Презентація з історії для 10 класу на тему: "Наростання загрози війни. Формування вісі Рим-Берлін-Токіо"

Про матеріал
Презентація складається з 5 слайдів, розповідає про появу перших вогнищ війни в Азії, Африці та Європі, а також про сближення країн вісі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наростання загрози війни. Формування вісі Рим – Берлін - Токіо

Номер слайду 2

Вогнища війни в Азії. Японія. Підбадьорена успіхами у Маньчжурії, Японія виходить з Ліги Націй у 1933 році, вважаючи цю організацією перешкодою для експансії. Сама ж Ліга Націй «рекомендувала» вивести японські війська з регіону, але Японська армія лише продовжувала просування. Рішучої відповіді від світу не було, тому Японія почала готуватися до захоплення всього Китаю, заради сировини, ринку збуту, величезної кількості робочої сили для майбутнього нападу на Радянський Союз. Через слабкість Китаю японські генерали очікували здобути перемогу за 2-3 місяці, і 7 липня 1937 року розпочали війну. Від невеликих сутичок японці перейшли до повномасштабного наступу спочатку на півночі, а потім і у Центральному Китаї. Хоча Японці до кінця 1938 року окупували більшу частину Китаю, а останній мав більш ніж 1,5 млн втрат, швидке просування агресора було зупинено. Не зважаючи на цю війну, рішучого опору від західних країн не послідувало.

Номер слайду 3

Вогнища війни в Африці.Італія. Через бажання Муссоліні створити з Італії світову імперію, необхідно було знайти вектори експансії. Було обрано Африку (через неможливість або занадто велику складність всіх інших напрямків). Вся Африка на той час була вже фактично колонізована, але Ефіопія залишалася незалежною. Підготовка до загарбання почалася у 1925 році, спроба анексувати Ефіопію без війни у 1928 році зазнали невдачі. З 1932 року фашисти почали підготовку до війни, значно збільшилася закупівля у США, Франції та Британії товарів для мілітаризації. Особливу допомогу надавала Німеччина. США і Велика Британія заборонили експорт і до Італії, і до Ефіопії у 1935 році. У жовтні 1935 року Італія почала вторгнення, через сім місяців героїчного опору була захоплена Аддіс-Абеба – столиця Ефіопії, у травні 1936 року. У Римі Італія була проголошена Імперією.

Номер слайду 4

Вогнища війни у Європі. Німеччина. Саарська область, контроль над якою Німеччина втратила у 1919 році, була повернена 1935 року. Вже у березні 1936 Гітлер пішов на великий ризик – ввів війська до демілітаризованої Рейнської зони. Не зважаючи на зобов’язання, Велика Британія та Франція не відреагували на ці дії. Ця операція була проведена солдатами без боєприпасів, з наказом відступати при будь-якому супротиву, при першому контакті, навіть зоровому, з французькою армією. Через незграбність урядів західних країн (політика «умиротворення») у березні 1938 року Німеччина анексувала Австрію (Аншлюс), у жовтні 1938 року – Судетську область. У наступні декілька місяців Чехословаччина була повністю поділена. Ще у 1933 року Німеччина, всупереч Версальському договору, почала формувати 300 000 суходільну армію й військово-морські сили. У жовтні 1935 року було оголошено початок будівництва «вермахту». У серпні 1936 року було розпочато чотирирічний план, який повинен був підготувати економіку та особливо промисловість Німеччини до війни. За кілька років Німеччина перетворилася на одну з сильніших армій та економік Європи, згодом – найпотужнішу армію континенту, маючи у своєму складі 2 750 000 вояків, 10 000 гармат, 3200 танків і понад 4000 літаків.

Номер слайду 5

Створення Осі «Рим-Берлін-Токіо»Через спільні інтереси (та, що головніше, спільних ворогів) відбувалося зближення Італії з Німеччиною. 23 жовтня 1936 року країнами був підписаний перший акт про створення німецько-італійського союзу. Німеччина визнавала Італійські загарбання, Італія погодилася допомагати Німеччині в Лізі Націй, обидві країни домовились погоджувати політику щодо Великої Британії та Франції. Відбувся переділ сфер впливу та наголошено на небезпеці з боку комунізму. Це співробітництво отримало назву «Вісь «Берлін-Рим»», Італія та Німеччина – країни Осі. 25 листопада 1936 року між Німеччиною та Японією було створено Антикомінтернівський пакт. Через рік до нього приєдналася Італія. Так і виникла вісь «Берлін-Рим-Токіо». У 1935 році також тривали переговори про долучення Великої Британії до осі, але розбіжності інтересів на Балканах завадили їм. 22 Травня 1939 року між Італією та Німеччиною було підписано «Сталевий пакт», який повністю перетворив вісь на військовий союз з країн, які вірили теорії про перевагу своєї раси над всіма іншими, бажали мілітаризуватися та поділити весь світ.

pptx
Додано
29 квітня
Переглядів
32
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку