Мета: розвивати інтерес до вивчення хімії, дати дітям уявлення про найпростіші хімічні перетворення; розкрити загальні поняття у хімії, забезпечити цілеспрямований розвиток творчої особистості, формувати навички життєвої компетенції.
Затверджую
Директор школи_____________О.М.Стиранко
КЛУБ
«Дивовижні перетворення»
Керівник:
вчитель біології та хімії
Гончарук Ірина Петрівна
Староста групи: Пасічник Тетяна
Мета: розвивати інтерес до вивчення хімії, дати дітям уявлення про найпростіші хімічні перетворення; розкрити загальні поняття у хімії, забезпечити цілеспрямований розвиток творчої особистості, формувати навички життєвої компетенції.
Основні завдання полягають у формуванні таких компетентностей:
— пізнавальної: оволодіння знаннями з хімії, основ експериментальної та науково-дослідницької діяльності; ознайомлення з процесами, що відбуваються у речовинах, фізичними та хімічними процесами та законами, які покладено в основу хімії;
— практичної: формування умінь роботи з хімічним обладнанням; оволодіння навичками проведення хімічних спостережень, оформлення їх результатів, методикою проведення експерименту, самостійної роботи з літературою;
— творчої: розвиток просторового та логічного мислення, уяви та фантазії; формування системного мислення, стійкого інтересу до хімії як наукової галузі, прагнення до нових знань, пошукової, дослідницької та експериментальної діяльності;
— соціальної: розвиток вміння працювати в колективі, формувати власну точку зору та доводити власну позицію, наукової та науково-дослідницької ініціативності; розвиток самостійності, активності, працелюбства, відповідальності, ретельності.
План роботи клубу
№ п/п |
Зміст роботи |
Дата |
Примітки |
Вступ (3 години) |
|||
1 |
Вступне заняття. Що ми знаємо про хімію? |
|
|
2 |
Алхімія та її зв'язок з релігійними ритуалами. |
|
|
3 |
Хімічні рекорди. |
|
|
Найпростіші хімічні досліди (13 годин) |
|||
4 |
Вивчення властивостей речовин (на прикладі питної соди, кухонної солі та цукру). |
|
|
5 |
Досліди з крохмалем. |
|
|
6 |
Розділення суміші кухонної солі та чорного меленого перцю. |
|
|
7 |
Досліди з гідроген пероксидом. |
|
|
8 |
Дія гідроген пероксиду на сирі та відварені овочі. |
|
|
9 |
Досліди з свічками. |
|
|
10 |
Речовина №1 – вода. |
|
|
11 |
Розчини. |
|
|
12 |
Виготовлення кристалів з мідного купоросу та кухонної солі. |
|
|
13 |
Домашні індикатори. |
|
|
14 |
Цікаві досліди з водою (частина 1). |
|
|
15 |
Цікаві досліди з водою (частина 2). |
|
|
16 |
Денатурація білка (на прикладі курячого білка). |
|
|
Узагальнення (1 година) |
|||
17 |
Узагальнення знань, здобутих в клубі «Дивовижні перетворення» |
|
|
Список членів клубу (учні 7 класу)
Облік відвідування
№ п/п |
Дата Прізвище, ім'я |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 |
Блохіна Тетяна |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
Ілюк Діана |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
Ілюк Максим |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
Карпович Роман |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
Коберник Назар |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6 |
Котик Вікторія |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7 |
Кучеренко Роман |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8 |
Невмержицька В. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9 |
Павлєєв Олег |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10 |
Пасічник Тетяна |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
11 |
Смуток Максим |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12 |
Сулига Іван |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
13 |
Сухецький Василь |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|