Презентація з хімії для учнів 11 класу, рівень стандарт "Явище періодичної зміни властивостей елементів та їхніх сполук на основі уявлень про електронну будова атомів"

Про матеріал
Презентація розроблена як допоміжний матеріал до уроку хімії з теми "Явище періодичної зміни властивостей елементів та їхніх сполук на основі уявлень про електронну будова атомів". Вона висвітлює такі поняття,як радіус атома, валентність, ступінь окиснення.Дає ключові знання для розуміння чому елементи періодично змінюють свої власивості та дає змогу порівнювати атомну будову металів та неметалів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯВИЩЕ ПЕРІОДИЧНОЇ ЗМІНИ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЕЛЕМЕНТІВ ТА ЇХНІХ СПОЛУК НА ОСНОВІ УЯВЛЕНЬ ПРО ЕЛЕКТРОННУ БУДОВУ АТОМІВВчитель хімії Сук Валерія Євгеніївна

Номер слайду 2

Повторення1. Що відображає електронна будова атома?2. Як розміщуються s-, p-, d-елементи у періодичній системі?3. Поясни що означає принцип “мінімальної енерії”?4. Поясни різнівалентні стани Сульфуру та Хлору.

Номер слайду 3

Електронна конфігурація атома пояснює періодичні зміни атома як:*радіус атома;*електронегативність;*ступінь окиснення;*валентність.

Номер слайду 4

Радіус атома{E623664 E-625 C-41 FF-A992-B60 B32 F2693 B}Електрони рухаються хвилеподібно, форма орбіталей різна, тому радіус атома визначається експериментально. Одиницею вимірювання атомних радіусів є нанометр (нм): 1 нм = 1 ∙ 10–9 м.

Номер слайду 5

Радіус атома. У межах одного періоду кількість енергетичних рівнів в атомів елементів не змінюється, однак зростає заряд ядра атома, отже, посилюється притягання ядром атома електронів зовнішнього енергетичного рівня. Радіус стає менше.

Номер слайду 6

Електронегативність. ПОВТОРЕННЯЕлектронегативність елемента — це умовне значення атома, що характеризується здатністю притягувати до себе електрони під час утворення хімічних зв’язків. Ця здатність змінюється в періодах і групах залежно від розміщення елемента в періодичній системі.

Номер слайду 7

Електронегативність{E623664 E-625 C-41 FF-A992-B60 B32 F2693 B}Електронегативність- умовна одиниця. За найменшу одиницю для порівняння прийнято електронегативність Літію.

Номер слайду 8

Валентність Валентність визначають числом ковалентних хімічних зв’язків, якими атом сполучений з іншими атомами. (За рахунок неспарених електронів зовнішнього енергетичного рівня)Валентність=здатність утворювати зв’язки

Номер слайду 9

Проблемне питання. За рахунок яких сил утворюються зв’язки у сполуках немолекулярної будови?

Номер слайду 10

Ступінь окиснення (СО)Ступінь окиснення — це умовний заряд атома, якщо припустити, що сполука складається тільки з йонів{E623664 E-625 C-41 FF-A992-B60 B32 F2693 B}СОСО0 СОатом віддав електрониатом прийняв електрониутворилась сполука з ковалентним неполярним зв’язком

Номер слайду 11

Валентність і ступінь окиснення{E623664 E-625 C-41 FF-A992-B60 B32 F2693 B}Максимальна валентність атомів елементів та їхні ступені окиснення відповідають номеру групи, у якій розміщується елемент у періодичній системі. Мінімальний ступінь окиснення визначають за кількістю приєднаних атомом електронів, щоб його зовнішній енергетичний рівень став завершеним. (Всі елементи бажають стану “інертного газу”)(8-номер групи елемента). Сума СО у бінарних(подвійних) сполуках дорівнює 0.

Номер слайду 12

Д. З.1. З’ясуй значення періодичного закону в розвитку науки. 2. Визнач мінімальну та максимальну валентність та ступінь окиснення Хрому і Фосфору3.*Підготуй матеріал до проекту “Створення 3 D-моделей атомів”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Рогожнікова Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 липня 2019
Переглядів
5618
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку