Презентація з хімії на тему: "Використання сульфатної кислоти"

Про матеріал

Кисло́ти, у класичному визначенні — електроліти, які при розчиненні в йонізуючому розчиннику (наприклад, у воді), дисоціюють з утворенням йонів водню (або протонаН+), таким чином знижуючи кислотність розчину до величини менше ніж pH 7,0.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Використання сульфатної кислоти. Учень 8-Б класу Гаврилюк Юрій

Номер слайду 2

Сульфатна кислота. Сульфа́тна кислота́ (сірчана кислота, IUPAC — дигідрогенсульфат, застаріла назва — купоросне масло) — сполука сірки з формулою H2 SO4. Безбарвна масляниста, дуже в'язка і гігроскопічна рідина. Сірчана кислота — одна з найсильніших неорганічних кислот і є дуже їдкою та небезпечною. Ця кислота утворює два ряди солей: сульфати і гідрогенсульфати, в яких у порівнянні з сульфатною кислотою замінюються два або один атоми гідрогену на катіони металів. Сірчана кислота є однією з найважливіших технічних речовин у світі і лідирує за кількістю виробництва. Вона використовується в основному у формі водних розчинів для виробництва добрив , як каталізатор в органічних синтезах , а також у виробництві інших неорганічних кислот.

Номер слайду 3

Є дуже небезпечною

Номер слайду 4

Використання сульфатної кислоти

Номер слайду 5

ВИРОбництво. Сірчана кислота є дуже важливим товаром хімічної промисловості і є індикатором її промислової потужності. Світове виробництво в 2004 році становило близько 180 млн тон, при такому географічному розподілі: Азія 35%, Північна Америка 24%, Африка 11%, Західна Європа 10%, Східна Європа і Росія 10%, Австралія і Океанія 7%, Південна Америка 7%.

Номер слайду 6

Використання. Більша частина виробленої кислоти (~ 60%) витрачається на виробництво добрив, суперфосфату фосфату амонію, сульфатів, сульфату амонію. 

Номер слайду 7

Використання. Близько 20% використовується в хімічній промисловості для виробництва миючих засобів, синтетичних смол, барвників, фармацевтичних препаратів, інсектицидів, антифризу, а також для різних технічних процесів.

Номер слайду 8

Використовування. Близько 6% використовують для виробництва пігментів, фарб, емалей, типографських фарб. Використовується також як осушувач газів.

Номер слайду 9

Електроліт. Сірчана кислота діє як електроліт в свинцево-кислотних акумуляторах: На негативному електроді : Pb + 3 SO2−4 ⇌ Pb. SO4 + 2 e−На позитивному електроді: Pb. O2 + 4 H+ + SO2−4 + 2 e− ⇌ Pb. SO4 + 2 H2 O

Номер слайду 10

КАТАлізатор. Сірчана кислота використовується, також, для інших цілей в хімічній промисловості. Наприклад, вона є кислотним каталізатором для перетворення циклогексанону оксиму в капролактам, який використовується для виготовлення капрону Вона використовується для виготовлення соляної кислоти з солі. Сульфатна кислота використовується в нафтопереробній промисловості, як каталізатор реакції ізобутану та ізобутилену, для утворення ізооктану, сполуки, що має еталонне октанове число, і придатної для створення високооктанового бензину без металовмісних присадок.

Номер слайду 11

Дякую за увагу

pptx
Додано
30 квітня 2018
Переглядів
2120
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку