Презентація з географії для учнів 11 класу з профільним рівнем навчання "Пам'ятки м. Дніпра"

Про матеріал
Презентація з географії для учнів 11 класу з профільним рівнем навчання "Пам'ятки Дніпра" ознайомить учнів з найвідомішими пам'ятками міста Дніпра
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пам'ятки Дніпр. А

Номер слайду 2

Будинок- музей згадуваного вище Дмитра Івановича Яворницького, вченого, письменника, українознавця, найбільшого історика запорізького козацтва. Як це часто бувало з такими людьми в нашій країні... У 1940 році 85 -річного Яворницького заарештували, потім випустили, але через тиждень Дмитро Іванович помер від отриманого у в'язниці запалення легенів.

Номер слайду 3

Парк культури і відпочинку імені Т. Г. Шевченко - один з двох головних парків Дніпропетровська. Розбитий в кінці XVIII століття, до 1925 року він називався Потьомкінський парк. У парку збереглася резиденція Григорія Потьомкіна-Таврійського (Потьомкінський палац). Нині це палац студентів Дніпропетровського національного університету.

Номер слайду 4

Сімейна лавка - найдовша лавка в Україні. Довжина лавки - 50 метрів, причому вона має суцільнолитої каркас. Лавку прикрашають композиції, що ілюструють шлях родини: знайомство, весілля і так далі. Сидячи на лавці, можна користуватися безкоштовним бездротовим Інтернетом.

Номер слайду 5

Будівля філармонії, побудоване в 1909 році, - твір архітектора Олександра Гінзбурга, основоположника рідкісного архітектурного стилю - проконструктівізма. Спочатку в цьому будинку розміщувалося Громадські збори, після революції - клуб залізничників, поки в 1950 -і роки будівля не було передано філармонії.

Номер слайду 6

Свято- Троїцький собор був побудований в кінці XIX століття на місці церкви, яка знаходилася тут майже з моменту заснування Катеринослава. У 1934 році собор закрили і віддали під склад. Але в листопаді 1941 року, під час німецької окупації, богослужіння було відновлено. Це абсолютно не виправдовує дії фашистів, від бомбардувань яких загинуло багато мирні жителі Дніпропетровська, поховані біля храму. Вважаю, що відкриття храму стало ідеологічною акцією німецької сторони. Причому в 1942 році були навіть проведені деякі реставраційні роботи. Після звільнення Дніпропетровська радянськими військами, проте, богослужіння не припинилися. З тих пір храм вже не закривався, а в 1950 -ті роки пройшов вже повноцінну реставрацію.

Номер слайду 7

У 1936 році в парку була відкрита дитяча залізниця - друга в СРСР після Тбілісі. Під час війни німці хотіли вивезти дорогу до Німеччини і змонтувати в одному зі своїх міст, розібрали рейки, але вивезти нічого але не встигли. А зазіхнути і справді було на що: два кілометри шляхів, оперізують весь парк, дві станції і навіть тунель, не кажучи про рухомий склад. Після відступу німців дорога залишилася в зруйнованому стані, станції були спалені, а паровози - знищені.

Номер слайду 8

Все це було відновлено вже в 1944 році. Дорога функціонує і сьогодні. Вона працює з квітня по жовтень, плюс в зимові канікули, а обслуговують її 750 школярів. Рухомий склад представлений двома тепловозами ТУ2 і трьома пасажирськими вагонами Pafawag. Це добре збережені зразки техніки 1950 -х років, призначеної для вузькоколійних залізниць, яких у той час у відомстві МПС було досить багато. Зараз такі тепловози та вагони збереглися тільки на дитячих залізницях.

Номер слайду 9

В 1995 році, в Дніпропетровську відкрили метро - семикілометрову лінію з шістьма станціями. Зараз будуються ще п'ять станцій. На лінії працюють трьохвагонні поїзда, що складаються з вагонів типу 81-717/714. Чотири з шести станцій - односклепінної, і, що цікаво, абсолютно однакові, за винятком кольору оздоблювальних панелей. Наприклад, на станції "Метробудівників " (на фото ) панелі червоні, станція " Заводська " оброблена точно такими ж панелями, але синього кольору, і так далі. Станції просторі і виглядають свіжо.

Номер слайду 10

По центральній алеї парку можна пройти до Дніпра, до місця, де відкривається вид на Монастирський острів. Цей острів відомий з вельми давніх часів ; за легендою, в XI столітті тут існував візантійський монастир, в якому побувала княгиня Ольга. Острів відвідав і Андрій Первозванний на шляху з Криму до Риму через Ладогу. Існування на острові монастиря до останнього часу відносилося до розряду легенд, але недавні археологічні розкопки підтвердили : у часи княгині Ольги тут дійсно стояла церква. Храм Святого Миколи був побудований на Монастирському острові в 1999 році.

Номер слайду 11

На острів можна потрапити по пішохідному мосту, перекинутому через повноводний рукав Дніпра. До будівництва Дніпрогесу та підйому води в Дніпрі рукав періодично пересихав, і на острів можна було пройти пішки. Згідно зі ще однією легендою, між Потьомкінським палацом і островом існує підземний тунель. Засипаний хід, що веде від палацу в напрямку острова, дійсно був знайдений, але веде він на острів, невідомо.

Номер слайду 12

Традиція молодят скріплювати свої відносини повішеним на огорожі моста замком прийняла тут майже промислові масштаби.

Номер слайду 13

Дякую, за увагу!

pptx
Додано
28 серпня 2019
Переглядів
698
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку