тут – одні з них несуть свої води у бік Чорного моря, інші – у бік Балтійського. А озеро Янівський став відоме як місце відпочинку під час перельотів та зимівлі для багатьох видів птахів. В околицях заповідника розташовані Страдецький печерний монастир, музей різьблення по дереву, дендрарій, багато пам’яток архітектурної спадщини. Львів - Природний заповідник "Розточчя" у Львові

Номер слайду 3

РОСЛИННИЙ СВІТ Флора "Розточчя" налічує 1097 видів судинних рослин, 212 — мохоподібних, 65 — лишайників, 20 — синьозелених водоростей, 423 види грибів. До Червоної книги України занесено 28 видів вищих рослин, половина з яких належить до родини орхідних. Зокрема, це: баранець звичайний, плаун звичайний, сальвінія плаваюча, береза низька, фіалка біла, верба чорнична, шолудивник королівський, лілія лісова, підсніжник білосніжний, косарики черепитчасті тощо. ТВАРИННИЙ СВІТ Різноманітна фауна заповідника представляє 43 види ссавців, 169 — птахів, 6 — плазунів, 11 — земноводних, 16 видів риб. Серед ссавців зустрічаються сарна європейська, олень, лось, заєць сірий, кабан дикий, вовк, лисиця, ласка. Із ряду комахоїдних — кріт, бурозубки звичайна, мала і білочерева, кутори звичайна і мала. Земноводними представниками є ящірки прудка й живородна, вуж і гадюка звичайна, тритон звичайний і гребінчастий, жаба ставкова та озерна, кумка червоночерева, ропуха сіра тощо. Рідкісними видами на теренах "Розточчя" є рукокрилі.

Номер слайду 4

Розташований у Яворівському районі Львівської області. Площа 2 084,5 га. Створений у 1984 році з метою збереження та наукового вивчення унікальних ландшафтів Українського Розточчя.

Номер слайду 5

* ОСОБЛИВОСТІ ЗАПОВІДНИКА РОЗТОЧЧЯ – ЩО РОБИТЬ ЦЕ МІСЦЕ УНІКАЛЬНИМ? Для того, щоб описати всю красу цієї місцевості, розташованої в Страдчанському лісі і урочище «Королева гора», не вистачить і книги. У природному заповіднику Розточчя зібрані відразу всі види рельєфу: тут є скельні гряди з мальовничими обрисами і зарослі різнотрав’ям долини, бурхливі річкові потоки і непрохідні ліси, болотисті ділянки і красиві ставки. І все це розташовано на площі у 2000 гектарів! Серед особливо популярних місць заповідника – Гострий Горб, найвища скеля, яка височить над Розточчям на висоті майже 400 метрів. Вона – частина цілої гряди, яка тягнеться від Львова до Страдчанських лісів і далі. Є тут і мальовничі русла річок – Верещиці і Страдчанки, і знаменитий Янівський ставок. Lorem Ipsum is simply typesetting Lorem Ipsum is simply typesetting Lorem Ipsum is simply typesetting Lorem Ipsum is simply typesetting 385 га давніх букових лісів 1625 видів вищих судинних рослин 342 види тварин 20 типів лісу

Номер слайду 6

* А ЩО НАВКОЛО? ЯКІ ЩЕ ПАМ’ЯТКИ МЕЖУЮТЬ З РОЗТОЧЧЯМ Сам заповідник Розточчя цікавий для прогулянок і досліджень. Якщо ж ви хочете провести в цьому регіоні Львівщини не один день, від Розточчя ви можете відправитися далі – в національний природний парк Яворівський. Там прокладено чимало цікавих «зелених» маршрутів, в тому числі і знаменита «Стежка Івана Франка». Також неподалік розташований музей міста Янова і Музей старожитностей. Так що під час свого візиту на Львівщину не пропустіть можливості побувати в одному з найкрасивіших і самобутніх куточків живої природи цього краю – заповіднику Розточчя.

Номер слайду 7

РОСЛИНИ ЯКІ ЗАНЕСЕНІ ДО ЧЕРВОНОЇ КНИГИ ТВАРИНИ ЯКІ ЗАНЕСЕНІ ДО ЧЕРВОНОЇ КНИГИ Загалом до Червоної книги України занесено 18 видів тварин: видра річкова, горностай, кутора мала, європейський широковух, борсук, лелека чорний, змієїд, орлан-білохвіст, сичик-горобець, мідянка, полоз лісовий, дозорець імператор, махаон та інші. До Червоної книги України занесено 28 видів вищих рослин, половина з яких належить до родини орхідних. Зокрема, це: баранець звичайний, плаун звичайний, сальвінія плаваюча, береза низька, фіалка біла, верба чорнична, шолудивник королівський, лілія лісова, підсніжник білосніжний, косарики черепитчасті тощо.

ppt
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
30 червня 2023
Переглядів
310
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку