Презентація з історії України для 5 класу на тему "Наукове і мистецьке осмислення минулого"

Про матеріал
Презентація з історії України для 5 класу на тему "Наукове і мистецьке осмислення минулого". Містить 14 слайдів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наукове і мистецьке осмислення минулого. Підготувала Гірна Уляна

Номер слайду 2

«Вашингтон перетинає Делавер»Чи можна назвати казки, легенди, пісні історичними джерелами?1. ЯКИМИ БУВАЮТЬ ІСТОРИЧНІ ОПОВІДІ ?Історія завжди викликала жвавий інтерес не лише в науковців, а й у звичайних людей. Тому історію «пишуть» багато людей. Однак твори на історичну тематику значно різняться. Одні, написані науковцями, насичені складними поняттями, численними фактами, супроводжуються спеціальними позначками й оформлені за встановленими в науковому товаристві правилами.

Номер слайду 3

«Запоро́жці пи́шуть листа́ туре́цькому султа́нові»  — відома картина українського художника Іллі Рєпіна. А от коли до написання історії беруться митці: письменники, художники, історія перетворюється в захопливу розповідь з яскравими деталями. У мистецьких творах історія нібито «оживає».

Номер слайду 4

1. Які історичні події надихнули митця на написання картини?2. Яке враження про зображену подію викликає картина?3. Як авторові вдалося передати настрій події та історичних героїв?В’їзд Богдана хмельницького до Києва 1649 року. Картина художника Миколи Івасюка

Номер слайду 5

Спробуйте визначити відмінність між науковою та мистецькою розповіддю про минуле:1. Уважно прочитайте уривок з наукового тексту та розгляньте репродукцію картини українського художника Миколи Івасюка «В’їзд Богданахмельницького до Києва 1649 року».2. Яке враження про Богдана хмельницького у вас складається під часчитання тексту та під час споглядання картини?3. Чим відрізняється спосіб «розповіді історії» в тексті й на картині?4. Який спосіб розповіді (текст чи картина) справляє на вас більш яскраве враження? Чому?

Номер слайду 6

З «Енциклопедії історії України» (2010 р.)«Хмельницький Богдан (Зиновій-Богдан) Михайлович(бл. 06.01.1596 (27.12.1595) — 06.08 (27.07).1657 — політик, полководець і дипломат, провідник національно-визвольних змагань 1648–1657, творець Української козацької держави та її перший гетьман. Батько Т. Хмельницького і Ю. Хмельницького. Дата і рік народження приблизні…».

Номер слайду 7

Уявімо себе дослідниками. Пропонуємо вашій увазі дві історичні розповіді — наукову та художню:1. Прочитайте та порівняйте тексти, об’єднані спільною темою (пункти 2і 3 параграфа).2. назвіть, що в цих текстах спільного, а що — відмінного.3. Як ви зрозуміли, який з текстів науковий, а який — художній?4. Визначте, про який період історії України йдеться в текстах.5. За допомогою яких слів текстів можна впізнати епоху, події якої описано?

Номер слайду 8

2. Про походи руських князів мовою науки. Учені-історики старанно досліджують джерела та намагаються зобразити якомога правдивішу картину минулого. Ось зразок тексту, написаного істориками для школярів:«Походи князів проти Візантії. Князювання Рюриковичів позначилося воєнними конфліктами з Візантією. У 907 році Олег організував небачений за розмахом морський похід на Константинополь. У результаті переговорів з імператором було укладено вигідний для Русі договір, за умовами якого Візантія зобов’язувалася дати відкуп воякам і щорічно сплачувати дани ну київському й іншим князям. Руські купці отримали право приїжджати до візантійської столиці й торгувати, не сплачуючи мита. Упродовж шести місяців вони (як, до речі, і посли) могли безкоштовно отримувати продовольство й забезпечуватися необхідним спорядженням для повернення на батьківщину.

Номер слайду 9

Зі свого боку Русь зобов’язувалася допомагати Візантії в боротьбі з кочовиками. Це перший договір Русі, текст якого зберігся. Як свідчить легенда, на знак здобутої перемоги Олег прибиввласного щита на воротах Константинополя Оскільки візантійці (тогочасні джерела називали їх такожгреками) порушили договір,у 911 році великий князь знову вирушив до їхньої столиці. Імператор змушений бувпогодитися на новий договір, який чіткіше окреслюваввідносини між державами. Він передбачав розв’язання конфліктів, породжених бійками, крадіжками, вбивствами, що їх учинили жителі обох країн; надання взаємної допомоги торговельним кораблям, котрізазнавали аварій; повернення полонених тощо». Джерело: Смолій В., Степанков В. Історія України: підручник для 7 кл.

Номер слайду 10

3. Його називали « Віщий»(уривок з художнього твору)«І сів Олег князювати в Києві, і сказав Олег: це буде мати городам руським», — написав Нестор у «Повісті минулих літ». Було то 882 року…Минуло кілька років. Якось порадники нагадали Олегові:— Аскольд уклав з Візантією угоду: справно платили золотом та сріблом. Де ж нині та данина?— Якщо вони забули, то ми їм підкажемо. Не для того русини життям ризикували, щоб візантійці з них насміхалися. Настав час готуватись у похід на Константинополь, — проголосив Олег. Навесні пооживали землі Руси Київської. Мов журавлині ключі, потягнулися звідусіль у столицю ратники. Радів Олег:

Номер слайду 11

Прибувають річками тихими лодії. Поспішають вершникита пішці. У містах і селах набирають охочих тисяцькі та сотники. Настає мій час. Перемога над греками принесе мені славу й багатство. І от настав день вирішальний. Олегова рать рушила на Константинополь…Кажуть тоді грецькі командири:— Відділяє Константинополь від передмістя бухта Золотий. Ріг. Стоять на її берегах вежі. Величезні вони, кам’яні, міцні. Між ними натягнутий великий ланцюг металевий. Не зможуть через нього пройти в бухту лодії русів. Вийшов Олег на берег:— Яка споруда величезна! Не здолати нам її!Помислив трохи, помислив. Та й вирішив:— Як у двері не пускаєте, щось інше придумаю. Об’їхав конем місто та й сказав воєводам:— А що, друзі, чи не взяти греків у облогу? Взяти! Оточимо їх з усіх боків! — Прийдемо, друзі, лодіями з боку поля. Станемо під стінами. Ще послухаємо, що супротивник нам скаже. А воєводи усміхалися: — Хитромудрий це маневр.

Номер слайду 12

…Наказав Олег:— Витягуйте лодії на берег. Робіть котки з колесами. Три дні й три ночі спини не розгинали воїни. Три дні й три ночі тесали колоди. Три дні й три ночі ладнали колеса…Рано-вранці побачили греки:— О, диво!— Кораблі з вітрилами полем чистим пливуть!— Сила-силенна кораблів на нас насідає!А імператор візантійський на вежу високу зійшов та як закричить:— Та яке ж це диво? Це — військо Олегове! О горе нам! Рятуйтеся!Злякалися греки:— Не здолати нам русинів.— Будь-що треба їх зупинити.І вислали до Олега послів:— О великий княже! Непереможна твоя рать. Не губи нашого міста. За мир та спокій усе тобі віддамо. Яку хочеш данину?…На знак перемоги повісив князь свого щита на воротах Константинополя. Це був його справжній тріумф. Повернулося військо додому. Ратники здорові та щасливі. Й несли вони золото та срібло, коштовності й тканини… Джерело: Білоусов Є. Славетні імена України: оповідання

Номер слайду 13

ТемадослідженняІсторичнийобраз Історичний факт Історична особа Графічний портрет історичного дослідження. Поміркуйте, якими якостями має володіти людина, що створює художні твори на історичну тему. Чи є відмінність між авторами наукових праць і художніх творів на історичну тематику?

Номер слайду 14

Список використаної літератури. Вступ до истории для учнів 5-х класів, автори: Щупак І. Я., Піскарьова І. О., Бурлака О. В. Київ: «Оріон», 2018 рік. Матеріали з загальнодоступної вільної багатомовної онлайн-енциклопедії-Вікіпедії. Фото, з всесвітної системи сполучених комп'ютерних мереж інтернет, що заходяться у вільному доступі.

pptx
Додано
30 березня 2021
Переглядів
4953
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку