Презентація для 5-го класу "Джерела, які зберігають пам'ять про історію княжої Русі-України"

Про матеріал
Презентація для 5-го класу "Джерела, які зберігають пам'ять про історію княжої Русі-України"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джерела, які зберігають пам’ять про історію княжої Русі - України.

Номер слайду 2

Ви дізнаєтесь: Про основні етапи розвитку княжої русі-україни. Як пам’ять про ті часи зберігається в історичних пам’ятках

Номер слайду 3

Пам’ятник засновникам Києва

Номер слайду 4

Аскольдова могила

Номер слайду 5

У «Повісті минулих літ» Нестор-літописець про заснування Києва розповідає:«І бул. О ТРИ БРАТИ. Одному ім’я Кий, а другому – Щек, а третьому – Хорив, і сестра їхня – Либідь.І сидів кий на горі, де нині узвіз боричів, а щек сидів на горі, що й нині зветься щекавиця, а хорив на третій горі, що від нього прозвалась Хоривиця. І в ім’я брата свого старшого заклали городок і назвали його «Київ»

Номер слайду 6

Похід князя Олега на Константинополь. Малюнок із літопису

Номер слайду 7

Пам’ятник княгині Ользі у Києві

Номер слайду 8

Пам’ятник князю Святославу у Запоріжжі

Номер слайду 9

Пам’ятник Володимиру Великому у Києві

Номер слайду 10

Пам’ятник Ярославу Мудрому у Києві

Номер слайду 11

Нестор-літописець у «Повісті минулих літ» про хрещення киянІ коли Володимир прибув, повелів він поскидати кумирів — тих порубати, а других вогню оддати. Перуна ж повелів він прив'язати коневі до хвоста і волочити з гори по Боричеву узвозу на Ручай і дванадцятьох мужів поставив бити його палицями...І коли ото волокли його по Ручаю до Дніпра, оплакували його невірні люди, бо іще не прийняли вони хрещення.І приволікши його, вкинули у Дніпро... Потім же Володимир послав посланців своїх по всьому городу, говорячи: «Якщо не з'явиться хто завтра на ріці — багатий, чи убогий, чи старець, чи невільник, — то мені той противником буде...» А назавтра вийшов Володимир із візантійськими священиками на Дніпро. І зійшлося людей без ліку, і влізли вони у воду, і стояли вони — ті до шиї, а другі до грудей... А священики творили над ними молитви...

Номер слайду 12

Золоті ворота

Номер слайду 13

Софійський собор

Номер слайду 14

Софійський собор майстри присвятили Мудрості Господній (назва походить від грецького слова «Софія» — «мудрість»). Він був головним храмом Київської держави. Тринадцять куполів собору символізують Христа та його 12 апостолів. Цю розкішну будівлю прикрашають численні мозаїки, фрески, мармурові прикраси, різьблені орнаменти тощо. Софійський собор відігравав роль центру суспільного й культурного життя Київської держави. Тут приймали іноземних послів, біля стін собору скликали київське віче — народні збори, на яких вирішували найважливіші питання громади. При храмі був монастир й існувала перша на Русі бібліотека. У соборі розміщувалася великокнязівська усипальниця, де було поховано Ярослава Мудрого, Всеволода Ярославича, Ростислава Всеволодовича, Володимира Мономаха та інших князів. До наших часів зберігся лише саркофаг Ярослава Мудрого.

Номер слайду 15

Саркофаг Ярослава Мудрого

Номер слайду 16

Пам'ятна дошка на Успенському соборі у Володимирі-Волинському на честь засновника Галицько-Волинської держави.

Номер слайду 17

У 1253 році Коронація Данила Романовича в місті Дорогочин.

Номер слайду 18

Пам’ятник Королю Данилу у Львові

Номер слайду 19

Успенський собор у Володимирі-Волинському (Волинська область).

Номер слайду 20

Запитання та завдання1. Назвіть історичні пам'ятки, які зберігають пам'ять про княжу Русь-Україну.2. Коли і як виникла Київська держава?3. За яких князів відбувся розквіт Русі?4. У якому році і ким було хрещено Русь?5. Коли і ким була заснована Галицько-Волинська держава?6. Чим уславився король Данило? У якому році його було короновано?

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

pptx
Додано
5 квітня 2021
Переглядів
546
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку