Презентація з географії на тему "Кількість населення в світі та в Україні. Чинники,що впливають на кількість населення" для 8 класу

Про матеріал

Презентація на тему «Кількість населення в світі та в Україні. Чинники, що впливають на кількість населення » підготовлена до уроку географії у 8 класі відповідно до вимог нової програми.

Презентація складається з 10 слайдів,8 з яких містять інформаційний, графічний. ілюстративний матеріал, запитання та завдання, які сприяють засвоєнню учнями знань.

Слайд 1. «Кількість населення в світі та в Україні. Чинники, що впливають на кількість населення». (Тема уроку).

Слайд 2. «Зміна кількості населення світу». (Графік, інформаційний матеріал, завдання).

Населення планети зростає швидкими темпами. На початку ХХ ст. на Землі проживали близько 1,5 млрд осіб. Через 100 років кількість населення зросла до 6 млрд, а в 2015 році становила вже 7,3 млрд чоловік.

Завдання. Розгляньте графік «Динаміка зростання населення світу».

В який період відбулося стрімке збільшення кількості населення світу?

В якому році кількість населення сягнула 7 млрд.?

Слайд 3. «Кількість населення в країнах світу».( Діаграми, інформаційний матеріал, завдання).

60% жителів Землі проживає в 10 країнах світу.

Завдання. Розгляньте діаграму. Назвіть 10 країн світу з найбільшою кількістю населення. Знайдіть ці країни на карті світу. На якому материку зосереджена більшість таких країн?

Слайд 4. «Зміна кількості населення України». (Графік, інформаційний матеріал, завдання).

За кількістю населення Україна займає 5 місце в Європі.

2001 р. – 48 млн 457 тис. жителів

2015 р. – 42 млн 900 тис. жителів

Завдання. Проаналізуйте графік. В які роки відбулися найбільші зміни в чисельності населення України?

Пригадайте з історії, які події на це вплинули?

Слайд 5. «Рух населення».(Інформаційний матеріал, визначення , схема «Рух населення»).

Кількість населення залежить як від штучних причин ( голод, репресії, війни, переселення), та і від природного руху населення.

Природний рух населення – співвідношення між кількістю народжених і кількістю померлих у країні, регіоні, світі.

Слайд 6. «Природний приріст населення». (Інформаційний матеріал, завдання, ілюстрація).

Природний приріст – різниця між кількістю народжених і кількістю померлих за певний період.

(Н – народжуваність, С – смертність,

ПП – природний приріст)

Н – С = ПП

(+ - позитивний, - - негативний)

Завдання. Розгляньте таблицю «Народжуваність, смертність і природний приріст населення в 1991 – 2014 рр.» у підручнику.

Зробіть висновки про демографічну ситуацію в Україні.

Депопуляція – вимирання населення.

Слайд 7. «Попрацюй з термінами». (Ілюстративний матеріал визначення, запитання).

Демографічна криза – процес дуже повільного зростання кількості населення або відсутність його зростання.

Демографічний вибух –різке збільшення кількості населення внаслідок стрибкоподібного зростання його природного приросту.

Який демографічний процес характерний для України ?

Слайд 8. « Підсумок уроку».

Населення Землі зростає швидкими темпами. Нині на планеті проживає 7,3 млрд осіб, в Україні – 42,9 млн осіб (2015 р.)

Природний приріст населення – це різниця між кількістю народжених і кількістю померлих за певний період. Природний приріст може бути додатнім і від'ємним. Україна має від'ємний природний приріст населення.

Найбільшу кількість населення мають такі країни світу, як Китай, Індія, США, Індонезія, Бразилія, Пакистан, Нігерія, Бангладеш, Росія, Японія.

З метою регуляції кількості населення країни уряд проводить демографічну політику.

Слайд 9. «Використані джерела».

Географія: підруч. Для 8 кл. загальноосвіт. Навч. Закладів/ В.М.Бойко, І.Л.Дітчук, Л.Б.Заставeцька .-Кам'янець –Подільський: Абетка,2016.-296 с.: іл.

Географія (Україна у світі: підручник, населення): підруч. Для 8 кл. загальноосвіт. Навч.закл./ Т.Г.Гільберг, Л.Б. Паламарчук, В.В.Сoвенко.-К.: Грамота,.-272 с.: іл.

Інтернет – ресурс:http//www.google/com.ua

Слайд 10. «Дякую за увагу!»

Викладений навчальний матеріал відповідає науковості та логічному змісту його в підручнику Т.Г.Гільберг, Л.Б. Паламарчук, В.В.Сoвенко «Географія (Україна у світі: підручник, населення)» для 8 класу загальноосвітніх навчальних закладів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кількість населення в світі та в Україні. Чинники, що впливають на кількість населення. Підготувала вчитель географіїЖуравненського НВКВаракіна Інна Василівна

Номер слайду 2

Зміна кількості населення світу Населення планети зростає швидкими темпами. На початку ХХ ст. на землі проживали близько 1,5 млрд осіб. Через 100 років кількість населення зросла до 6 млрд, а в 2015 році становила вже 7,3 млрд чоловік. Завдання. Розгляньте графік «Динаміка зростання населення світу». В який період відбулося стрімке збільшення кількості населення світу?В якому році кількість населення сягнула 7 млрд ?

Номер слайду 3

Кількість населення в країнах світу 60 % жителів Землі проживає в 10 країнах світу. Завдання. Розгляньте діаграму. назвіть 10 країн світу з найбільшою кількістю населення. Знайдіть ці країни на карті світу. На якому материку зосереджена більшість таких країн ?

Номер слайду 4

Зміна кількості населення України. За кількістю населення Україна займає 5 місце в Європі.2001 р. – 48 млн 457 тис. жителів.2015 р. – 42 млн 900 тис. жителів. Завдання. Проаналізуйте графік. В які роки відбулися найбільші зміни в чисельності населення України ?Пригадайте з історії, які події на це вплинули ?

Номер слайду 5

Рух населення Кількість населення залежить як від штучних причин (голод, репресії, війни, переселення) , так і від природного руху населення. Природний рух населення – співвідношення між кількістю народжених і кількістю померлих у країні, регіоні, світі.

Номер слайду 6

Природний приріст населення Природний приріст – різниця між кількістю народжених і кількістю померлих за певний період. (Н – народженість, С – смертність, ПП – природний приріст) Н – С = ПП (+ - позитивний, - - негативний) Завдання. Розгляньте таблицю «Народжуваність, смертність і природний приріст населення в 1991 – 2014 рр.» у підручнику. Зробіть висновки про демографічну ситуацію в Україні. Депопуляція – вимирання населення.

Номер слайду 7

Попрацюй з термінами. Демографічна криза – процес дуже повільного зростання кількості населення або відсутність його зростання. Демографічний вибух –різке збільшення кількості населення внаслідок стрибкоподібного зростання його природного приросту. Який демографічний процес характерний для України ?

Номер слайду 8

Підсумок Уроку Населення Землі зростає швидкими темпами. Нині на планеті проживає 7,3 млрд осіб, в Україні – 42,9 млн осіб (2015 р.)Природний приріст населення – це різниця між кількістю народжених і кількістю померлих за певний період. Природний приріст може бути додатнім і від'ємним. Україна має від'ємний природний приріст населення. Найбільшу кількість населення мають такі країни світу, як Китай, Індія, США, Індонезія, Бразилія, Пакистан, Нігерія, Бангладеш, Росія, Японія. З метою регуляції кількості населення країни уряд проводить демографічну політику.

Номер слайду 9

Використані джерела. Географія: підруч. Для 8 кл. загальноосвіт. Навч. Закладів/ В. М. Бойко, І. Л. Дітчук, Л. Б. Заставeцька .-Кам'янець –Подільський: Абетка,2016.-296 с.: іл. Географія (Україна у світі: підручник, населення): підруч. Для 8 кл. загальноосвіт. Навч.закл./ Т. Г. Гільберг, Л. Б. Паламарчук, В. В. Сoвенко.-К.: Грамота,.-272 с.: іл.Інтернет – ресурс:http//www.google/com.ua

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Бордун Євгенія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Магуріна Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 березня 2018
Переглядів
12031
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку